Flera olika hemliga fördelar med kanel

Utöver att vara ett potent antiinflammatoriskt medel som hjälper till att lindra muskelsmärtor och spasmer har kanel även avslappnande effekter som kan lindra ångestkänslor och irritabilitet.
Flera olika hemliga fördelar med kanel

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Kanels vetenskapliga namn är cinnamomum verum, och det är en krydda som vanligtvis används i desserter eller i kaffe. Många uråldriga kulturer såg dock på kanel som ett mirakellivsmedel och dyrkade kryddan för dess oräkneliga hälsofördelar. Kanel kan hjälpa till att bekämpa sjukdomar och det verkar som att nya fördelar med den upptäcks var och varannan dag. Lär dig mer om dessa i följande artikel.

Fördelar med kanel du definitivt inte kände till

Med dess distinkta arom och smak, speciellt i sötsaker, är kanel en av de mest använda kryddorna i världen för matlagning. Men kanel har även många hälsoegenskaper.

Man upptäckte nyligen att kanel kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna och skydda oss från dyslipidemi. Några andra egenskaper från denna krydda, som kommer från barken på ett träd, inkluderar bättre matsmältning, lindring av obehag i tarmarna, eliminering av gaser och lindring av bukinflammation.

Kanels fenoliska beståndsdelar (som även hittas i vindruvor och rött vin) ger denna krydda antioxiderande effekter över det normala. Vi kan även nämna dess höga halter av flavonoider, som även hittas i stora mängder i blåbär.

Kanelstänger2

Genom att konsumera kanelolja kan du minska tillväxten hos svampbakterier eftersom den är kraftfullt antibiotisk. Den används utbrett i sminkindustrin.

.

Kanel innehåller vitamin B1 och C, fosfor, kalcium och kalium: samtliga viktiga näringsämnen för vår hälsa. Den har avslappnande effekter och är därför potent lindrande för nervositet, stress, irritabilitet, ångest och till och med depression.

Kanels antiinflammatoriska egenskaper används för att lindra muskel- och ledsmärtor, till exempel från ledgångsreumatism eller stelhet på grund av dålig hållning. Den har även visat sig lindra hosta, förkylning och täppthet.

Kanel sänker dessutom glukosnivåerna och bekämpar förvaring av fett i artärerna, vilket gör det till ett utmärkt val för personer som lider av diabetes eller högt kolesterol.

Kanel-honung2

Utöver egenskaperna som listas ovan är kanel bra för matsmältningssystemet. Den motverkar starkt kräkningar och hjälper till att stimulera aptiten (perfekt för patienter som lider av vissa sjukdomar) och motverkar även diarré.

Kvinnor kan framförallt dra nytta av det eftersom det lindrar menstruationsvärk och främjar cirkulation. Om du försöker bli gravid borde du dock inte konsumera för mycket av denna krydda eftersom den kan fungera som ett preventivmedel. Om du är gravid ska du undvika kanel helt och hållet eftersom kryddan har kopplats till missfall.

En märklig, medicinsk egenskap du säkerligen inte kände till är att kanel kan lindra smärtan när du bränt din tunga. Sug bara på en kanelstång!

Kanel-honung

Hur du drar nytta av kanel

När du köper kanel kan du välja mellan stänger eller pulver. Hur som helst ska du alltid hantera den varsamt och förvara den i en förseglad glasburk. Ställ den på ett svalt, mörkt och torrt ställe. Kanelstänger håller sig fräscha i ett år medan pulver håller i sex månader, men du kan förlänga dess hållbarhet genom att förvara dem i kylen. När den är färsk kan du känna det på doften – denna krydda bör alltid ha en söt arom.

Det är bäst att köpa ekologiskt som odlats utan bekämpningsmedel eller andra kemikalier som är skadliga för din hälsa – icke-ekologiska produkter har ofta ingen C-vitamin och karotenoider.

.

För att dra nytta av egenskaperna som beskrivs ovan bör du konsumera runt 1-6 gram kanel om dagen. För att illustrera hur mycket detta är väger en tesked malen kanel runt fyra gram. Du kan lägga till kanel i diverse rätter – inbakade i bakverk, strödd ovanpå mat, rå (den har en stark smak) eller i kombination med andra livsmedel.

Det är bäst att kombinera det med heta maträtter eller drycker eftersom den inte absorberas bra av kall mat och därför kan få en väldigt stark smak.

Kanelstänger

Ett av de bästa sätten att konsumera kanel är i teer eller kaffe. Detta kan framförallt vara bra för dig om du är förkyld eller har drabbats av influensa. En tesked per kopp te är allt som behövs. För kaffe kan du lägga till 1 1/2 tesked innan du brygger, och i soppa ger det en värmande effekt och exotisk smak, framförallt tillsammans med linser eller svarta bönor.

Det är ett perfekt hjälpmedel för matsmältningen efter lunch eller middag. Detta lämpar sig utmärkt för personer som ofta drabbas av halsbränna eller magont, framförallt vid stora måltider (kom ihåg att juletider snart är här). Drick kanelte innan du går till sängs för att känna dig mindre proppmätt.

.

Och det finns faktiskt ännu fler sätt att avnjuta kanel! En studie indikerade att aromen från denna krydda stimulerar hjärnfunktionen och ökar den kognitiva bearbetningen. Vissa upplever samma effekt från att tugga på en kanelstång. Det är perfekt innan prov när du måste hålla dig vaken för att plugga.

Andra använder kanelolja eller köper skönhetsprodukter som innehåller det. Sist vill vi dela med oss av en väldigt populär användning. Strö malen kanel på dina desserter med vispgrädde. Alla sötsaker smakar faktiskt ännu mer utsökt med lite kanel på toppen. Samtidigt drar du nytta av dess fantastiska hälsoegenskaper.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and Antifungal Activities of Spices. Int J Mol Sci. 2017 Jun 16;18(6):1283. doi: 10.3390/ijms18061283. PMID: 28621716; PMCID: PMC5486105.
  • Qubty D, Rubovitch V, Benromano T, Ovadia M, Pick CG. Orally Administered Cinnamon Extract Attenuates Cognitive and Neuronal Deficits Following Traumatic Brain Injury. J Mol Neurosci. 2021 Jan;71(1):178-186. doi: 10.1007/s12031-020-01688-4. Epub 2020 Sep 8. PMID: 32901372.
  • Zhu C, Yan H, Zheng Y, Santos HO, Macit MS, Zhao K. Impact of Cinnamon Supplementation on cardiometabolic Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Complement Ther Med. 2020 Sep;53:102517. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102517. Epub 2020 Jul 18. PMID: 33066854.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.