7 typer av nyttig mat du kan och bör äta varje dag

De är näringsrika, de är utsökta, de flesta av dem är viktiga ingredienser i köket och de är framförallt nyttiga. Om du vänjer dig vid att äta dessa livsmedel på daglig basis kommer din kropp tacka dig!
7 typer av nyttig mat du kan och bör äta varje dag
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Letar du efter anledningar att äta mer nyttig mat?

Livsmedel är en av de viktigaste faktorerna när det kommer till fysisk och mental hälsa. Nyttig mat är trots allt hur du får i dig de näringsämnen som din kropp behöver för att fungera och undvika att utveckla sjukdomar.

Nuförtiden har kvaliteten hos vår kost avsevärt försämrats på grund av en ökning av bearbetade livsmedel som säljs som snabba och goda alternativ för att stilla hungern. Som ett resultat har antalet personer med fetma ökat dramatiskt. Vidare uppstår fler och fler fall med personer som diagnostiseras med hjärt- och kärlsjukdomar.

Som tur är kan alla modifiera sin kost för att göra den nyttigare och bättre lämpad för kroppens behov. På grund av detta vill vi idag rekommendera sju typer av fantastiskt nyttig mat som kommer hjälpa dig att skydda din hälsa och assistera i din viktnedgång.

Få reda på vilka de är!

1. Fullkorn

Fullkorn och bröd

Istället för att välja mjöl och andra raffinerade livsmedel bör du välja att konsumera fullkorn. Denna typ av spannmål karaktäriseras av högt fiberinnehåll – ett näringsämne som förbättrar din matsmältningshälsa samtidigt som det reglerar dina kolesterolnivåer.

Det innehåller även folsyra och antioxidanter, som har kopplats till förebyggande av koloncancer.

2. Blå fisk

De flesta fiskar har viktigt näringsinnehåll, men typen av fisk som står ut från mängden är blå fisk eller kallvattenfisk. Det höga innehållet av omega 3-fettsyror i denna typ har gjort den till en av de viktigaste livsmedlen för att bibehålla god hjärt- och kärlhälsa.

Samma aktiva beståndsdel som ger den antiinflammatoriska egenskaper har bevisats vara effektiv för att lindra åkommor såsom ledgångsreumatism och osteoartrit.

3. Olivolja

Olivolja

En viktig ingrediens i medelhavsdieten. Olivolja är en nyttig typ av fett, och tack vare den oljesyra och hydroxityrosol den innehåller har den förmågan att förbättra dina kolesterolnivåer. Antioxidanterna i olivolja förebygger oxidering av lipiderna inuti artärerna, vilket minskar risken för att de hårdnar eller utvecklar blockeringar.

Vidare är det en utmärkt bundsförvant för din huds hälsa eftersom den minskar cellskada och förebygger tecken på åldrande i förtid.

4. Grönt te

Denna populära dryck har blivit känd tack vare sina slimmande egenskaper, men är numer känd som ett av de bästa alternativen för att förebygga sjukdomar.  Grönt te stimulerar avgiftning av levern och hjälper till att skydda dina celler från utvecklingen av allvarliga åkommor såsom cancer.

Det minskar även kolesterolnivåerna och renar blodomloppet för att ta bort gifter från cigarettrök och miljöföroreningar.

5. Vitlök och lök

Lök och vitlök

Dessa två nyttiga livsmedel går hand i hand eftersom de har väldigt lika medicinska egenskaper och är precis lika effektiva i kroppen. Deras huvudsakliga tillgång är svavelföreningar, vilket minskar blodtrycket, kolesterolnivåer och problem med ämnesomsättningen.

De har även visat sig ha kraftfulla cancermotverkande beståndsdelar som kan skydda dina celler mot cancer i lungor, hud och grovtarm. Båda är kraftfulla rensare för kroppen, och kan eliminera patogener utan att skada din sköra tarmflora.

6. Nyttig mat: avokado

Det kommer inte som någon överraskning att avokado har blivit en favorit för läkemedels- och kosmetikaindustrin när det kommer till nyttiga livsmedel. Denna gröna frukt är en rik källa för essentiella fettsyror som främjar bra kolesterol och borttagning av triglycerider.

Avokado innehåller även vitamin C och E – antioxidanter som saktar ned cellskada och förebygger åldrande. Den tillhandahåller även kalium och magnesium, vilket är två viktiga mineraler för att skydda lever, njurar och hjärta.

7. Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker

För en mer balanserad och hälsosam kost kan du inte göra något bättre än att inkludera näringsrika gröna bladgrönsaker i dina måltider. Deras höga innehåll av antioxidanter förebygger skada från tungmetaller och skapar en skyddande barriär för att förebygga allvarliga sjukdomar.

När du äter dem råa kan du få i dig stora mängder flavonoider och karotenoider, som förebygger åldrande i förtid för kroppens huvudsakliga organ, inklusive hudenTack vare deras höga fiberinnehåll kan de förbättra din matsmältning, minska suget efter mat och gagna personer med typ 2-diabetes.

Några av dessa grönsaker inkluderar:

  • Broccoli
  • Blomkål
  • Kål
  • Spenat
  • Mangold
  • Selleri
  • Persilja

Vill du förbättra din kost? Tveka inte att börja inkludera dessa typer av nyttig mat i dina dagliga måltidsplaner via olika recept. På nolltid kommer du känna att din kropp blir starkare och även märka av förändringar i din figur och vikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.