De 4 bästa sömnpositionerna för dig och din partner

När det är läggdags är det viktigt att du väljer en bekväm sömnposition så att din hållningsmässiga hälsa inte påverkas, oavsett om du sover ensam eller med din partner.
De 4 bästa sömnpositionerna för dig och din partner

Senaste uppdateringen: 16 maj, 2019

Att sova med ens partner må stärka förhållandet, men det är också sant att man genom att dela säng med någon kan vrida sig i konstiga positioner, där vissa är direkt skadliga för hälsan. Det är därför vi för bästa möjliga vila och för att inte påverka kroppen borde ligga i de mest hälsosamma sömnpositionerna, så att vi kan sova med vår partner och ändå ligga bekvämt.

Följande positioner hjälper dig att få en god natts sömn.

1. Rygg mot rygg

Vilande par

Om ni gillar att sova sida vid sida ska ni prova att sova rygg mot rygg. Din kropp domnar inte av och du hamnar inte i en obekväm position.

  • Om en av er gillar att sova på sidan och den andra på rygg är det bäst att personen som sover på sidan rullar över lite på rygg.
  • Den andra personen kan sedan bekväm ligga på rygg med armarna utsträckta.

2. Kramandes

Sovande par

Många par gillar den här ställningen, även om den inte alltid är den mest bekväma. Problem uppstår när den ena gillar det och den andra inte gör det, speciellt på sommaren.

  • Om så är fallet kan ni kompromissa så att en av er sover så gott som på mage, med en kudde vid buken; det förhindrar att ryggen pressas.
  • Den andra personen kan sedan sova på sidan och svepa armarna runt den andra.

3. På rygg

Sover på rygg

Den här sömnpositionen är perfekt för båda parter. Ingen sätter olämpligt press på den andras kropp. Om ni båda är vana vid att sova i den här ställningen kan ni bara sträcka ut och greppa varandras hand.

4. Skeda

Den klassiska skeden

Det är en av de vanligaste ställningarna för sovande par. Att skeda föredras faktiskt av båda. Men är det hälsosamt? Ja, för det hjälper till att ta bort tryck på ryggradenDet bästa är att ligga på sidan med böjda knän och med en kudde mellan benen. Det hjälper er båda att vila.

Undvik instabila sömnpositioner

Sover på varandra

Undvik “omöjliga” positioner, som där huvudet vilar på den andres arm eller dina ben på din partners armar, såväl som andra positioner som kan orsaka smärta efter en längre tid. Det kan även störa blodflödet till vissa områden.

Det är inte bara dåligt för din hälsa utan även för din partner, utan att du ens inser det.

En bra madrass + de bästa sömnpositionerna

Sovande kvinna

En bra sömnposition kan inte hjälpa dig om du inte har en bra madrass. Skaffa en som anpassar sig till dina behov, som inte är för hård, för mjuk eller för sliten. Det gäller även när det blir dags att välja en kudde. Kom ihåg att det finns stunder för att visa din partner din kärlek, och stunder bara för att sova, och det måste reflekteras i vilka beslut ni tar om de bästa sömnpositionerna.

välj inte obekväma sömnpositioner. Hur romantiskt det än kan verka så kommer ryggen inte tacka dig.

Hitta en position ni båda gillar och respektera framförallt varandras utrymme. Kom ihåg att ni ska vila när ni sover; det finns många sätt att visa er tillgivenhet utan att skada er hälsa. Vilka av sömnpositionerna kommer ni prova?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alvarez Gayau, J. L. “Sexoterapia Integral, Manual Moderno.” México, DF (1986).
  • Morales, Elena Miró, Maria del Carmen Cano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14.1 (2005): 11-27.
  • Sierra, Juan Carlos, Carmen Jiménez-Navarro, and Juan Domingo Martín-Ortiz. “Calidad del sueño en estudiantes universitarios: importancia de la higiene del sueño.” Salud mental 25.6 (2002): 35-43.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.