Vilka är orsakerna till svullna fingrar?

Vilka är orsakerna till svullna fingrar?
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 29 december, 2022

Svullna fingrar har förmodligen drabbat dig åtminstone en gång. Plötsligt upptäcker du ett tryck i dina fingrar och en lindrig inflammation.

De känns så svullna att du inte ens kan ta av dig dina ringar. Ibland inträffar detta när du promenerar eller mitt på eftermiddagen. Vad orsakar detta? Orsakerna för drastisk svullnad av fingrarna varierar.

Vi kommer förklara nedan.

Uppsvullnad av alla kroppsdelar orsakas vanligtvis av en ansamling av vätska. Dina fingrar är ett område som ofta får arbeta hårt.

Orsaken för denna ansamling av vätska är dålig cirkulation, och ibland är det ett symptom för andra sjukdomar som du kan förebygga. Det är värt att känna till dessa symptom.

Orsaker till svullna fingrar

Händer

1. Dålig cirkulation

Överflödigt kolesterol och högt eller obalanserat blodtryck får cirkulationssystemet att jobba intensivare och i högre tempo från hjärtat till lungorna. Du blir tröttare och som en konsekvens av denna cirkulationsintensitet i din hals så skapas obalans i dina lemmar så väl som fingrar.

Dina händer känns kallare och dina fingrar mer svullna eftersom blodkärlen öppnas mer, vilket resulterar i svullnad.

2. Övervikt

Fetma eller övervikt orsakar förändringar i ditt lymfsystem, vilket i sin tur skapar ansamlingar av vätska i dina händer och fötter. De känns uppsvullna, dina skor passar inte och du kan känna av en stickande känsla i dina lätt svullna fingrar.

3. Svullnad på grund av karpaltunnelsyndrom

När du har så kallat karpaltunnelsyndrom i dina händer så är det normalt att ha ett strypt blodflöde till området på grund av att mediannerven är hoppressad. Detta får det att kännas som att dina fingrar somnat och de blir kalla och svullna.

4. På grund av en allergisk reaktion

Ibland kan främmande ämnen komma in i din kropp. Som försvar släpps histamin ut i blodflödet för att bekämpa dessa. Konsekvensen blir att dina fingrar svullnar upp. Om du drabbas av denna reaktion så behöver du ta antihistaminer.

5. Infektion

En infektion inträffar när baciller kommer in i din hud genom en skada. Ibland så räcker det med ett litet skärsår. Ett av dina fingrar kan börja svullna upp och göra ont. Ibland kan vävnad infekteras och när denna infektion når benet så drabbas du ofta av feber.

6. Reumatoid artrit

Slitage av leder och brosk kan ibland drabba dina fingrar. Vad är symptomen? Din ålder spelar ingen roll. Plötsligt så kan svullnad drabba dina fingrar tillsammans med en rödaktig nyans.

Det är smärtsamt, speciellt på morgonen, och det är normalt att fingrarna blir styva och svåra att röra.

Hur man behandlar svullna fingrar

1. Träna för att eliminera stickningar och ansamlingar av vätska

Handövningar
  • Du kan minska ansamlingen av vätska genom att röra dina fingrar som på bilden ovan. Dessa rörelser kommer få blodet att flöda och pumpa ut överflödig vätska. Rör helt enkelt tummarna inåt och utåt upprepade gånger. Ibland kommer denna enkla övning återställa balansen av vätskor.
  • En annan övning som också är bra är att slå ihop dina handflator och höja dem över ditt huvud. Detta kommer även hjälpa dig att balansera cirkulationen.

2. Ta naturliga diuretikum

Grönt te

Dessa kommer möjliggöra för kroppen att göra sig av med vätskeansamlingar. Först kan du prova att dricka två liter vatten om dagen.

Inkludera naturliga livsmedel med diuretiska egenskaper i din kost, såsom te, selleri, morötter, tomater, lök, äggplanta, sparris, kronärtskocka, krasse, gurka, brysselkål och sallad.

3. En balanserad och saltfri diet

Salt

Om du anammar en diet som är rik på fibrer och grönsaker och tar bort industriella fetter, tillsatser och salt från den så kommer din hälsa förbättras. Framförallt förebygger du vätskeansamling, vilket kommer förbättra din cirkulation och hjälpa dig att gå ned i vikt.

4. Kompressionshandskar

Kompressionshandskar

Om du tenderar att få svullna fingrar väldigt ofta så kan du börja använda kompressionshandskar som säljs på apotek. De är väldigt användbara för detta syfte. De lägger lämpligt tryck på dina händer och fingrar, vilket driver bort överflödig vätska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.