Teer och avkok: En guide till sorterna

· december 8, 2015
Eftersom det innehåller lite koffein är det bäst att göra grönt te med hett – men inte kokande – vatten så att löven inte släpper ut en bitter smak. Detta te hjälper även till att sakta ålderstecknen.

Du kanske dricker te varje dag, men du känner förmodligen inte till den gigantiska variation av teer som faktiskt erbjuds eller deras hälsorelaterade egenskaper. I följande artikel ska vi ge dig en omfattande guide över de flesta typer av teer och avkok som finns tillgängliga idag, och vad de alla är bra för.

Typer och egenskaper hos teer

Grönt te

Grönt te används som ett medicinskt tillskott över hela världen och anses vara ett av de mest hälsosamma och fördelaktiga teer som finns (speciellt när det jästs). När det bryggs bibehålls alla naturliga egenskaper som finns i originalväxten.

Bland de många egenskaperna hos grönt te hittar vi att det är en antioxidant som försenar ålderstecken, hjälper till att avgifta kroppen och tar bort överflödiga vätskor, samt hjälper till med matsmältningen och när du vill gå ned i vikt.

Grönt te är rikt på vitamin A, B och C samt fluor, natrium och andra mineraler. Det stärker immunförsvaret och skyddar kroppen från infektioner och virus.

Eftersom det har lågt koffeininnehåll bör det beredas med hett, men inte kokande, vatten. Annars kokas bladen bokstavligt talat och släpper ut en bitter sak. Kineserna var de första att upptäcka detta fantastiska te, men idag konsumeras det mest utbrett i Japan. Skillnaderna hos de båda kulturerna ligger i beredningen.

Japanskt-te

Svart te

Svart te är populärast i västliga kulturer och säljs i påsar såväl som löst över hela världen. Dess smak och hälsosamma egenskaper gör detta till en fantastisk dryck. Det innehåller stora mängder antioxidanter, är mättande och bra för matsmältningen, samt lågt i kalorier.

Svart te användes inte alltid som dryck. Det användes faktiskt för att köpslå eftersom det inte tappar smak över tid. Bladen från camelia sinensis genomgår en process för oxidering där de går från grönt till svart.

Koffeininnehållet hos detta te är stimulerande. Det är bäst att dricka det vid 162 grader, och intensiteten hos teet beror på hur länge du låter det dra.

Vitt te

Vitt te kallas för ”ungdomselixiret” av en anledning! Det sägs vara ett av de mest raffinerade och utsökta teerna. Istället för blad samlas unga och små skott in för detta te. Det sägs att personen som dricker det egentligen absorberar växtens ungdom eller vitala energi.

Dess ljusa färg är på grund av den vita täckning som löven har när de dyker upp och skördas för hand på våren. Vitt te produceras i de höga bergen i Fujian, Kina. Det har en utsökt smak och delikat arom, tillhandahåller vitamin C och E och verkar antioxiderande och vätskedrivande. Du bör dricka det vid 76 grader.

Te

Rött te

Rött te kallas ibland ”Pu-erh” och är känt för sin effektiva förbränning av fetter. Detta var ”kejsarnas te” under lång tid eftersom dess konsumtion var förbjuden för vanliga människor eller de av lägre rang.

Det har en stark, jordig smak och djupt röd färg. Mognadsprocessen tar flera månader. Att dricka tre koppar av detta te om dagen hjälper till att minska kroppsfett och kolesterol. Drick det vid 162 grader.

Blått te

Detta te är även känt som ”oorlong” och är halvjäst. Dess färg hamnar någonstans mellan grönt och svart. Jäsningsprocessen avbryts, varpå teet rullas och oxideras. Det kommer från två regioner: Fujian (Kina) och Formosa (Taiwan).

Blått te har en smak som påminner om en grön grönsak och färgen kan vara ljusare eller mörkare beroende på hur det framställts. Det är en kraftfull antioxidant, stärker immunförsvaret, reglerar kolesterol, minskar blodtryck och innehåller även vitaminer och mineraler. Det serveras bäst vid 87 grader, men det är ”acceptabelt” att servera det med is eller kylt.

Matsmältningste

Typer av teer och deras egenskaper

Nu när du vet lite mer om de huvudsakliga klasserna av te ska vi dela med oss av lite information om de specifika örter och växter du kan framställa dem med.

Kamomill

Kamomill används mycket för att behandla lindriga besvär som matsmältningsproblem, kramper, diarré och gastrit. Den minskar även ögonirritation eller inflammation och lindrar andningstillstånd, inklusive astma, hosta eller förkylning. Den kan till och med användas för att behandla akne och ytliga sår.

Mynta

Mynta har antiseptiska, antispasmodiska och matsmältningsfrämjande egenskaper. Den minskar gaser, håller insekter borta och främjar god andedräkt. Den används ofta för förkylningar och hosta.

Myntate

Lindblomma

Den medicinska delen av linden är dess frukt och blommor. Den används som ett lugnande och sövande medel för nervsystemet. Den förbättrar även matsmältning och hjälper dig att sova bättre. Lindblomste kan användas för att lindra artärproblem, kramper och mensvärk.

Valerianarot

Valerianarot liknar lindblomman i sina lugnande och avslappnande egenskaper. Var försiktig med att inte dricka för mycket av detta te eftersom det kan sakta ner nervsystemet för mycket, sänka blodtrycket och minska cirkulation.

Grön anis

Bladen från denna planta friskar upp andedräkten när de tuggas, och ett te gjort med grön anis kan användas för slemlösning, att lugna magen, reglera menstruationscykeln, lindra gaser och förbättra matsmältningen.

Rosmarin

Rosmarin hjälper till att reparera skador på nervsystemet, samtidigt som den förbättrar minnet och cirkulationen.

Rosmarin