Det är dags att avgifta kroppen - 10 goda tips

Det är dags att avgifta kroppen - 10 goda tips
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 september, 2022

Det är nästan som att hela världen springer förbi. Din kropp svarar dig inte. Du känner dig seg, trött och bryr dig inte om någonting… men detta är inte som du egentligen är! Du vill ha tillbaka all den där livskraften som du mysteriöst förlorade de senaste dagarna. Det kan vara dags att avgifta kroppen.

Innan du börjar leta efter konstiga sjukdomar eller börjar oroa dig, lägg lite tid på att tänka över vad du har gjort med din kropp. Äter du en balanserad kost? Har du utsatt dig för skadliga substanser? Tar du tillägg utan att riktigt förstå vad de innehåller? Det kan vara dags för en rensning. Det är möjligt att du har samlat på dig gifter som du behöver eliminera, men hur? Vi vill ge dig 10 rekommendationer på hur du kan avgifta din kropp.

Men först, låt oss prata lite om dina vanor.

Varför bör jag avgifta min kropp?

Nu för tiden utsätts vi alla för många sorters föroreningar: fabriker spyr ut giftigt avfall i atmosfären, kosmetiska produkter innehåller onödiga kemikalier, mat sprejas med insektsmedel… Det gör det svårt att undvika en eller annan form av förgiftning! Tyvärr är våra kroppar väldigt bra på att absorbera och samla på sig giftiga substanser, men ofta har de inte lika lätt att göra sig av med dem.

Matsmältningssystemet ger oss energi och skickar information till andra delar av kroppen, vilket är anledningen till att en naturlig och hälsosam kost kan hjälpa till att eliminera kvarlämnade gifter och göra oss friskare. Det finns två grundläggande metoder för att avgifta kroppen.

Vätskebaserad fasta

Om du gillar juice och begränsande dieter så är detta något för dig. Fastan baseras på att ersätta vanlig mat med vatten, grönsaks- och fruktjuicer och tillsatser under en hel dag. Denna process hjälper dig inte bara att eliminera gifter utan även döda celler. Fastan återupplivar både din hy och din kropp. Men innan du tar dig an detta äventyr kan det vara en bra idé att prata med en läkare som kan säga om detta är en bra tidpunkt för dig att fasta utan att det får konsekvenser.

Berika och ersätt den dagliga kosten

Denna metod låter dig ersätta ohälsosam mat i din kost med rena och energigivande livsmedel som får dig att känna dig lätt och full av liv. Det bästa med detta är att du kan införliva dessa livsmedel i ditt dagliga liv och kan hålla denna kost så länge du också äter en balanserad kost i övrigt. Föredrar du, kan du äta endast denna mat i ett par dagar för att låta din kropp rensas ordentligt. Vi rekommenderar gröna bladgrönsaker, frukt, frön, fullkornsprodukter och vitt, magert kött, samt att du dricker massor av vatten.

Men vänta! Vi lovade att visa dig 10 rekommendationer för att avgifta din kropp, eller hur? Du hittar dem här nedanför. Välj ett urval eller kombinera så många du vill av dem. Nu är det dags att avgifta kroppen!

Dags att avgifta kroppen: 10 rekommendationer

1. Citronjuice

Citron är bra som avgiftning

När det är dags att avgifta kroppen, är citroner en av de frukterna du verkligen inte får missa. Citroner kallas för ‘frukten med tusen användningar’, och det har inte att göra med smaksättning. Dess otroliga rikedom av goda egenskaper gör den till en riktigt bra avgiftningsingrediens. Citronjuice desinfekterar sår, renar blodet, rensar levern och njurarna, stärker luftrören och hjälper nerverna.

En tesked med citronjuice i ett glas varmt vatten gör susen när det kommer till att rengöra din kropp från gastrointestinala gifter och halsproblem. Det är ännu bättre om du dricker det innan frukosten. Allt du behöver göra är att blanda vattnet du dricker dagligen med citronjuice och du kommer märka skillnaden.

2. Apelsinjuice

Apelsinen är solens frukt. Den smakar bra, ger dig energi och innehåller vitamin A, B2, B1 och C, samt flera mineraler. Drick apelsinjuice till frukost och du kommer märka att din kropp får energi eftersom det rensar matsmältningssystemet. Det hjälper även med blodcirkulationen och läker skador.

3. Vindruvor

När det är dags att avgifta kroppen är det bra att veta att vindruvor faktiskt är en av de primära avgiftningsingredienserna. Så tveka inte att köpa vindruvor och njuta av deras naturliga sötma. De innehåller vitamin B och kalium och används mot flera sjukdomar: reumatism, gikt, ledinflammation, leverproblem, högt blodtryck och arterioskleros. De har laxerande egenskaper och samtidigt kan ett tillskott av vindruvsblad stoppa diarré och bota hemorrojder. Så varsågod, ät en klase!

4. Betor

Betor och rödbetor innehåller först och främst folsyra, järn och vitamin A. Det är ett bra livsmedel mot osteoporos och används också för att behandla blodbrist, gulsot, aptitbrist och oro, samt problem med urinblåsan, levern och njurarna. De eliminerar urinsyra, lindrar klimakteriesymtom och förhindrar uppkomsten av myom. Om du äter betor åtminstone tre gånger i veckan så rekonstruerar du blodet och rensar kroppen.

5. Äpple

Ät ett äpple - det är dags att avgifta kroppen!

Äpplen rekommenderas starkt för personer som vill bli av med några kilon. Varför? Eftersom deras höga fiberhalt gör dem perfekta för att rengöra kroppen. De innehåller också kalium och vitamin E och C. De agerar som ett milt laxeringsmedel, är vätskedrivande och rensar kroppen. De bryter ner kolesterol samt balanserar värdena för att minska risken för diabetes och högt blodtryck. Om du kan lägga till ekologiska äpplen i din dagliga kost även i framtiden kommer du märka att du känner dig mer avslappnad och mer levande.

6. Persika

Detta är en jättebra frukt för lågkaloridieter. De har laxerande och vätskedrivande verkan och ger kroppen vitamin A, B1, B2 och C. Du kan äta persikan som en frukt eller dricka den som te, vilket du lätt kan tillverka själv. Lägg en rengjord och skivad persika i vatten och låt den koka i en minut. Drick två koppar av detta varma te på morgonen för att rensa kroppen, återfukta huden och återbygga vävnader.

7. Jordgubbar

Jordgubbar har en sådan speciell smak! De innehåller järn, folsyra, salicylsyra och vitamin C. Inte bara det – när du äter jordgubbar hjälper du till att eliminera urinsyra (orsaken till gikt) och kolesterol. Denna frukt har vätskedrivande och antireumatiska egenskaper, samt är antiinflammatorisk och sammandragande. Jordgubbar är också bra att äta för att motverka blodbrist och diabetes. Att äta dem dagligen gör kroppen friskare.

8. Okra

Okra har många användningar i köket, och denna exotiska grönsak är utmärkt när det är dags att avgifta kroppen. Det innehåller otroliga mängder fiber, vitamin B1 och B6, folsyra, niacin (nikotinsyra), järn och kalcium. En god okrasoppa får dig att slicka dig om läpparna och rensar din kropp, samt förhindrar förstoppning.

9. Gurka

Gurka är mycket hälsosamt och uppfriskande och är underbart för huden och kroppen. Den är vätskedrivande och rengörande, samt bryter ner gallstenar och njurstenar. Den behandlar problem med prostatan och nervsystemet. Du bör äta gurka som den är, ordentligt sköljd och, om du vill, skalad. Du kan också skvätta lite citronjuice över den innan du äter.

10. Ananas

Drottningen av frukt är perfekt för viktminskningsdieter och rensningar. Den innehåller massor av vitamin C och stimulerar matsmältningen och tarmaktiviteten samt eliminerar parasiter. Ät den skivad eller drick dess juice och du kommer känna dig återhämtad. Det är ett utmärkt sätt att starta dagen med ananas på tom mage.

11. Fullkorn

Mat som är rik på fiber rensar gifter från matsmältningssystemet

En till bara för att! När det är dags att avgifta kroppen är det, som du kanske förstått, viktigt att äta extra mycket fibrer. Mat som är rik på fiber rensar gifter från matsmältningssystemet tills de elimineras genom tarmen. Välj fullkorn och du kommer aldrig behöva ångra dig. Det har även antioxiderande egenskaper och är fullt av näring.

Ett sista råd…

Allt du behöver göra nu är att välja din metod och rikta näsan mot målet. Att äta hälsosamt är grunden till ett hälsosamt liv. Om du tar för dig av dessa nya och smakrika juicer och sallader så kommer din kropp absolut att tacka dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.