10 livsmedel som hjälper dig att bekämpa infektioner

Genom att tillsätta vissa produkter i vår kost kan vi förstärka vårt immunförsvar, vilket kommer att hjälpa oss att bekämpa infektioner och många andra sjukdomar.
10 livsmedel som hjälper dig att bekämpa infektioner
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

När de kalla månaderna anländer måste man vara försiktig för att inte bli sjuk. Virus och bakterier finns överallt och det är vanligt med förkylningar, halsfluss och bronkit. Om immunförsvaret inte är i gott skick kan man dessutom lida av andra infektioner, såsom svampinfektion. I denna artikel vill vi dela med oss av några livsmedel som kan hjälpa dig att bekämpa infektioner.

Vilka livsmedel kan förebygga och bekämpa infektioner?

För att kunna bekämpa infektion och sjukdom som man kan smittas av närsomhelst på året, rekommenderar vi att man ökar intaget av följande livsmedel:

1. Ingefära

Ingefära

Ingefära är en rot som är extremt fördelaktig för immunförsvaret. Den har antibakteriella egenskaper och är ett kraftfullt antibiotikum som hjälper kroppen att bekämpa förkylning och faryngit.

 • Ät ingefära i små mängder; riv lite färsk ingefära på salladen eller drick det i te och avkok.
 • Om man kombinerar ingefära med honung får man till och med bättre resultat.

2. Yoghurt

Denna mjölkprodukt innehåller “goda” bakterier som kallas probiotika som behandlar infektioner orsakade av svamp. Dessa uppstår då det finns en obalans mellan de goda och de skadliga bakterierna i kroppen.

 • Att äta yoghurt till till exempel frukost eller som ett förmiddagsmellanmål tillåter dig att dra nytta av dess fördelar.
 • Vi rekommenderar att man väljer en naturlig grekisk yoghurt utan socker eller smaksättning för att bidra till att sätta fart på återhämtningen.

3. Fermenterade livsmedel

Fermenterad mat
I denna grupp av livsmedel finner man till exempel kefir och surkål, samt en del konserverade livsmedel.
 • Dessa innehåller probiotika som liknar den i yoghurten.
 • Under fermenteringsprocessen skapas matsmältningsrelaterade vitaminer och enzymer. Vid intag minskar kroppens inflammation och avgiftning tillåts.

4. Vitlök

Vitlök är en supermat som inte enbart alltid borde finnas i köket, utan även på våra tallrikar.

Det är ett kraftfullt antibiotikum som kan bemöta vilken typ av infektion som helst, oavsett om det konsumeras med maten eller om det används som ett externt botemedel.

Komponenterna som ansvarar över att ge vitlöken dess kända smak är även de som effektivt behandlar problem orsakade av virus, bakterier och svamp.

 • Ät råa klyftor av vitlök om morgnarna eller tillsätt det i dina favoritrecept för att bekämpa infektioner.

5. Kanel

Kanel

Denna härliga krydda som man främst använder för att tillsätta smak och arom i kaffe och bakelser innehåller stora mängder antioxidanter och mineralämnen såsom kalcium, fibrer, järn och magnesium.

 • En nypa kanel dagligen är perfekt för att förstärka immunförsvaret.
 • Den tillåter oss också att dra nytta av dess andra fördelar; kanel är svamp-, virus-, och bakteriebekämpande.
 • Kanel rekommenderas även för behandling av inflammatoriska sjukdomar så som artrit, reumatism och diabetes.

6. Grapefrukt

Grapefrukt är en utmärkt källa till C-vitamin som har förmågan att bekämpa infektioner som kan vara både virusinfektioner eller bakteriella infektioner.

Den eliminerar också infektionerna orsakade av svamp och bidrar till en snabbare återhämtning.

Tack vare dess komponenter “jobbar” cellerna snabbare för att eliminera och kontrollera bakteriella inkräktare.

Om man tenderar att bli sjuk så fort vintern anländer eller då kroppen utsätts för temperaturväxlingar rekommenderar vi att man ökar konsumtionen av grapefrukt och andra citrusfrukter såsom apelsin och citron.

Man kan också äta andra frukter som har högt C-vitamininnehåll, till exempel jordgubbar och kiwi.

7. Gurkmeja

Gurkmeja

Likt kanel kan den vackert gula gurkmejan också lindra symptomen av infektion. Gurkmeja används bland annat i risrätter och är vanlig i traditionella hindurecept.

Kurkumin (gurkmejans huvudkomponent) hjälper även ben- och ledhälsan, vilket gör den utmärkt för dem som lider av till exempel artrit.

Dessutom bidrar gurkmeja till att upprätthålla god leverhälsa. Man ska inte glömma att om levern inte fungerar som den ska är man mer utsatt för sjukdomar.

8. Fullkorn

Till skillnad från raffinerade spannmål (de som är vita i färgen) orsakar fullkorn inte inflammation i kroppen. Som resultat finns det mindre risk att utveckla sjukdom.

Fullkorn behåller alla dess näringsämnen och har ett lågt glykemiskt index. Detta hindrar blodsockernivåerna från att göra kraftiga svängningar.

När blodsockernivån skjuter i taket och sedan rasar igen svarar kroppen med att uppmuntra tillväxt av virus, bakterier och svamp.

9. Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker

Mangold, spenat och sallat är utmärkta hjälpmedel då det kommer till att förstärka immunförsvaret och förebygga sjukdom och infektioner.

Testa att äta dem råa för att dra nytta av alla deras fördelar.

10. Bär

Förutom att bär är härligt färggranna innehåller de dessutom en stor mängd näringsämnen.

Bär är en grupp av frukter med mycket variation och inkluderar bland annat:

 • Blåbär
 • Körsbär
 • Hallon
 • Björnbär
 • Krusbär

De är små i storlek men väldigt nyttiga och näringsrika. De plockas från buskar och innehåller polyfenoler, fytokemikalier och flavonoider som förstärker försvaret.

En handfull per dag är idealiskt för att bekämpa infektioner. Ät dem till exempel vid frukost, som mellanmål eller som dessert.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.