I livet får du ingen hjälp: Allt handlar om ansträngning

Vissa går genom livet i tron att "tur" och "ödet" dikterar om de ska nå framgång. Handlingskraftiga personer förlitar sig dock på ansträngning.
I livet får du ingen hjälp: Allt handlar om ansträngning

Senaste uppdateringen: 01 april, 2019

Det finns de som tror att framgång i livet inte reflekterar ansträngning. Vissa tror att framgång beror på inflytelse från tredje parter. Ibland säger de till och med att framgång beror på ödet eller god tur.

Det kan vara sant i vissa fall. Det är möjligt att utomstående influenser hjälper vissa människor utan tillräcklig kompetens att klättra uppåt. Men talang existerar faktiskt.

Om du är bra på något är det troligen på grund av ditt hårda arbete. Det kommer från dina sena nätter, dagliga ansträngningar, uppoffringar och din konstanta strävan, som inte lämnar rum för att ge upp. För inget är gratis, som vi alla vet. Det finns dock vissa som begränsar sig själva till att drömma och hoppas på att saker och ting ska “ordna sig” på grund av en lyckträff från universum.

Men för att nå en dröm kan man bara förlita sig på en enda magisk formel: hårt arbete.

Allt du har är tack vare ditt hårda arbete och ansträngning

Författaren Wally Lamp sa en gång i tiden: “Ödet blandar korten, men det är vi som måste spela spelet.” De som tror att deras vänners lycka eller grannars framgång på jobbet beror på slumpen har fel. De har så fel att vissa försöker hitta självuppfyllande ursäkter. De gör det för att dölja bevisen: de störs av att se att andra är lyckligare än de är.

Kvinna som blundar

Det kan definitivt vara chockerande. Denna verklighet döljer dock intressanta, psykologiska processer. Senare ska vi förklara några viktiga aspekter om framgång, att övervinna svårigheter och avund.

Den avlägsna lyckans tveeggade svärd

“Jag vill att du ska vara lycklig, men inte mer än mig.” Denna uppfattning summerar vad en “falsk vän” känner när denne ser oss leva livet som han eller hon alltid har drömt om. Om du någonsin märkt att en bekant känner så här är det viktigt att veta varför.

  • Det finns de som måste ha viss kontroll över sin närmsta cirkel. Denna kontroll baseras på en likhet i omständigheterna. Om någon flyr från denna balans så utfrågas och avfärdas de.
  • Detta behov av kontroll döljer i verkligheten låg självkänsla. De tror att “om alla omkring mig har det lika dåligt som jag kommer min inkompetens inte att stå ut.”

Så när personen ser att ditt arbete är jämlikt eller bättre än dennes på något sätt känner personen att han eller hon håller på att övervinnas.

Ihärdighet och ansträngning lönar sig alltid: Ignorera de som säger annorlunda

“Varför vill du söka jobb där? Det är en bluff och de enda som kommer in är de med bra kontakter!”, “Varför förälskade du dig i honom? Han är alldeles för bra för dig, du slösar bara din tid!”

Vi har alla hört fraser som dessa då och då. De kan förändras beroende på platsen, sammanhanget och personen som pratar. Idén förblir dock densamma: de vill beröva dig på dina vingar och döda dina drömmar, så att de kan hindra dig från att bli lyckligare än dem. 

Ibland bygger vi korthus på moln av bomull, så vi måste försöka vara realistiska. Men när vårt mål är tydligt, logiskt och möjligt, måste vi göra allt vi kan för att göra det till verklighet.

Rödhårig kvinna

Daglig ansträngning är en reflektion av ihärdighet. De som inte investerar sin tid, sina känslor, sina drömmar och varje fiber av sitt väsen kommer inte att nå sina mål. Detta på grund av något vi redan bevittnat. I livet får vi inget gratis.

Ge aldrig upp

Tillsammans med ihärdighet och daglig ansträngning måste man ha en orubblig attityd: att inte ge uppDe som strävar efter ett mål kan inte bara jobba och lägga tid på det; de måste också tackla många utomstående faktorer. Det rör sig inte bara om de falska vännerna vi nämnde tidigare – “drömdödarna”. De måste också ta sig förbi barriärer som satts upp av samhället och alla dess bakdörrar, filter, murar…

Lejon och kvinna

Du måste förbli stark. När du ser att du kan uppnå något ska du kämpa för det. Ta dig därför an de stormiga haven som alla inte håller sig flytande i. För ibland räcker det helt enkelt inte att ha talang. Ibland måste du ha mod och ett ädelt, starkt och också orubbligt sinne. Endast då kan du nå framgången du förtjänar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Levi, U., Einav, M., Ziv, O., Raskind, I., & Margalit, M. (2014). Academic expectations and actual achievements: The roles of hope and effort. European Journal of Psychology of Education, 29(3), 367-386.
  • Federičová, M. (2014). The Impact of High-Stakes School-Admission Exams on Study Effort and Achievements: Quasi-experimental Evidence from Slovakia. CERGE-EI Working Paper Series, (517).
  • Komarraju, M., & Nadler, D. (2013). Autoeficacia y logros académicos:¿ Por qué son importantes las creencias implícitas, los objetivos y la regulación del esfuerzo. Aprendizaje y diferencias individuales, 25, 67-72.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.