Kakebo: den japanska metoden för att spara pengar

Har du hört talas om den japanska metoden för att spara pengar? Läs vidare och upptäck den!
Kakebo: den japanska metoden för att spara pengar

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Den japanska metoden för att spara pengar går bland annat ut på att man håller koll på sina utgifter. Det hjälper dig att veta på vilka saker du lägger dina pengar, vilket även hjälper dig att spara mer och att sluta slösa pengar på onödiga saker.

Många upplever det som nästan omöjligt att spara pengar när man börjar närma sig månadsslutet. Hushållsutgifter, personliga nöjen och oväntade inköp samlas ihop och blir en stor summa utgifter som man är tvungen att lägga ut för nästan direkt man fått lönen.

I Japan, det förmodligen mest högteknologiska landet i världen, fortgår fortfarande en tradition som började redan 1904. Ännu i dag är den japanska metoden för att spara pengar den mest effektiva besparingsmetoden, i synnerhet när det kommer till hushållsutgifter.

Den japanska metoden för att spara pengar kallas för kakebo, och är en metod som går ut på att man skriver ner alla utgifter och inkomster för att upprätta en perfekt pengaorganisering. Kakebo är med andra ord ett system för budgetbalansering, vilket hjälper en att få god översikt över vilka inköp som egentligen är nödvändiga.

Så fungerar kakebo – den japanska metoden för att spara pengar

Kakebo - den japanska metoden för att spara pengar

Metoden inleds i början av månaden, då du noterar alla dina fasta utgifter och din totala inkomst för månaden. Utifrån dessa data skapar du sedan en ekonomisk balans genom att dra av de totala utgifterna, som i huvudsak består av grundläggande tjänster och livsmedel för hushållet, från inkomsten.

Vill du spara pengar för något du planerar att göra måste du notera det i det här stadiet. När du sedan har räknat ut hur mycket pengar du har kvar efter att du dragit av dina fasta utgifter noterar du hur mycket du sätter av till besparingar Här bestämmer du hur du ska spendera dessa pengar genom att sätta ett tydligt mål för dem.

Under månader som går noterar du sedan löpande (helst dagligen, som kakebo förespråkar) alla dagliga eller veckoliga utgifter. Det bästa är om du kan spara kvitton och fakturor från dina inköp. På så vis kan du komma ihåg att notera utgifter vid senare tillfällen om du inte gör det direkt.

Organisering enligt kakebo

Kakebo hjälper dig att spara pengar

Den japanska metoden för att spara pengar är en “agenda” som är uppdelad i kategorier för där vi lägger ut mest pengar:

  • Mat
  • Transport
  • Hälsa
  • Hemmet
  • Fritid
  • Nödsituationer

Du noterar dina dagliga utgifter för varje kategori. Målet är att sedan lägga ihop alla utgifter för att få en veckobalans i slutet på veckan. Denna balans hjälper dig hålla kolla på hur mycket pengar du lagt ut hittills och hur mycket du har kvar.

Resultatet hjälper dig att analysera hur mycket pengar du lägger ner i de olika kategorierna och i vilka kategorier du bör begränsa dina utgifter lite mer. Det hjälper dig även att förstå vad som är en rimlig summa pengar för besparingar och att sätta ett bättre mål efterföljande månad.

Effektiviteten av kakebo

Du måste vara konsekvent och beslutsam för att spara pengar.

Hur effektiv den japanska metoden är för dig hänger helt och hållet på hur organiserad du är och din egen viljestyrka. Om du har satt målet “köp inte mer kläder”, håll dig till det. Var konsekvent och beslutsam. Det kan vara hjälpsamt att ha en graf eller ett kalkylblad som hjälp för att organisera ekonomin enligt kakebo, men det är inte mer än ett hjälpmedel för dig om du känner att du behöver det.

Du kan helt enkelt bara skriva ner utgifter och inkomster var du vill, och sedan göra en sluträkning vid månadsslutet.

Att ha kontroll över utgifterna är väldigt viktigt för att du ska kunna undvika problem om du plötsligt står inför en nödsituation. Dessutom är det en stor hjälp för att du ska kunna lägga undan besparingar för de mål du satt upp.

Lyckades du spara pengar denna månad?

Oavsett om du använder den japanska metoden för att spara pengar med hjälp av ett kalkylblad eller en papperslapp är det uppenbart att vad som är viktigt är att du håller noga koll över inkomster och utgifter. Har du till och med köpt en kakebo-planeringskalender (eller kakeibo som den också kallas), kom ihåg att vara konsekvent och beslutsam.

Lyckades du spara den summa du hade tänkt? Toppen! Spenderade du över budget? Då får du se till att vara mer disciplinerad nästa månad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • López, C. (2014). Kakebo, el método japonés para que ahorres de una vez. Eldiario.Es.
  • Macías, S. (2017). Pequeño cerdo capitalista. Espapdf.
  • República, S. C. del B. de la. (2015). El ahorro.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.