Relation utan kärlek: lämna utan ånger

För att en relation ska kunna fungera måste båda parter göra sin del. Om den ena personen bär på relationen ensam, kommer detta att bli utmattande.
Relation utan kärlek: lämna utan ånger

Senaste uppdateringen: 10 januari, 2019

Om du har gjort allt du kan för att få en relation att fungera men allt du får tillbaka  är olycka och nätter med tårar, så kan du gå iväg utan ånger. Du kan lämna med din värdighet intakt och ditt huvud högt: tiden kommer att ta hand om ditt brustna hjärta. Ibland tar kärleken bara slut mellan ett par. Men en relation utan kärlek är inte värda att hålla kvar i hjärtat.

När du påbörjar en kärleksrelation med någon, känner du nästan alltid att detta är den rätte. Eller så känner du dig hoppfull att det är det. Och det är poängen, för din hjärna tycker inte om osäkerhet. Att leva med idén att något hänger på en skör tråd innebär att man investerar tid, energi och sitt hjärta i något som kan misslyckas.

När du inleder en relation med någon behöver du känna att ni båda investerar lika mycket i den, och att det är värt att undersöka. När det kommer till kärlek så vill de flesta känna sig säkra och att bandet mellan er kommer att vara. Ingen vill påbörja en relation utan kärlek. Detta kommer att låta er båda växa som individer och bygga en framtid tillsammans, ni två kan gå mot samma mål.

Det kan verka sorgset, men detta är inte alltid vad som händer. Relationer, precis som ben, får sina frakturer och bryts. Kärleken blir ibland till ett vapen som kan skada. Den kan förstöra din självkänsla och integritet.  Låt oss prata om det. Låt oss gräva in i dessa komplexa uppbrott där ett slut på en relation innebär att du helar ditt eget hjärta så att du kan gå vidare med ditt liv.

Nycklarna till en hälsosam relation

Par i en hälsosam relation

Vad gör så att en relation varar? Vad placerar distans mellan er? Det kan verka konstigt, men precis som vi redan har indikerat så är enbart kärleken aldrig tillräcklig.

Relationer är uppbyggda av många små bitar, och många olika ingredienser som kan göra er kärlek söt eller bitter. I början av 80-talet formulerades en modell som fortfarande är en del av den relationella psykologin. Den kallas investeringsmodellen.

Enligt denna modell, kommer en relation att vara om dessa 3 punkter möts:

  • Ett par kommer att ha ett starkt band så länge som var och en av de grundläggande komponenterna i en relation täcks: intimitet, förståelse, bra kommunikation, respekt, säkerhet, sexualitet, skratt…
  • Båda individerna känner sig fulländade i relationen. Ingen känner sig frustrerad eller begränsad av hur den andre personen behandlar en. Med andra ord, det finns respekt och ett ömsesidigt emotionellt berikande.
  • Det bör heller inte finnas några maktspel, och det bör finnas en balans där båda investerar tid, känslor och resurser effektivt.

Om bandet håller på att brytas… Kämpa!

Par i en relation utan kärlek

Du har säkert hört från böcker om självhjälp och personlig utveckling att man bara ska “klippa bandet” när något inte fungerar i en relation. Du måste inte vara så extrem. Faktum är att du vet att det inte är så enkelt när du älskar någon. Detta stämmer även om det finns saker som inte går som de borde.

När två personer separerar kan det finnas många involverade faktorer. Vi pratar inte bara om saker du kan peka på som svek, förolämpningar och övergrepp. Vi pratar om att relationen blir kall utan att du riktigt vet varför.

  • Om det fortfarande finns kärlek, så förtjänar relationen att tas om hand som om den vore en skatt.
  • Om du kämpar för att hålla den flytande och om du gör allt du kan för att bygga broar, så kommer du känna dig mycket bättre även om dessa ansträngningar misslyckas.
  • Det kan verka motsägelsefullt, men det finns inte någon värre känsla än att låta någon gå och undra om man hade kunnat göra mer för att hålla relationen levande.

Om du förstår till fullo att du har nått din gräns så kommer du att kunna acceptera slutet bättre. Ibland tar kärleken slut, och en relation utan kärlek är inte värt det.

Relation utan kärlek: gränser du aldrig bör korsa

klipp bandet på din relation

Var försiktig: det finns gränser inom kärleken. Det är inte allt som är värt i din personliga kamp för att hålla relationen uppe. Det är inte alla resurser som man bör spendera för att hålla den levande.

När det kommer till din kamp för att rädda relationen, så är det inte bra om du är den enda personen som ger allt. Tappa inte din värdighet, din självkänsla eller din identitet. Ingen kamp är förnuftig om det är klart att det inte finns någon kärlek vid den andra änden.

Å andra sidan bör du tänka länge och väl på om det är värt att ge något som har misslyckats alltför många gånger redan ännu en chans. En relation förtjänar all din möda så länge det är klart att den andra personen är värd det. Det är bara värt det om det finns respekt och kärlek. En relation utan kärlek är inte värd kampen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Escobar-Mota, G., Sánchez-Aragón, R., & Lavalle, D. (2019). Adaptación y validación de la Escala del Modelo de Inversión en población mexicana. Psicología Iberoamericana, 27(1), 31-40.
  • Rojas, J. O. (2012). El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. Revista Electrónica Educare, 16, 23-30.
  • Cyrulnik, B. (2020). El amor que nos cura. Editorial Gedisa.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.