Vissa har väldigt lite i livet, bara pengar

Vad är meningen med att ha miljoner på banken om du inte har närstående att dela och njuta av dem med? Du måste lära dig att göra prioriteringar och sätta dem alla på plats.
Vissa har väldigt lite i livet, bara pengar

Senaste uppdateringen: 15 mars, 2019

Det är möjligt att titeln låter lite konstig. För att leva behöver man givetvis någon form av finansiellt stöd, men pengar är inte alltid synonymt med lycka. Det finns de som är fattiga i känslor, glädje, vänskap och kärlek… allt de har är pengar.

Det är något att reflektera över eftersom du kommer märka att många av dina drömmar kanske är beroende av ett bankkonto med många nollor. Oavsett om du är den typ av person som tror att pengar faktiskt kan köpa lycka eller om du tror på motsatsen bjuder vi in dig att fundera över det en stund.

Pengar och lyckans två ansikten

Vare sig du gillar det eller inte är det något vi aldrig kommer kunna enas om – inte vi eller psykologer, sociologer eller antropologer. Avvikelsen är så stark att det finns studier som rättfärdigar båda sidorna.

Pengarna som köper lycka baseras inte på antalet saker du äger

Följande är sammanfattningen av en ny studie från National Institute of Statistics i Storbritannien:

  • Studien pågick i flera år med höginkomsttagare och kom fram till att lycka faktiskt kan kopplas till att ha det gott ställt ekonomiskt.
  • Deltagarna kände sig nöjdare när de visste att de hade tillräckligt för att betala hyran eller amorteringen, eller om de hade ett stabilt bankkonto. Å andra sidan var ägarskap av flertalet hus, bilar, ovärderliga antikviteter eller mark inte relaterat till lycka.

Experter berättar att det beror på de ekonomiska kriser som nyligen drabbat flera platser i världen. Sinnesron som kommer från att veta att man “har sitt på det torra” om ett problem inträffar ger en större känsla av välbefinnande än att samla på sig föremål och egendom.

kvinna med ekorre

Enligt psykologer kan pengar inte köpa lycka

Och nu den andra sidan av myntet. Groucho Marx sa en gång: “Det finns mycket i livet som är viktigare än pengar. Men de kostar så mycket!” Det må vara sant att en stabil ekonomi är synonymt med välmående och att täcka behoven för sig själv och sin familj, men nyckeln ligger som alltid i balans och objektivitet.

Enligt en studie som publicerades av University of British Columbia kan du inte köpa lycka för pengar av följande anledningar:

  • Pengar kan få dig att bli mindre ledsen, men du måste förstå att ledsamhet inte är den direkta motsatsen till lycka – det betyder att “den som inte är ledsen är inte nödvändigtvis lycklig.
  • För att förstå det lite bättre ska vi titta på ett exempel. Föreställ dig en miljardär. Han vaknar på morgonen utan speciellt många ansvar och har som enda syfte att ha roligt och distrahera sig.Han bokar en resa, har en fest och bjuder in massvis med människor som han kanske inte ens känner. Det blir en upptagen dag där han inte måste tänka mycket och kanske inte känner sig så ledsen. Det är säkert roligt och lockar till mycket skratt, men det betyder inte att han är lycklig.

De som söker efter en anledning att inte vara ledsna eller ensamma varje dag behöver nödvändigtvis inte vara lyckliga. Som University of British Columbia såväl som psykologer säger är det för att ett fint hus kan göra dig mindre ledsen, men inte nödvändigtvis ge lycka. Lycka är något som upptäcks, inte något som byggs.

dansande kvinna

Känslomässigt välmående är inte beroende av pengar

Pengar kan låta dig äta bra, distrahera dig och ge dig vackra, intressanta och fantastiska saker… men den som tror att det kommer nära hjärtat har fel.

  • Lycka ligger inom dig själv och kopplingarna till andra, med de du älskar.
  • Kärlek kan inte köpas, ett barns skratt kan inte lockas fram med mynt och drömmar och speciella stunder med en vän eller partner kan inte frammanas med ett kreditkort – de kommer från känslor, att ge och ta, kärlek och uppriktighet.

Ingen kan neka till att pengar kan förändra livet till det bättre.

Men en lång rad nollor bakom en siffra kan inte fylla en tom själ eller erbjuda den glädje och uppriktighet som ödmjuka människor med knappt någonting visar upp varje dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dittmar H, Bond R, Hurst M, Kasser T. The relationship between materialism and personal well-being: A meta-analysis. J Pers Soc Psychol. 2014;
  • Martos T, Kopp MS. Life Goals and Well-Being: Does Financial Status Matter? Evidence from a Representative Hungarian Sample. Soc Indic Res. 2012;
  • Haworth J, Lewis S. Work, leisure and well-being. Br J Guid Couns. 2005;
  • Kushlev K, Dunn EW, Lucas RE. Higher Income Is Associated With Less Daily Sadness but not More Daily Happiness. Soc Psychol Personal Sci. 2015;

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.