8 livsmedel som naturligt avgiftar din lever

8 livsmedel som naturligt avgiftar din lever

Senaste uppdateringen: 19 november, 2018

Din lever är det största organet i kroppen och dess funktioner är livsviktiga för din hälsa. Den avgiftar allt du äter, andas och absorberar genom din hud. Enligt Hepatitis Foundation International (HFI) är detta organ det som konverterar näringen du äter till energi och muskler, lagrar vitaminer, och reglerar fettreserver. Av den anledningen är det viktigt att den fungerar som den ska tillsammans med resten av kroppen, vilket du säkerställer när du avgiftar din lever.

Det finns mycket som kan riskera din levers hälsa. Bland dessa hittar du alkohol, miljöföroreningar, överflödig mat, raffinerade kolhydrater, vissa smärtstillande medel, droger, mm. Om du kan identifiera dig själv med en av dessa och vill hitta ett naturligt sätt som avgiftar din lever, har du hittat rätt. Vi kommer presentera för dig åtta specifika livsmedel du borde ha i åtanke ifall du vill förbättra din levers hälsa och förhindra relaterade sjukdomar.

Vitlök

Vitlök är ett livsmedel rikt på allicin och selen. Dessa två är perfekta för att rensa levern och hålla den frisk. Vitlök aktiverar även enzymer som eliminerar gifter, vilka kommer hjälpa dig att förhindra sjukdomar då det rensar organet. Detta är en av de mest rekommenderade livsmedlen för levern. Konsumtionen av vitlök hjälper även att kontrollera kolesterol, förbättra blodcirkulationen och förbättra ditt immunförsvar. Det är bäst att äta den rå eftersom den förlorar 90% av sina egenskaper när du kokar den. Du kan äta den ensam eller ha den i maten.

Gurkmeja

Gurkmeja i pulverform

Gurkmeja har egenskaper som är väldigt bra för din lever. Enligt expertstudier innehåller plantan substanser så som borneol, turmeron, eugenol, och kaffesyra, som agerar som skydd för detta organ eftersom de rensar och avgiftar, vilket håller den i gott skick.

Dess innehåll hjälper dig att bryta ned fett och det är ett bra botemedel mot långsam matsmältning orsakad av dålig kost. Vi rekommenderar att du äter gurkmeja mot gulsot, levercirros, och leversjukdomar.

Olivolja

Olivolja skyddar din lever mot oxidativ skada. Enligt studier är denna olja lika bra som oljor gjorda på linfrön och hampa. Det hjälper till att rensa levern naturligt och förhindrar också andra sjukdomar. Att äta olivolja kan även reducera risken för hjärtsjukdomar och förhindra vissa typer av cancer. Vi rekommenderar att du lägger till det i måltider och använder det som ett alternativ till andra oljor du normalt använder i köket.

Citrusfrukter

Apelsinjuice

Citrusfrukter är rika på vitamin C, vilket agerar som en naturlig antioxidant. Måttliga mängder av dessa avgiftar din lever och förhindrar att den drar på sig många andra sjukdomar. De mest rekommenderade citrusfrukterna för levern är citroner, lime, och apelsiner.

Mandlar

Mandlar är rika på arginin, en aminosyra som hjälper till att avgifta kroppen. Därför är det ett mycket rekommenderat livsmedel för att rensa levern. Dess komponenter är rika på Omega-3 fettsyror och glutation stöder de naturliga funktionerna som vanligtvis rensar levern. 

Spannmål

Havregryn med äpple

Fullkornsris och annat spannmål är väldigt bra för din lever tack vare dess höga halter av vitamin B. Tack vare detta kan levern öka fettmetabolismen, förstoppningar, och dess funktioner i allmänhet. Vi rekommenderar att du äter vetealternativ istället för det vita mjölet du vanligtvis använder.

Bladrika, gröna grönsaker

Grönsaker så som sallad, kål, mm. neutraliserar tunga metaller, insektsmedel och andra kemikalier som påverkar din kropp. Dessa är bra rensare för din lever eftersom de hjälper dig att eliminera gifter och reglera mättade fetter som kan påverka leverns funktioner.

Grönt te avgiftar din lever

Grönt te för levern

Grönt te och dess komponenter hjälper till att minska fettbildning i levern. Det innehåller katekiner och antioxidanter som håller levern frisk, och agerar dessutom som en sköld. Studier visar att grönt te hjälper till att hålla negativa effekter från substanser som alkohol borta och förhindrar inflammation i levern. Grönt te har till och med pekats ut som en möjlig byggsten för botemedel mot cancer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.