10 sätt kokosvatten kan förbättra hälsan

mars 25, 2016

Kokosvatten ger kroppen många näringsfördelar. Diverse studier har funnit att det innehåller antivirala, antibakteriella, antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper, vilket kan förebygga och bekämpa många olika typer av sjukdomar.

Kokosvatten består till 95% av vatten, men har även viktiga näringsämnen såsom socker, vitaminer, mineraler, aminosyror och fytohormoner (växthormoner) som är fördelaktiga för kroppen.

I denna artikel ska vi dela med oss av tio anledningar varför du bör börja dricka mer kokosvatten!

Kokosvatten förebygger uttorkning

Kokosvatten är en naturlig dryck som hjälper kroppen att återfukta sig eftersom det innehåller fem viktiga elektrolyter som kroppen behöver för att reglera sin temperatur. Vidare innehåller det viktiga mineraler såsom kalium, magnesium, kalcium, natrium och fosfor, som hjälper till att förbättra fysiska prestationer och ger energi.

Det är ett fantastiskt alternativ till vatten på flaska eftersom det är fördelaktigt och 100% ekologiskt.

Energi för din hjärna och dina muskler

Kokosvatten innehåller 295 mg kalium. Ett glas av denna dryck innehåller med andra ord mer av denna mineral än en banan. Kalium är en viktig mineral för att hjälpa till att reglera hjärtrytmen och muskelfunktionerna. Elektrolyterna hjälper i sin tur nervsystemet och nervtransmissionerna, vilket förbättrar den kognitiva funktionen.

Hjälper till att förebygga åldrande i förtid

Åldrande i förtid

Många kändisar inkluderar kokosvatten i sina skönhetsrutiner som en dryck mot åldrande. Det innehåller en grupp vegetabiliska hormoner vid namn cytokiner som är relaterade till tillväxt, utveckling och åldring hos växter.

I harmoni med forskningsresultat har cytokinerna även en åldringsmotverkande effekt på mänskliga celler. Därför kan denna dryck hjälpa till att förebygga ålderstecken i förtid.

Förbättrar matsmältningen

Kokosvatten är en matsmältningstonic som har använts för att behandla maginfluensa, dysenteri, förstoppning och parasiter. Konsumtion hjälper till att förbättra matsmältningen tack vare dess bioaktiva enzymer.

Trots dessa fördelar bör det konsumeras med måtta eftersom det kan ha en laxerande effekt vid för stort intag.

Förstärker det immunologiska systemet

Immunologiska sjukdomar

På grund av det höga innehållet av laurinsyra – en fettsyra med medellånga kedjor – har kokosvatten antivirala, antibakteriella och antisvampegenskaper, och hjälper även till att stärka det immunologiska systemet för att förebygga olika typer av sjukdomar.

Laurinsyra är framförallt känd för att ha en positiv effekt i behandlingen av Candida albicans, andra svampinfektioner, hepatit C, herpes och HIV.

Hjälper urinvägshälsan

Kokosvatten har en vätskedrivande effekt som hjälper till att förbättra njurhälsan, vilket bekämpar njursten. Under en forskningsstudie i Filippinerna gav man denna dryck till patienter med njursten i två veckor, och som ett resultat minskade njurstenarna i storlek och många behövde inte kirurgi.

Rik på viktiga näringsämnen

Kokosnöt

Kokosvatten innehåller stora kvantiteter B-vitaminer, mineraler och spårelement såsom zink, jod och svavel. Det är rikt på aminosyror, fytonäringsämnen och antioxidanter som hjälper till att bekämpa och sakta ner påverkan från fria radikaler.

Låg på kalorier

Kokosvatten innehåller endast 46 kalorier per 23 cl och endast en femtedel av sockret som finns i andra fruktjuicer. Drycken har en utsökt antydan av sötma och karaktäriseras som ett utmärkt tillskott i dieter. Konsumtion av det istället för läsk kan hjälpa dig tappa vikt på ett hälsosamt sätt utan att torka ut kroppen.

Reglerar kroppens pH-värde

Tonad kropp

Kokosvatten hjälper till att eliminera syra från kroppen, reglera pH-värdena och bidrar till god hälsa. Kroppen behöver ett något alkaliskt pH-värde eftersom surhet kan leda till utvecklingen av olika kroniska sjukdomar.

Hjälper den kardiovaskulära hälsan

Kokosvattnet har även använts som en tonic för hjärtat. Dess konsumtion hjälper till att stärka hjärtat, minskar nivåerna av dåligt kolesterol och förebygger bildningen av blodproppar. Att dricka denna dryck hjälper därför till att minska risken för att drabbas av en hjärtattack och andra problem.