Relationer som tar slut. Varför är de så många?

Många relationer tar slut för att det verkar som om ens partner förändras efter ett tag. Men vad som har förändrats är ditt sätt att se din partner.
Relationer som tar slut. Varför är de så många?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Relationer är en väldigt viktigt del av livet. Att ta hand om dem är viktigt, men många gånger  hamnar vi i relationer som tar slut. För många är romantiska relationer de svåraste. Vi ger allt vi har till den andra personen. Allt och ibland för mycket tills vi känner oss tomma. Vi lägger all vår kärlek, alla våra drömmar på bordet… Men det tar ändå slut.

Relationer som tar slut

Relationer tar slut av många olika anledningar, och vi ska titta på det idag. Vi kommer antagligen inte att prata om något du inte redan känner till, men vi kommer att ta upp några misstag du kanske gör.

Förväntningar, drömmar och behov

kvinna i trappa

I början är allt nytt. Du börjar lära känna personen som har fångat ditt hjärta. Du vill göra saker med personen, dela med dig av vad du tycker om och lära dig vad personen tycker om. När ni lär känna varandra bättre börjar du fundera på en framtid tillsammans där ni delar alla era drömmar. Ni kanske tänker på att ha barn eller på hur ert framtida hus skulle kunna se ut.

Men finns det något hos personen som stör dig? Nej.

Personen verkar perfekt… men det kommer inte alltid att vara så. Med tiden kommer du inse att vissa saker med personen driver dig till vansinne. Men dessa saker är inte nya. De har funnits där sedan dagen ni träffades.

par med ryggarna mot varandra

Du kanske börjar anklaga personen för att inte vara som han eller hon var innan, men personen har inte förändrats. Det är ditt sätt att se på honom eller henne som har förändrats.  Det är därför viktigt att ta av dig ögonbindeln redan i början av relationen för att det inte ska ta slut.

Du orkar inte anstränga dig

Kommer du ihåg de små överraskningarna i början? Hur mycket ansträngde du dig för att göra personen lycklig och få honom eller henne att gilla dig? Nu när du har personen, vad gör du?

I början vill man vinna över den andra personen. Man ger allt. Men när man får det man vill ha anstränger man sig inte mer.

Man blir van vid det. Man slappnar av när man till slut har personen man ville ha vid sin sida. Men du måste fortsätta göra samma saker varje dag. Annars fastnar ni i en tråkig rutin. Det är anledningen till att många relationer tar slut: en brist på ansträngning för att hålla kärleken vid liv.

par som sitter utanför affär och röker

Glöm inte att kärleken måste kultiveras. När du slutar vattna den kan den överleva ett tag, men den dör till slut. Relationer fungerar dock inte om du är lat. Om du ger mycket i början måste du också fortsätta med det om du inte vill ha ett sorgset slut.

Giftiga relationer

Om det finns avundsjuka, manipulation, försök att ändra den andra personen eller beroende så är du i en giftig relation. Det är inte längre kärlek, utan snarare lögner och också kontroll.

Du kanske tror att kärlek betyder att man äger, så du blir avundsjuk: du är rädd för att bli av med din egendom. När det driver dig till ångest börjar du manipulera den andra personen så att han eller hon gör vad du vill, och du tror att det är rättvist.

Utan att inse det ber du personen att förändras. Men du måste komma ihåg: du blev kär i en fri, unik, autentisk person, inte en person som bara gör vad du vill.

kvinna med handavtryck på halsen

De flesta relationer tar slut för att man inte är lycklig med den andra personen. Du kan älska utan att äga, och det hade kunnat vara en vacker sak, inte en anledning att vara ledsenMen dina förutfattade meningar om relationer följer med dig och varje gång du börjar en ny så händer samma sak.

Det är något du därför måste fixa innan du går in i en ny giftig relationDet är en av anledningarna till varför relationer tar slut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.