6 dagliga vanor som gör att vi åldras i förtid

Både stress och depression kan skapa ett lidande som gör att vi åldras. Kontrollera negativa känslor och upprätta prioriteter för att förbättra din hälsa.
6 dagliga vanor som gör att vi åldras i förtid

Senaste uppdateringen: 06 oktober, 2018

Med tidens gång är det oundvikligt att vi åldras, men det har även att göra med våra dagliga vanor. Vi vänder oss ofta till krämer eller kostsamma behandlingar för att motverka exempelvis rynkor, men visste du att det finns enklare knep för att motverka att vi åldras i förtid?

Vi kommer i denna artikel ge dig tips på rutiner du kan använda dig av och berätta om saker du bör undvika för att inte åldras i förtid.

1. Ät rätt kost

åldras i förtid

Vi har ofta inte så mycket tid till att laga mat. Jobb och dagliga sysslor pressar oss ofta att äta snabbmat; något färdiglagat eller nedfryst som du tillreder i mikron.

Stress gör dessutom väldigt ofta att vi väljer mer syrliga maträtter, med mycket fett och salt samt socker eller raffinerat mjöl. Dessa gör oss mätta, men även att vi går upp i vikt och att våra kolesterolnivåer ökar.

Det är vanligt att dåliga kostvanor senare i livet orsakar problem med hälsan och att vi då åldras i förtid. Gifterna som dessa livsmedel innehåller ändrar metabolismen i kroppen, orsakar vätskeretention och sänker kroppens förmåga att rena sig. Du får även mindre frisk hud.

Lösningen? Tänk på att bra kostvanor är direkt relaterat till hur vi ser ut på utsidan. Antioxidanter skyddar oss mot fria radikaler. Drick naturliga juicer gjorda på apelsin, citron, ananas och jordgubbar. Tillred goda sallader med färska grönsaker, magert kött och torkade frukter Det är även viktigt att du undviker salt och socker. Du kommer att se skillnad i spegeln.

2. Ta det lugnt med solen

Undvik för mycket sol

Vi älskar verkligen solen, men ta det lugnt även om den ger dig viktiga D-vitaminer. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar 15 minuters sol om dagen för att man ska bilda lämpliga nivåer av D-vitamin.

 • Solen gör att du åldras i förtid och är en stor fiende för huden om du utsätts för den utan tillräckligt skydd.
 • Det rekommenderas att du applicerar någon typ av solskydd oavsett tid på året. Det finns dessutom väldigt användbart smink som hjälper med detta skydd.

3. Stress och negativa känslor kan få dig att åldras i förtid

åldras i förtid

Om du ständigt mår dåligt gör det att du åldras i förtid. Det kan tyckas överdrivet, men det är faktiskt något du verkligen bör tänka på:

 • Om du lider av stress under långa perioder försämrar detta din livskvalitet. Du har då svårare att njuta av enkla saker i livet och det leder till att du inte mår bra.
 • När du känner dig ledsen påverkar det hälsan. Då du är deprimerad uppkommer även andra fysiska problem, som migrän, matsmältningsproblem och muskelproblem. Det är något som gör att du åldras i förtid.
 • Försök att kontrollera olika situationer så att du inte behöver känna stress, och försök att tänka positivt så att du kan leva ett lugnt liv. Om du förbättrar din livskvalitet på detta sätt påverkar det även hur du ser ut.

4. Försök att dricka mycket vatten

Drick tillräckligt

Hur mycket vatten dricker du per dag? Det är viktigt för kroppen att du dricker mycket vatten och det är något som påverkar hudens generella hälsa. Tack vare vattnet kan kroppen förbättra sina funktioner samt rena sig själv från gifter och alla de ämnen som leder till inflammationer och gör att vi åldras i förtid.

Det är viktigt att du dricker mellan 6 till 8 glas vatten om dagen. Det kan även vara bra att lägga till lite citronjuice. Det blir jättegott!

5. Gör du samma sak varje dag? Bryt rutinen!

Ändra i dina rutiner

Det är inte lätt. Vi har dagliga sysslor som måste utföras, men det är viktigt att du då och då bryter rutinen och provar något nytt. Om du lever ett monotont liv är det svårare att njuta av det till fullo och detta påverkar både kroppen och hjärnan.

Om du inte blir stimulerad med nya upplevelser kommer du så småningom känna dig nere. Tänk på att vår hjärna behöver dagliga utmaningar för att känna sig ung och inte åldras i förtid. Ta därför några timmar per dag till att göra något annorlunda. Gå ut, ta någon kurs, njut av dagen… Ta en resa där du kan experimentera med nya upplevelser. Prova att lära dig något nytt.

6. Sover du dåligt om nätterna?

Sover du dåligt?

En god natts vila gör att du vaknar upp pigg och mår bra. Här är några bra tips du kan använda dig av:

 • Försök att inte äta för sent innan du går och lägger dig
 • Stäng av mobilen och din dator några timmar innan
 • Gå på en halvtimmes promenad
 • Ta en kalldusch
 • Drick en god kopp te
 • Läs en bok och låt den vagga dig till sömns

Använd dessa enkla knep för att förbättra din livskvalitet. På så sätt undviker du att åldras i förtid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.