Hur du bleker dina madrasser och kuddar

Har du någonsin undrat varför dina kuddar och din madrass blir så gula med tiden? Lär dig varför i den här artikeln! Lär dig sedan hur du bleker dem för att hålla dem rena och fina, samt för att förebygga kvalster.
Hur du bleker dina madrasser och kuddar

Senaste uppdateringen: 23 december, 2018

Allt i våra hus behöver underhållas eller åtminstone rengöras. Dina kuddar och madrasser är inget undantag. Dina kuddar och madrasser har förmodligen fått synliga fläckar eller missfärgningar. De kan till och med vara grogrunder för kvalster och dåliga lukter.

Skulle du vilja bli av med fläckar och få vackert, rent, vitt tyg? Självklart! Lär dig hur du bleker dina kuddar och madrasser.

Varför är mina kuddar så gula?

gulnade kuddar

Du kanske undrar varför dina kuddar blir missfärgade med tiden? Tro det eller ej, men en av de huvudsakliga orsakerna är svett. Ibland svettas våra kroppar när vi sover. Beroende på vad din kudde är gjord av kan ditt svett absorberas av den. När det torkar börjar ditt svett lämna gula märken på din kudde.

Ibland spelar det ingen roll vilken typ av örngott du sätter på kudden; ditt svett kommer ändå ned till själva kudden. Det kan få den att gulna och bli en grogrund för kvalster. Det beror på att svetten gör det fuktigt, vilket är en perfekt miljö för kvalster. Dessa skadedjur kan sedan orsaka både andningsproblem och allergiska hudreaktioner.

Det är därför viktigt att rengöra kuddarna väl. Att rengöra dina kuddar är viktigare än du kanske tror. Ta en titt på dina kuddars tillstånd för att förebygga framtida problem.

Var försiktig med solljus

En annan anledning till att dina kuddar ändrar färg beror på solen. Det händer när de utsätts för solljus en längre tid. Problemet är de blekmedel som används för att göra kuddar vita. När de utsätts för solljus börjar de brytas ned, och färgen på kuddarna börjar gradvis ändras.

Var försiktig med att utsätta dina kuddar för solljus!

Hur man bleker sina kuddar

rena kuddar

Dina kuddar bör tvättas tre gånger per år. Att tvätta dem så ofta räcker för att hålla dem i fantastiskt skick. Låt oss ta en titt på hur man tvättar dem. Först måste du se till att dina kuddar inte har gula märken ännu eller att de fortfarande är mestadels vita. Annars kommer du inte få resultaten du vill ha.

Därefter kan du bereda ett hemgjort blekmedel.

Ingredienser

Beredning

 • Blanda alla ingredienser.
 • Ställ sedan medlet åt sidan för att strax bleka dina kuddar.

Låt oss nu ta en titt på hela den vitgörande processen.

Ingredienser

 • Hett eller kokande vatten
 • 200 g tvättmedel (helst biologiskt nedbrytbart)
 • 200 g biologiskt nedbrytbart diskmedel
 • 2 1/2 dl hemgjort blekmedel (se ovan)
 • 125 g borax

Beredning

 • Först ska du ta en titt på kuddarnas lappar för att säkerställa att de kan maskintvättas.
 • Ta därefter av kuddfodralet eller örngottet.
 • Ställ in tvättmaskinen på varm eller vittvätt. Du kan lägga till några kastruller kokande vatten om du vill. Om du kan ska du ställa in tvättmaskinen på två sköljcykler.
 • Tillsätt ingredienserna i tvättmaskinen.
 • Starta sedan tvättprogrammet. Låt maskinen röra om vattnet i några minuter så att allt tvättmedel blir upplöst.
 • Lägg in kuddarna och låt tvättmaskinen fortsätta med programmet.

Hur du rengör dina madrasser

rengöra dina madrasser

Samma sak som händer med kuddar kan även drabba dina madrasser. Det är därför det är så viktigt att skydda madrassen med lakan; självklart ska dessa lakan också tvättas regelbundet. Det är också viktigt att vädra din madrass varje vecka, samt att du tvättar den ibland för att hålla den i gott skick.

 • För att rengöra din madrass på rätt sätt behöver du först dammsuga båda sidorna för att bli av med allt damm. Sedan kan du tvätta den med följande steg.
 • Om det finns fläckar kan du rengöra dem med en blandning av vatten och bikarbonat. Efter att ha applicerat smeten på fläckarna skrubbar du med vinäger och väteperoxid som spätts ut i vatten.
 • Avslutningsvis behöver du bara vädra den.
 • Om det finns en dålig lukt som inte försvinner kan du alltid spreja lätt med en luftfräschare. Det är dock ett personligt problem som beror på vad du och din familj föredrar.

Huvudbild från © wikiHow.com

Spara

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.