Släng aldrig banan- och apelsinskal

Banan- och apelsinskal har egenskaper som är antiinflammatoriska, antibakteriella och motverkar svamp.  De kan hjälpa dig att motverka akne och undvika pormaskar.
Släng aldrig banan- och apelsinskal

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2018

Vi har alla den dåliga vanan att slänga banan- och apelsinskal, utan att veta att de har många fördelaktiga egenskaper som vi enkelt kan dra nytta av. Av vana anser vi att denna del av frukten inte kan användas till något, och eftersom banan- och apelsinskal inte har så god smak tror vi att de inte duger till något. Banan- och apelsinskal har dock många användningsområden som vi inte hade kunnat ana. 

Som sagt är vi alla skyldiga till att slänga banan- och apelsinskal, men idag kommer vi att få lära oss hur man kan använda dem istället för att kasta dem i soporna. Skulle du vilja veta hur?

Apelsinskal

Det bästa är att välja ekologiska apelsiner för att minska nivån av bekämpningsmedel. Denna typ av apelsiner har blivit odlade med färre bekämpningsmedel och är därför betydligt nyttigare. Du bör dock ändå tvätta dem ordentligt med lite citronsaft och en matsked vinäger som blivit utspädd med lite vatten.

banan- och apelsinskal

Mycket av apelsinens näringsämnen finns i dess skal. En vanlig apelsin har runt 60 flavonoider och 170 fytonäringsämnen som hjälper vår hälsa samt huden, och man kan även använda den i olika delar av hemmet.

Användningsområden för apelsinskal

 • Skalet på apelsinen har egenskaper som hjälper matsmältningen och som stimulerar metabolismen. Det hjälper till att motverka gaser, syror, illamående och liknande. Det rekommenderas även för att stimulera aptiten.
 • Apelsinskal i pulverform har slemlösande egenskaper som tar bort slem i luftrören och motverkar hosta och astma.
 • De främsta fördelarna med apelsinskal är att det innehåller en eterisk olja som är antiinflammatorisk. Denna olja hjälper också till att neutralisera syrorna i magen och förbättrar även tarmfunktionerna.
 • Apelsinskal har egenskaper som hjälper till att reducera kolesterolnivåerna, triglyceriderna och förbättrar leverfunktionen. Det motverkar även koloncancer och osteoporos.
 • När det kommer till skönhet kan apelsinskal användas till att exfoliera huden och eliminera döda celler som kan orsaka pormaskar.
 • Apelsinskal hjälper till att motverka mörka fläckar på huden.
 • Tack vare dess antiinflammatoriska-, antibakteriella- och svampmotverkande egenskaper, är apelsinskal bra för att motverka akne.

Bananskal

Skivad banan

Bananskal har antioxidativa egenskaper samt vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att motverka olika hälsoproblem och smärtor. Potentialen anses vara så hög att man genomfört forskning om extrakt från olika typer av bananskal.

Vi kommer härunder att ta upp några användningsområden. Ifall du känner till fler kan du gärna dela med dig av dem.

Användningsområden för bananskal

 • Hjälper till att filtrera vatten, tack vare att det är bra på att absorbera exempelvis koppar.
 • Ifall du gnuggar ett bananskal mot huden kommer detta motverka smärtor vid insektsbett.
 • Bananskal har regenererande egenskaper som accelererar läkningsprocessen.
 • Gnugga ett bananskal på dina tänder i två minuter varje dag för att bleka dem på två veckor.
 • Bananskal används för att motverka rynkor. Gnugga ett bananskal på rynkorna varje dag så kommer du snart se resultat.
 • Ifall du har fått småsår kan du gnugga ett bananskal på det drabbade området för att hjälpa till med läkningen.
 • För att motverka akne och inflammationer i huden, gnugga ett bananskal på det drabbade området varje kväll.
 • Även om det tar lite möda att göra på detta sätt kan bananskal även användas för att motverka huvudvärk. Lägg bara ett bananskal på pannan och lägg dig ned för att vila.
 • Bananskal kan även användas för att polera möbler. Gnugga ett bananskal mot möblerna och rengör därefter med en bomullstrasa.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.