7 saker du inte visste du kunde göra med aluminiumfolie

Du kommer överraskas av de många användningarna för aluminiumfolie. Prova dem själv! Här kommer de sju bästa!
7 saker du inte visste du kunde göra med aluminiumfolie

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

I köket finns det många saker man kan göra med aluminiumfolie. Främst handlar det om att laga mat och sedan få den att hålla sig fräsch längre.

Det används mer och mer i vår vardag, och eftersom det kommer i så tunna lager är det lätt att forma runt föremål. Vi använder främst aluminiumfolie för att bevara mat.

Den agerar som en barriär mot ljus (som bryter ned fett), en barriär mot lukter och bakterier och motverkar att maten får eller förlorar fukt. Man kan även använda aluminiumfolie för att tillaga grönsaker, fisk och diverse andra livsmedel.

En rulle aluminiumfolie är bra att ha hemma

Saker man kan göra med aluminiumfolie

Det finns dock många andra saker man kan göra med aluminiumfolie. Den har så många användbara egenskaper att du kan använda den till allt från att slipa saxar till att lindra ledsmärta.

Vad som gör den så mångsidig är:

 • Temperaturtolerans: den kan klara av både höga temperaturer såväl som att frysas.
 • Den leder både värme och elektricitet.
 • Aluminiumfolie är hygienisk.
 • Den är vattensäker: aluminiumfolie är resistent mot både vatten och annan fukt.
 • Den är inte giftig.
 • Den är resistent mot rost.

Nedan tar vi en titt på några mindre välkända användningar för aluminiumfolie:

1. Lindra ledsmärta

Aluminium har stor antiinflammatorisk kraft och kan användas för att lindra diverse smärtor. Den gör det genom att fånga och leda kroppsvärme, vilket håller det smärtande området varmt längre.

Aluminium kan fånga och leda kroppsvärme

Tro det eller ej, men du kan applicera den varsomhelst på kroppen och därmed lindra ledsmärta, muskelsmärta och till och med ärr.

För att göra det:

 • Klipp en bit folie och täck över det smärtsamma området.
 • Applicera ett bandage ovanpå.
 • Låt verka över natten.
 • Upprepa i tolv dagar.

2. Snabbare strykning av kläder

Använd aluminium när du stryker

Om du vill minska tiden du spenderar på att stryka kläder behöver du bara lägga en bit aluminiumfolie mellan kläderna och strykbrädan.

På så sätt stryker du båda sidorna av plagget på samma gång, eftersom aluminiumfolien reflekterar värmen.

3. Ta bort statisk elektricitet när du tvättar

Kläder “försvinner” ofta i tvätten. I vissa fall beror det på statisk elektricitet som generas och får kläderna att fastna vid varandra när de torkar.

Du kanske inte tror det, men att lägga tre 5 cm stora bollar av aluminiumfolie i tvättmaskinen kommer ge dig två fantastiska resultat:

 • Du kommer helt bli av med statisk elektricitet eftersom aluminiumet absorberar laddningen.
 • Dina kläder kommer att torka snabbare.
Lägg aluminiumbollar i tvättmaskinen

4. Fixa en batterianslutning

Kanske fungerar fjärrkontrollen inte trots att du satt i nya batterier. När det händer kan det vara för att fjädrarna som håller batteriet på plats har blivit svagare.

Eftersom den är en bra elektrisk ledare är lösningen att lägga lite aluminiumfolie mellan batteriet och fjädern.

5. Vässa saxar

Det beror givetvis till vad och hur ofta du använder dem, men det är inget ovanligt att saxar progressivt blir sämre. Det händer även om man bara klipper tyg eller hår.

Därför kan du göra som följer: ta en bit aluminiumfolie, vik den tre gånger och klipp den sedan med saxen. I takt med att du klipper kommer du märka att den blir vassare.

6. En form för att göra pajer

Om du vill göra pajer i olika former, såsom stjärnor, hjärtan, en rugbyboll eller någon annan idé du har, men inte vill spendera pengar på en form du kanske bara kommer använda en gång, kan du prova att göra den av aluminiumfolie.

Se till att vika folien så att du får en stabil form. Eftersom den är så bra på att leda värme kommer din paj bli perfekt och i just den form du vill ha.

7. Försegla påsar

Kanske behöver du försegla en påse för att spara mat, men har bara påsar som inte kan förseglas. Oroa dig inte, för med aluminiumfolie kan du göra en lufttät påse.

Allt du behöver göra är att vika folien över öppningen i påsen. För sedan ett strykjärn över folien för att få plasten att smälta och försegla påsen.

Vad tycker du om alla dessa saker man kan göra med aluminiumfolie? En dag kanske de kommer hjälpa dig när du sitter i knipa!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.