Frukter som förebygger och motverkar fettlever

Tack vare sina höga halter av antioxidanter bidrar citrusfrukter till att avgifta levern. Att dricka varmt vatten med citron kickar igång kroppen och främjar immunförsvaret.
Frukter som förebygger och motverkar fettlever
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 20 januari, 2023

Fettlever har blivit allt vanligare, och det är ett tillstånd som kan bli kroniskt. Hur kan du behandla det, och hur kan det förebyggas? En bra kost kan ta dig långt, så idag ska vi bjuda in dig till att ta reda på vilka frukter som kan vara de mest fördelaktiga och som motverkar fettlever.

De bästa frukterna som motverkar fettlever

Ät frukter som motverkar fettlever

Har du nyligen blivit diagnostiserad med fettlever? Kanske en annan familjemedlem också har eller har haft det? Om så är fallet är det viktigt att du följer läkarens anvisningar kring just den typ av nedsatt leverfunktion du upplever. Men i allmänhet orsakas denna sjukdom av ansamling av överflödigt fett i dina leverceller.

Du upplever inflammation, trötthet och en allmän sjukdomskänsla. I huvudsak är denna sjukdom en väckarklocka för att ändra din livsstil, i synnerhet eftersom den på lång sikt kan leda till betydligt allvarligare problem som levercirros, vilket är det avancerade sjukdomsstadiet.

Så är det värt att vidta åtgärder nu? Såklart det är! Därför vill vi att du överväger att äta hälsosamma livsmedel som kan bidra till att bekämpa sjukdomen. Det finns i synnerhet många frukter som kan hjälpa dig. Låt oss se vilka de är!

1. Nyttiga äpplen

Äpplen innehåller stora mängder antioxidanter

Hur många äpplen äter du på en dag? Vi rekommenderar att du börjar ha med ett grönt äpple i din dagliga frukost. Enligt läkarna är det den bästa frukten som finns när det kommer till att sänka blodsockernivåerna. Äpplen innehåller stora mängder antioxidanter, vilket gör dem utmärkta för avgiftning av levern, vilket motverkar fettlever. Förutom att hjälpa dig att reglera blodsockret bekämpar de också fria radikaler.

Dessutom innehåller de äppelsyra, vilket kan bidra till att förebygga bildandet av njursten och hjälpa dig att ta hand om njurarna. Vi behöver väl knappast nämna att du alltid ska äta dem med skalet på (köp alltid ekologiskt odlade äpplen!) eftersom detta innehåller ännu fler mineraler som hjälper dig att bekämpa fett som lagras i levern samt avlägsna tungmetaller från kroppen. Så kom alltid ihåg: Ett äpple om dagen håller doktorn borta!

2. Citronsaft

börja dagen med citron

Vid det här laget borde du vara bekant med de många fördelarna med citroner och veta att du bör starta dagen med ett glas varmt vatten och citronsaft. Om du ännu inte börjat med detta, rekommenderar vi att du lägger till det i din kost. Du kommer omedelbart må bättre och levern kommer att tacka dig för det. Citrusfrukter i allmänhet hjälper dig att avgifta levern tack vare deras antioxidantinnehåll.

Citroner ger ett stort tillskott av C-vitamin och stärker också immunförsvaret. Om du inte är förtjust i att dricka citronsaft, kan du späda ut det ännu mer så att smaken inte blir lika stark.

3. Grapefrukt – Alltid lika läkande

Grapefruktens enzzymer eliminerar fett och gifter från levern

Något du bör veta om grapefrukt är att det enligt forskning kan bidra till viktminskning om en halva av frukten äts före måltid. Precis som citron är grapefrukt en av de bästa frukterna för din lever. Grapefrukt innehåller enzymer som stimulerar en särskild mekanism som eliminerar fett och gifter från levern. Det är en underbar frukt.

Grapefrukt innehåller också höga halter av äppelsyra och karotenoider – två faktorer som bidrar till att stärka och rena detta viktiga organ. Och vi får inte glömma dess höga halt av naringenin, vilket gör det möjligt för kroppen att bryta ner och ta bort fettsyror som ansamlas i levern. Med andra ord en effektiv frukt som motverkar fettlever.

4. Avokado

Ät max en avokado om dagen

Alla älskar avokado. Dock bör du äta det med måtta – inte mer än en om dagen. Fruktens hälsofördelar ligger i dess innehåll av oljesyra (som är en typ av hälsosam, enkelomättad fettsyra). Denna syra hjälper din kropp att reglera kolesterolnivåerna.

Och glöm inte att denna frukt också innehåller fibrer som stillar aptiten och sänker blodsockernivåerna. Detta kan hjälpa dig att balansera din dagliga kost och motverkar fettlever på samma gång, genom att det eliminerar de skadliga fettsyrorna som lagras i kroppen och förbättrar dess övergripande funktion. Varför inte börja redan idag genom att tillsätta lite avokado i din sallad, till exempel?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.