Smärta i knän: orsaker och kurer för detta problem

Smärta i knän: orsaker och kurer för detta problem
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Våra knän har som uppgift att hålla hela våran kroppsvikt och kan påverkas av överbelastning eller raska rörelser. Smärta i knän, vilket kan vara ett akut problem, kan orsakas av en ny, kronisk eller dåligt läkt skada, eller av andra hälsoproblem.

Nedan kommer vi att förklara för dig mer om möjliga orsaker till knäsmärtor, samt dela med oss av de bästa huskurerna för att lindra dem. Du kan använda dig av naturliga ingredienser, som medicinväxter, oljor och grönsaker för att lindra dina smärtor.

Möjliga orsaker till smärta i knän

Låt oss gå igenom några av de vanligaste orsakerna till smärta i knän:

 • Artrit: inflammation i lederna
 • Bursit: inflammation som orsakas av överbelastning eller kontinuerlig spänning i knäna
 • Tendinit: inflammation i senorna som kan orsakas av att springa, hoppa eller gå för fort. Tendinit i knäet kan också öka risken för att senorna går av eller brister.
 • Skada eller slitning av ligament: sker oftast med ett ljud som låter som ett knäckande eller rivande och följs av akut smärta.
 • Meniskskada: orsakas ofta av en abrupt vändning/böjning i knäet och medför en diffus smärta som kan uppstå direkt eller flera dagar efter skadan.
 • Vrickning eller bristning av muskel: också en ligamentskada, men mindre allvarlig. Orsakas av vridning.
 • Poplitleal cysta: en svullnad som orsakas av vätskeansamling
Bli en atlet

När du lider av kronisk oidentifierbar smärta i dina knän och du inte kan spåra någon skada, bör du känna till att knäna enligt traditionell kinesisk medicinskt kunskap är relaterade till njurarna. Så om du lider av någon form av problem eller smärta i knän bör du alltså ta hand om dina njurars hälsa. När dina njurar återfår funktion och hälsa till normala världen kan detta leda till att dina knäproblem försvinner med detsamma. Detta ska givetvis tas med en nypa salt, men kan vara värt att ha i åtanke.

Hur ska jag bota mina smärtor?

 • Om du har fått någon form av akut skada bör du först undvika rörelser i kroppsdelarna där skadan har skett, kyla skadan och vila. Gå till din primärvårdsläkare så att denne kan utföra relevanta test och diagnosticera problemet.
 • Om du har haft problemet under längre period, om det är en kronisk skada eller om det inte påvisats någon tydlig orsak eller skada, bör du besöka en sjukgymnast eller kiropraktor. Vi rekommenderar även starkt att du besöker en läkare som använder sig av kinesiotejp-metoden, vilken grundar sig på användning av färgglad elastisk tejp, som många idrottare har använt och åstadkommit positiva resultat med.

Vi ska även ta en närmare titt på några av de bästa natur -och huskurerna som lindrar och botar smärta i knän.

Kålkompresser

Kål är en fantastisk grönsak med antiinflammatoriska egenskaper. För att tillverka en kålkompress behöver du grönkål. Koka upp gröna löven i vatten under fem minuter. Gnugga dem sedan lite för att få bort överflödig vätska. Placera kålen direkt mot huden på det inflammerade knäet och täck det med en trasa. Linda sedan in allt med aluminiumfolie. Låt det sitta kvar i 30 minuter eller mer.

Massageoljor

Beroende på temperaturen i knäet kan du tillaga en terapeutisk huskur som kan användas dagligen för att värma eller svalka det berörda området.

 • Om området är inflammerat, rött eller svullet och huden är varm: 1/2 dl mandelolja + 15 droppar eterisk myntaolja.
 • Om området är kallt och du har smärta: sesam eller olivolja + 15 droppar eterisk ingefärsolja.

Johannesörtsolja

En väldigt givande terapeutisk olja som du kan tillaga själv i hemmet. Dess egenskaper kan förbättra blodcirkulationen (även användbar mot blåmärken, brännskador, botemedel m.m.) och fungerar även som ett naturligt antidepressivt medel.

Blötlägg johannesörtsblommorna i olivolja i 30 dagar i en öppen behållare. Oljan kommer att få en röd färg. Massera försiktigt in vätskan i området på knäet två till tre gånger om dagen.

Behandling med arnika

Arnika är det kanske mest kända botemedlet bland idrottare och människor som lider av inflammation. Detta tack vare dess omfattande användning inom naturmedicin, där växtens starka antiinflammatoriska egenskaper nyttjas. Växten kan hittas på hyllorna i naturbutiker och apotek i form av krämer och geler.

Arnika i det vilda
Bilder med tillåtelse av ponte1112 och giorgio

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.