Fruktsmoothies för viktnedgång - 5 läckra alternativ

Dessa fruktsmoothies kan konsumeras både före och efter träning. Deras vitaminer har en antioxidantisk effekt så de motverkar effekten av de fria radikalerna som accelererar åldrandet.
Fruktsmoothies för viktnedgång - 5 läckra alternativ
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Skulle du vilja gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt, utan att behöva känna dig hungrig hela tiden? Och dessutom utan att behöva ge upp det du tycker om att äta och dricka? Din lista med tillåten mat behöver inte endast bestå av livsmedel som inte smakar något. Det finns faktiskt riktigt läckra fruktsmoothies för viktnedgång, och här visar vi vilka frukter du kan använda dig av.

Dessa smoothies är riktigt läckra och får dig att känna dig uppfriskad och fylld med näring och energi. Du kan dricka dem både före och efter träning.

Ät mera frukt i vardagen

Du vet så klart att frukt generellt är rikt på både vitaminer och mineraler. De är därför väldigt populära som skönhetsprodukter för hud och hår. Frukternas fulla effekt får vi dock då vi äter dem och införlivar alla näringsämnena i vår kropp på ett naturligt sätt. Detta innebär att till exempel äta dem bara som de är eller som utsökta smoothies. Detta garanterar att du endast får i dig naturliga komponenter. Med andra ord undviker du risken att äta någonting som är kemiskt manipulerat eller som innehåller färgämnen eller konserveringsmedel. Dessa är i långa loppet skadligt för kropp och hälsa.

De speciella vitaminer som finns i frukt har en antioxidantisk effekt. Detta innebär att de motverkar de negativa effekterna av fria radikaler. Dessa är reaktiva substanser som skapas i kroppen då den inte får en lämplig kost, utsätts för stress eller på grund av en stillasittande livsstil. Dessa accelererar åldringsprocessen genom att de förstör kroppens celler och vävnader.

Varför är frukt bra när man vill gå ner i vikt?

Man kan känna trygghet i att det inte finns inbyggda skadliga mekanismer i kroppen. När kroppen får i sig naturlig frukt, hjälper detta till att ta hand om den på ett naturligt sätt. Frukt innehåller stora mängder kalium, magnesium, brom, koppar, zink och kalcium.

Det är enkelt att bara tillsätta dessa frukter i dina vanliga maträtter, och speciellt i drycker och smoothies. Detta kommer att hjälpa dig balansera din kost och få en bra figur, samt god hälsa.

Olika studier har visat att man, för att uppnå en balanserad kost, måste äta spannmål, nötter, frön, frukt och grönsaker. Detta är ett perfekt sätt att ge kroppen vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som bland annat antioxidanter. Denna typ av kost minskar även risken för hjärt- och kärlsjukdomar, samt cancer.

Jordgubbar, banan, ananas, melon och citron är idealiska för naturliga och läckra smoothies. Härunder visar vi hur du kan gå ner i vikt med smoothies och ger dig 5 fantastiska recept på läckra fruktsmoothies för viktnedgång. De kommer även hjälpa dig att bibehålla din idealvikt.

Visste du att det finns fruktsmoothies för viktnedgång? Här är 5 utsökta varianter

Jordgubbssmoothie – en verklig njutning

Gå ner i vikt med fruktsmoothies

Jordgubben är en frukt fullt med vitaminer. Den innehåller stora mängder C-vitamin, samt vatten, fiber, kalium, kalcium och magnesium. Vidare innehåller den folsyra och E-vitamin. Vi rekommenderar därför speciellt att du äter jordgubbar med tanke på detta höga näringsinnehåll. Jordgubbar är även ett livsmedel som hjälper till att motverka rynkor och celluliter.

Hur ska man då äta denna frukt? Jordgubbar och mjölk (lättmjölk, ifall du vill gå ner i vikt) är en utsökt kombination. Detta kommer även göra det enkelt att få andra familjemedlemmar att bli sugna. Efter att du har mixat jordgubbarna, kan du sila smoothien om du vill ta bort frön för en smidigare konsistens.

Banansmoothie – utsökt och enkel

Banan är också väldigt populärt som komplement till maten. Banansmoothies är mycket välsmakande och näringsrika och passar bra när som helst på dagen. Bananer innehåller mycket kalium, vilket innebär att de ger kroppen mycket energi. Blanda helt enkelt bara  lättmjölk med denna frukt för en läskande smoothie för viktnedgång. Drick gärna i samband med träning.

Smoothie

Om du är ute efter att gå ner i vikt föreslår vi att du undviker att använda standardmjölk eller sötade mjölkprodukter. Dessa ingredienser gör din banansmoothie till en dryck som motverkar en smalare figur, speciellt om du dricker den ofta.

Vi blandar och mixar…

Nästa recept är ännu en utsökt smoothie som vi rekommenderar till alla som vill ha en god kosthållning och gå ner i vikt. Du blandar helt enkelt bara banan och jordgubb. Jordgubbarna ger din smoothie en syrlig smak, tack vare C-vitaminet, och bananens mjukhet med sin söta arom gör detta till en speciellt utsökt smoothie. Den perfekta blandningen för att ge din kropp kraft och energi.

Frukternas drottning…

Om du tycker om ananas kommer du älska denna typ av fruktsmoothies för viktnedgång – detta är drottningen av frukter. Denna frukt är mycket hjälpsam vid viktnedgång eller när du helt enkelt vill bibehålla en idealvikt som en del av en bra livsstil. Denna ananassmoothie har en annorlunda smak då vi, istället för att använda mjölk, tillsätter naturell yoghurt och lite honung. För att undvika att smoothien blir för tjock kan du hälla i lite apelsinjuice. Det är möjligt att du efter att ha provat denna smoothie kommer vilja dricka den i princip varje dag…

Smoothie

Melon och citron

Detta är en unik och speciell smoothie för våren, med en uppfriskande smak. Den blir riktigt utsökt ifall du tillagar den med naturell yoghurt och lite lättmjölk. Glöm inte bort att sila bort melonfröna! Du kan också lägga till lite citron för att få en intressant touch.

Precis så enkelt kan det vara att få alla näringsämnen du behöver och samtidigt gå ner i vikt med hjälp av läckra smoothies.

Du kommer må betydligt bättre av att äta naturliga livsmedel utan skadliga ingredienser, och du kommer inte ångra dig då du senare ser dig själv i spegeln. På detta sätt kan du enkelt njuta av livet, samtidigt som du får kraft att uppnå dina mål. Vill du gå ner i vikt? Vill du känna dig nöjd med dig själv? Vill du ta kontrollen över ditt liv och din vikt? Då har vi lösningen för dig. Börja dricka dessa läckra fruktsmoothies för viktnedgång samtidigt som du äter en nyttig kost och dagligen utför någon träning.

Så vad väntar du på? Börja tillaga dina fruktsmoothies för viktnedgång redan idag! De kommer att ge dig en mättnadskänsla som sitter i längre, få dig att småäta mindre, och samtidigt ge dig ordentligt med näring. Visst låter det bra?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3):333-344.
  • Filippini T., Violi F., D’Amico R., Vinceti M., The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: a systematic review and meta analysis. Int J Cardiol, 2017. 230: 127-135.
  • Buford TW., Cooke MB., Redd LL., Hudson M., et al., Protease supplementation improves muscle function after ecentric exercise. Med Sci Sports Exerc, 2009. 41 (10): 1908-14.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.