Vilken tidpunkt är bäst för att dricka grönt te?

Vi är säkra på att du är en av de som bara älskar grönt te. Det finns väldigt få drycker som är så fördelaktiga och hälsosamma att dricka dagligen, men det är möjligt att du ibland frågat dig själv när det är bäst att njuta av grönt te och hur många koppar du egentligen bör dricka.

Vi kommer i denna artikel att berätta om grönt te och hur du bör göra.

Varför är det så fördelaktigt att dricka grönt te? Finns det några bieffekter?

 • Den största fördelen med grönt te är utan tvekan att det har en så hög nivå av antioxidanter, speciellt flavonoider. Läkaren rekommenderar även grönt te som en naturlig källa för vitaminer och näringsämnen som exempelvis katekiner, som används mycket för att stärka immunförsvaret och motverka många typer av sjukdomar.
 • Bland dess andra fantastiska egenskaper finner vi förmågan att hjälpa oss att gå ner i vikt. Hemligheten ligger i dess förmåga att snabba upp metabolismen för att undvika vätskeretention. Du bör förstås även tänka på att du, för att gå ner i vikt, måste kombinera detta med en hälsosam kost och regelbunden träning.
 • Det finns många olika studier som visat på relationen mellan att dricka grönt te och minskad risk för cancer i exempelvis livmodern och bukspottskörteln. Finns det slutgiltiga bevis för detta? Faktum är att svaret är nej. Dess höga nivå av antioxidanter kan hjälpa oss till 10-12% men vi kan inte till 100% undvika dessa sjukdomar. Men det är iallafall till stor hjälp!
 • Drick mellan 1 till 3 koppar per dag för att motverka kardiovaskulära sjukdomar, reducera triglycerider och även få en bra start på morgonen. Som du kan se finns det många fördelar med denna fantastiska dryck.

Har grönt te några biverkningar?

grönt te

 • Drick aldrig mer än 5 koppar per dag, eftersom detta kan ge dig huvudvärk och diarré.
 • Blanda inte grönt te med mediciner som du tar, exempelvis piller mot huvudvärk. Då kan du komma att må ännu sämre. Konsultera alltid med din läkare ifall du är tveksam.
 • Drick inte grönt te ifall du har takykardi (onormalt snabba hjärtslag) eller anemi, eftersom detta kan skapa problem med upptaget av järn i kroppen.

Vid vilken tidpunkt är det bäst att dricka grönt te?

grönt te

Det är bäst att dricka en kopp grönt te ca 20 minuter innan eller efter en måltid. Varför är det så? Vi förklarar:

 • Ifall du vill gå ner några kilo bör du dricka det 20 minuter efter din måltid. På detta sätt kommer du att bränna mer fett innan kroppen hinner absorbera det.
 • Ifall du vill höja din nivå av proteiner och mineraler kan du dricka en kopp grönt te efter din måltid. Vi absorberar på detta sätt mer magnesium, katekiner, vitamin C och E till kroppen.
 • Grönt te är också väldigt bra för barn med tanke på dess höga nivåer av antioxidanter och vitaminer. De bör dricka en kopp om dagen, och de kan även sötsätta med lite honung.

Hur många koppar grönt te bör man dricka per dag?

 • Vi rekommenderar att du dricker mellan 1 till 3 koppar grönt te per dag, men inte fler än 5 eftersom detta kan vara skadligt och orsaka högt blodtryck och yrsel.
 • Den mängd grönt te vi använder för varje kopp bör inte överstiga 3 gram. Detta är vad som rekommenderas och vad som är mest hälsosamt. Totalt under dagen bör vi därför inte överstiga 10 gram.
 • Undvik även att dricka grönt te innan du ska gå och lägga dig eftersom du då kan få svårt att sova.

Som slutsats finns det många fördelar med grönt te, men vi bör även ha någon vilodag där vi undviker det. Drick det inte så mycket att du får högt blodtryck eller svårt att sova. Du bör exempelvis kunna dricka det i 10 dagar och sedan vila 10. På detta sätt kommer du kunna njuta av det utan några bieffekter.

MER FÖR DIG