Vit tunga: orsaker och behandlingar

För att bibehålla balansen och hälsan i munnen är det viktigt att man har en bra munhygien. Man bör även tvätta tungan och skölja munnen med munvatten med alkohol.
Vit tunga: orsaker och behandlingar
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Tungan känns degig och har en vit nyans samtidigt som du har en märklig smak i munnen. Detta är väldigt vanligt. Men det är även ett tecken på att det finns något med kroppen du bör vara uppmärksam på: du kanske inte äter speciellt bra eller så har du någon form av magproblem. Nedan förklarar vi allt du behöver veta om en vit tunga.

Varför har jag vit tunga och konstig smak i munnen?

Först och främst bör du veta att dessa fall inte är så värst allvarliga och att du generellt kan lösa dem genom att följa våra råd angående hälsa och kost.

Färgen på tungan kan generellt sett härledas till matsmältningen, till vår mage och till levern. Uppkomsten av sår i munnen tyder också på att något är fel med immunförsvaret, och det kan därför vara nödvändigt att förbättra kroppens naturliga försvar. Lås oss titta vidare på detta!

1. Trast

behandling för vit tunga

Trast, eller muntorsk, orsakas av en naturligt förekommande svampsort som kan liknas vid jäst, kallad Candida albicans. När denna bakterie överproduceras får personen vit tunga, men det är även vanligt att man känner en svidande känsla samt en konstig smak i munnen och har problem med att svälja. Det kan även vara smärtsamt när man äter något varmt eller starkt, och det är vanligt att man får små sår på tandköttet, läpparna, gommen eller den bakre delen av halsen.

Candida kan även drabba könsorgan, då i form av Candida albicans. I dessa fall visar forskning att ärtprotein och extrakt från vindruvskärnor visat sig vara effektiva som potentiella behandlingar.

2. Det är nödvändigt att även borsta tungan

Precis som att vi borstar tänderna så rekommenderas det även att vi använder en skrapa för tungan. Tungan samlar på sig en hel del bakterier som bör tas bort, och det kan vara anledningen till att vi får vit tunga och en obehaglig smak i munnen. Skrapa tungan mjukt varje dag så kommer du snart må bättre.

3. Röker du fortfarande?

Sluta röka

Om du är en av de som fortfarande röker så rekommenderar vi ännu en gång att du slutar med det för din hälsa, livslängd, livskvalitet och även skönhet. Dina tänder gulnar, din tunga blir vit eftersom den samlar på sig bakterier, och på morgonen vaknar du med en obehaglig smak i munnen. Sluta röka idag!

4. Maginflammation

Inflammation i magen

Det är mycket vanligt att en tjock och vit tunga är ett av de första symtomen på denna åkomma. Men du bör även vara uppmärksam på andra symtom. Känner du att du har svullen buk? Har du sura uppstötningar, ont i magen, illamående, mindre diarréer och dålig aptit? Detta kan också vara symtom som är kopplade till den maginflammation som vi normalt kallar gastrit.

Tänk på att dessa symtom kan bli värre med tiden. Därför bör du konsultera med din läkare för att få en rekommendation på en lämplig behandling. Många gånger är det inte värre än en svag inflammation som bara varar tre till fyra dagar, där en “smutsig tunga” är ett tecken på att det finns ett problem du kan korrigera med bättre kost och några goda råd.

5. Varför det är nödvändigt att rensa levern

Avgifta levern då och då

En gulaktig eller vit tunga är vanligtvis ett tecken på ett matsmältningsproblem, dålig munhygien eller att vi bör rensa vår lever. Låt oss titta på de symtom som kan uppkomma, som visar på att vi kan ha ett problem med detta organ.

 • Dålig aptit
 • Huvudvärk
 • En degig mun med en bitter smak
 • Inflammerad mage
 • Gaser
 • Fet hud med finnar
 • Illamående och yrsel
 • Förstoppning
 • Nacksmärtor
 • Kramper och dålig cirkulation
 • Muskeltrötthet

Vilka huskurer finns?

ananas i smoothie

Vi bör generellt följa nedan nämnda råd när vi känner en obehaglig smak i munnen och har en gulaktig eller vit tunga:

 • Ät en vit, fermenterad yoghurt per dag, utan socker. Detta kommer återställa bakteriebalansen hos både tungan och tarmarna, och hjälper vårt immunförsvar.
 • Börja dagen med att dricka ett glas citronsaft tillsammans med en halv tesked bikarbonat. Detta hjälper oss att rensa kroppen och höja kroppens försvar.
 • Försök att äta råa grönsaker i dina sallader: spenat, tomat, sallad, rädisor, paprika skuren i småbitar, lök…
 • Öka ditt vätskeintag. Vatten, naturliga juicer eller blåbärssoppa, som är avgiftande och tar hand om vårt matsmältningssystem, vilket även morötter, rödbetor och äpplen gör.
 • Ät mer frukt: apelsiner, mandariner och framförallt ananas och papaya. De har en hög nivå av vitamin C, hjälper matsmältningen och avgiftar kroppen.
 • Tänk även på att när du borstar tänderna är det bra om du även borstar tungan. Du kan dessutom skölja munnen med munvatten med alkohol.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.