Symtom och effektiva behandlingar för gikt

Symtom och effektiva behandlingar för gikt
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Gikt är ett tillstånd som drabbar lederna och orsakar extrem smärta och inflammation. Det uppkommer för det mesta i stortån, även om det kan uppstå i andra delar av kroppen. Tillståndet orsakas av en ackumulering av stora mängder urinsyra i lederna och drabbar för det mesta äldre personer.

Fortsätt läsa om du vill lära dig mer om symtom och behandlingar för gikt.

Vilka är symtomen på gikt?

Gikt orsakar extrem smärta i den drabbade leden, inflammation och röd och glansig hud. Det uppstår ofta vid sidan av mild feber. Om tillståndet tillåts fortskrida kan små knölar bildas på olika delar av kroppen; det kallas tofi, och inträffar för att urinsyrakristaller fastnar runt lederna i exempelvis fingrar och tår.

Vilken behandling rekommenderas?

Den mest rekommenderade behandlingen för gikt och för att minska symtomen är att väldigt försiktigt röra leden, utan att försöka forcera rörelsen. Applicera is på det drabbade området i 10 minuter. Det lindrar både inflammationen och smärtan.

Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att bibehålla en hälsosam vikt.

Under en undersökning kan din läkare komma att rekommendera ett par anti-inflammatoriska medel som kan lindra inflammationen och smärtan. Dessa bör skrivas ut av din läkare och bör aldrig införskaffas på annat håll. Dessa mediciner kan dock ge bieffekter.

Tänk på att individer som löper hög risk att drabbas av detta hälsotillstånd bör undvika rött kött, skaldjur, inälvor, koncentrerad buljong, jäst – både i öl och bakverk – och alkohol, samt annan mat som kan tänkas öka produktionen av urinsyra.

Personer med gikt bör konsumera följande mat:

Livsmedel  som vitt kött, fisk, fullkorn eller spannmål med frön, läsk, sparris, spenat och svamp bör konsumeras med måtta, och absolut inte i överflöd!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.