Vit tunga: orsaker och behandlingar

För att bibehålla balansen och hälsan i munnen är det viktigt att man har en bra munhygien. Man bör även tvätta tungan och skölja munnen med munvatten med alkohol.
vit tunga

Tungan känns degig och har en vit ton med en konstig smak. Detta är något väldigt vanligt. Men det är även ett tecken på att det är något med kroppen vi bör vara vaksamma på: du kanske inte äter speciellt bra eller så har du någon form av magproblem. Vi kommer förklara vidare vad du behöver veta om en vit tunga.

Varför har jag en vit tunga med en konstig smak?

Först och främst bör du veta att dessa fall inte är så värst allvarliga och att du generellt kan lösa det genom att följa våra råd angående hälsa och kost.

Färgen på tungan kan generellt sett härledas till matsmältningen, till vår mage och levern. Uppkomsten av sår i munnen tyder också på att något är fel med immunförsvaret, och det kan därför vara nödvändigt att förbättra kroppens naturliga försvar. Lås oss titta vidare på detta!

1. Trast

behandling

Trast, eller muntorsk, orsakas av en naturligt förekommande svampsort som kan liknas vid jäst, kallad Candida albicans. När denna bakterie överproduceras får personen en vit tunga, men det är även vanligt att man känner en brännande känsla, en konstig smak i munnen och har problem med att svälja. Det kan även vara smärtsamt då man äter något varmt eller starkt, och det är vanligt att man får små sår på tandköttet, läpparna och munväggarna, eller den bakre delen av halsen.

2. Det är nödvändigt att även borsta tungan

Precis som vi borstar tänderna rekommenderas det även att vi använder en skrapa för tungan. Tungan samlar på sig en hel del bakterier som bör tas bort, och de kan också vara anledningen till att vi får en vit tunga och en obehaglig smak i munnen. Skrapa tungan mjukt varje dag och du kommer snart känna dig bättre.

3. Röker du fortfarande?

lever

En gulaktig eller vit tunga är vanligtvis ett tecken på ett matsmältningsproblem, dålig munhygien eller så kan det innebära att vi bör ananas

Generellt då vi känner en obehaglig smak i munnen och har en gulaktig eller vit tunga bör vi följa dessa råd:

  • Ät en vit fermenterad yoghurt per dag, utan socker. Detta kommer återställa bakteriebalansen hos både tungan och tarmarna, och hjälper till med vårt immunförsvar.
  • Börja dagen med att dricka ett glas citronjuice, tillsammans med en halv tesked bikarbonat. Detta hjälper oss att rena kroppen och höja kroppens försvar.
  • Försök att äta råa grönsaker i dina sallader: spenat, tomat, salladshuvud, rädisor, paprika skuren i små bitar, lök…
  • Öka ditt vätskeintag. Vatten, naturliga juicer – blåbärssoppa är avgiftande och tar hand om vårt matsmältningssystem, och det gör även morötter, rödbetor och äpplen.
  • Ät mer frukt: apelsiner, mandariner och framförallt ananas och papaya. De har en hög nivå av vitamin C, hjälper matsmältningen och avgiftar kroppen.
  • Tänk även på att när du borstar tänderna är det bra om du även borstar tungan. Du kan också skölja munnen med munvatten med alkohol.