Att älska någon som inte älskar sig själv

Problemet med de som inte älskar sig själva är att de inte känner sig värdiga andras tillgivenhet. Deras rädsla för att överges gör dem faktiskt mer benägna att drabbas av just det.
Att älska någon som inte älskar sig själv

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att förälska sig med någon som inte älskar sig själv kan vara väldigt svårt. Den huvudsakliga anledningen är att när du älskar någon påminner du personen konstant om hur fantastisk han eller hon är. För någon som inte älskar sig själv är sådana komplimanger svåra att acceptera.

De som inte älskar sig själva avfärdar ofta komplimanger utan att inse hur smärtsamt det kan vara för andra. Det är därför vi alla söker efter partners som värderar sig själva. Men det är inte den enda anledningen till varför det är svårt att älska någon som inte älskar sig själv. Här kommer några fler anledningar:

Kommunikation är svårt

Kommunikation kan bli en börda om du är i ett förhållande med någon som inte vet hur man älskar sig själv. De tenderar att misstolka saker och antar alltid det värsta.

Sådana situationer kan vara väldigt frustrerande för många. Oftast projicerar de som inte älskar sig själva sina egna problem på sin partner. Låt oss till exempel säga att du avslutar din partners meningar. Visst händer det hela tiden, men personen kanske tar det som att du är nedvärderande eller ljuger.

Det kan vara frustrerande att älska någon som inte älskar eller ens tar hand om sig själv. Det gör att spontana kommenterar såsom “du ser fin ut idag”  blir till gräl på grund av deras låga självkänsla.

Det är vanligt att de börjar kritisera dig för varje liten sak du säger, för att de har så många osäkerheter.

Som du säkert kan tänka dig blir det tröttsamt att ägna tid och energi på att försöka få en närstående att le, men aldrig lyckas.

Oavsett hur mycket du försöker är det trots allt inte troligt att han eller hon kommer att lita på dig eller ta orden för vad de faktiskt är.

De som inte älskar sig själva blir ofta för beroende

Det är normalt för din partner att lita på dig när du uppmuntrar honom eller henne och när du får personen att må bättre vid sorg eller negativitet. Det är dessutom förmodligen vad du borde förvänta dig.

Det upphör dock att vara hälsosamt när de blir beroende av dig för att vara lyckliga. Extremt beroende kan bli kvävande.

Din partner börjar då förmodligen tro att du kommer bryta förhållandet. Med tiden börjar du tänka att det kanske inte vore en så dålig idé.

Någon som inte älskar sig själv har en tendens att avfärda hjälp

När du älskar någon vill du hjälpa honom eller henne att må bra. Du måste dock komma ihåg att dessa människor har avfärdat sig själva sedan du träffade dem, vilket har gjort dem ovilliga att acceptera hjälp från någon.

För att göra saker än mer komplicerade är sanningen att de förmodligen aldrig kommer acceptera din hjälp, trots att du hoppas på det.

Försök komma ihåg att du inte kan förändra människor. Du kan inte förändra en persons essens för att göra dem till vad du vill.

Tilliten mellan er förstörs i slutänden

När folk inte kan älska sig själva kan de heller inte förstå varför andra skulle älska dem. Vanligtvis är de konstant oroade över att deras partners ska “komma underfund med” vilka de verkligen är och avsluta förhållandet.

Det gör det väldigt svårt att bygga ett band av tillit med sin partner.

En person som är permanent orolig eller ängslig att du ska bryta upp agerar ofta negativt. Ironin är att denna rädsla faktiskt knuffar bort dig i slutänden.

Saker du borde veta om du älskar någon som inte älskar sig själv

Om du är med någon som inte älskar sig själv så betyder det att du är en omvårdande, skyddande person. Men att tro att en konversation räcker för att fixa allt kommer bara göra dig besviken.

Om du faktiskt är villig att hjälpa din partner sluta avfärda dig måste du först och främst komma ihåg att denne själv måste vara den som vill förändras och acceptera den hjälp du erbjuder. Du måste alltid uppmärksamma hur du mår, för om du är fysiskt eller känslomässigt utmattad på grund av förhållandet är det förmodligen ett du inte ska stanna kvar i.

Om så är fallet ska du ställa följande frågor till dig själv:

  • Tror jag verkligen att han/hon kan förändras?
  • Är han/hon medveten om att jag inte är lycklig?
  • Är han/hon faktiskt intresserad av att förändras?

När du har svaren kommer du se om det är värt att fortsätta eller inte. Du får trots allt inte offra din egen lycka för någon som inte vill sluta vara olycklig.

Kom ihåg att den enda som ansvarar för din lycka är du, precis som din partner ansvarar för sin egen lycka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bigi, M. (2015). El modelo de los cinco factores de la persona y la teoría triangular del amor. Revista Investigación En Psicología Social.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • Rodríguez, I. (2013). LA DEPENDENCIA EMOCIONAL EN LAS RELACIONES INTERPERSONALES. ReiDoCrea. https://doi.org/10.1016/j.engstruct.2015.06.053

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.