4 fantastiska saker våra barnbarn lär oss

Barnbarn ger dig chansen att gottgöra de misstag du gjorde med dina barn, men utan ansvaret att vara deras enda lärare.
4 fantastiska saker våra barnbarn lär oss

Senaste uppdateringen: 22 mars, 2019

Dina barnbarn lär dig många saker varje dag. De kan faktiskt till och med hjälpa dig att upptäcka aspekter av dig själv som du inte ens var medveten om. Det må vara sant att det är livsförändrande att bli förälder, men att vara en far- eller morförälder är en gåva som ger dig en helt annan fantastisk lyckogåva.

Det finns unga far- och morföräldrar och sådana som aldrig väntade sig att bli det eftersom deras barn väntade på rätt tillfälle. Varje situation är unik, men majoriteten av oss kommer att uppleva mor- och farföräldraskapet som ett otroligt skede i livet, fyllt av nya utmaningar för att växa och finna sig själv i oväntade situationer.

Dina barnbarn: Små knyten av känslor som lyser upp ditt liv

Vi vet alla att ansvaret för att uppfostra barn ligger hos föräldrarna. De är grundstommen och ansvarar för att vara där vid varje steg i barnets liv. Mor- och farföräldrar utgör den andra stödnivån i ett barns liv. Kontakten de har med sina barnbarn beror på förhållandet de har med sina barn.

Vi vet att förhållanden med ens föräldrar inte alltid är de bästa, men den övervägande majoriteten av befolkningen bibehåller positiva och berikande band med dem, så de ser far- och morföräldrar som ett viktigt stöd för att uppfostra barn.

Barnbarn och mormor

Vi vill nu förklara hur viktiga barnbarn är i far- och morföräldrars liv.

1. De får dig att tänka om angående misstagen med dina egna barn

Ingen föds med vetskap om hur man uppfostrar barn. Ibland kan vissa personliga situationer tvinga oss att uppfostra barn på ett sätt som inte är i linje med hur vi skulle vilja (på grund av ekonomiska problem eller ett jobb som kräver att du spenderar mycket tid utanför hemmet).

  • När far- och morföräldrar tar hand om barnbarn får det dem att tänka på hur de skulle ha kunnat göra saker annorlunda eller hur de kan gottgöra misstagen de begick med sina barn.
  • Snarare än att undvika dessa misstag med sina barnbarn ger de råd till de nya föräldrarna. Alla föräldrar borde överväga dessa tips.

2. Det enda syftet är att ge glädje

Regler, begränsningar, varningar och bestraffningar för dåligt uppförande bör utdelas av föräldrarna.

  • Mor- och farföräldrar utbildar, men deras ansvar är inte detsamma. Deras roll som huvudsakliga vårdnadsgivare ligger bakom dem. Deras ansvar är nu att, framförallt, hjälpa deras barnbarn att vara lyckliga.
  • Barnbarn är en färsk källa till energi som tvingar dig att göra det bästa av dig själv och, framförallt, bli en av de mest älskade släktingarna till dina barnbarn.

3. Arvet du lämnar dina barnbarn med

Allt du genomlevt, allt du upptäckt, hela ditt förflutna med dess triumfer, rädslor, äventyr och fantastiska vyer är sanna skatter som du måste erbjuda dina barnbarn.

  • Ett sätt att bli ihågkommen i familjen är genom dessa små arvingar, genom att dela med dig av berättelser och känslor med dem.
  • Prata med dem så ofta du kan, var en berättare och ha ett svar för varje fråga. Var uppmuntrande, exalterad och låt deras uppriktiga små leenden lysa på dig.
Fågel på barn

4. Du upptäcker styrkor du trodde att du hade förlorat

När du uppfostrar ett barn förändras något inom dig: du lär dig att inte ge upp, att kämpa för ditt barn och att erbjuda det bästa som livet har att erbjuda.

  • Senare, när dessa barn blir vuxna, kommer de att moget kunna konfrontera världen. Man blir stolt, men man kan känna att man har avslutat ett kapitel i livet.
  • Uppenbarligen har vi våra hobbyer, familjer och ansvar, men när barnbarn anländer kan många saker förändras.
  • Vi omdefinierar oss: vi är nu “far- eller morföräldrar”, och det förpliktar oss att hjälpa våra barnbarn så mycket vi kan, genom att vara en källa till känslomässigt stöd och uppmärksamhet.

Det är mycket jobb, och även om det är spännande så presenterar det även nya utmaningar som vi är redo att tackla med optimism.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.