Ge upp för att börja om, inte för att kapitulera

Det är inte dåligt att ge upp för att börja om på ny kula. Det blir ett problem när du inte kan hitta något som motiverar och inspirerar dig att gå framåt.
Ge upp för att börja om, inte för att kapitulera

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2019

Om du ger upp så kapitulerar du. Om du säger till dig själv att du inte kan fortsätta och låter dina ansträngningar bli till nederlag kommer inget du gjorde igår att spela roll. Varje mur du slog ner och varje prestation som gjordes i tystnad. Att ge upp för att börja om håller å andra sidan gårdagens prestation om axeln. Det betyder att du lär dig och utvecklas.

Vi bär strider på våra axlar som bara vi är medvetna om. Du har gjort det för din familj, dina barn. Du har kämpat varje dag för att ge form åt din dröm, som inte alla kan förstå.

Ge upp för att börja om

varför brukar vi ge upp? Brist på stöd, svek och också känslomässig utmattning är anledningar till varför vi faller till knäna och släpper ut en lång suck av nederlag. Andra kanske ser dig som ett lejon. Som en person som är kapabel att göra allt och som aldrig ger upp. Detta lejon blir dock ibland en trött katt som bara längtar efter att kura ihop i ett hörn av sängen och sova.

Om det hänt dig någon gång vill vi uppmuntra dig att ta tillbaka din anda. Vi rekommenderar därför att du inte låter dig överväldigas av nedslagenhet. Och enbart ge upp för att börja om, inte för att kapitulera. Så här går du till väga.

Att ge upp förändrar inget 

Kapitulering är ett ord som låter väldigt dåligt. Det saknar prestige och associeras även vanligtvis med feghet. Vi borde inte se det på det sättet. Att ge upp ibland är normalt, och till och med väntat. Främst eftersom personen som ger upp ibland gör det för att visa att det inte finns något denne kan göra.

“Jag ger upp, jag vet att den här personen inte älskar mig och jag kan inte ödsla mer tid på det.” “Med tanke på råden så måste jag ge upp – jag lämpar mig inte för det här jobbet och borde hänge mig åt något annat.”

fjäril på lejons nos
  • Att ge upp är acceptabelt om vi genom att göra det på så sätt accepterar en verklighet för att förbättra våra liv genom att bli medvetna om att något inte var menat för oss.
  • Detsamma gäller inte ett brustet hjärta eller splittrat sinne som inte har energi eller hoppet att konfrontera ett konkret faktum.

Om du ger upp och tror att du inte kan föra denna personliga strid kommer inget att förändras. Om du ger upp vid ett givet tillfälle ska du därför utvärdera konsekvenserna av att “släppa taget om allt” och överge målet du hade. Ge upp för att börja om helt enkelt.

Ge upp för att börja om: förbereda inför strid

Låt oss säga att du gav upp. Du kände dig överväldigad av ditt jobb och sade därför till dig själv: “Jag kommer aldrig komma till toppen”.

  • Vi ger upp med våra barn, i tron att de aldrig kommer få godkänt för att de inte kan koncentrera sig eller ta ansvar för att nyttja sina studietimmar.
  • Ibland ger en temporär kapitulering oss perspektiv på saker och ting.
  • När du ger upp genomgår du en period av inre lugn som plötsligt, utan att du vet hur, ger dig tillbaka din styrka. Nya idéer, nya strategier och också förnyade drömmar dyker upp.

För att uppnå ett mål måste man nyttja hela sig själv. Press och ångest är våra sanna fiender. Håll dig lugn för att återigen se lejonet vandra.

lejon

Den slutgiltiga segern vinner man via dagliga triumfer

Vinnaren är drömmaren som aldrig ger upp. Eller den som klarar av att ge upp för att börja om. För att göra det måste du drömma, föreställa dig, planera och framförallt säga varje önskan högt med ett andetag av motivation.

  • Kom ihåg att du når den slutgiltiga segern genom många dagliga triumfer.
  • Vi ser det inte alltid eftersom vi bara fokuserar på det långsiktiga målet, utan att se de dagliga förändringar vi gör.

Att börja om kräver en bra attityd, självsäkerhet, god självkänsla och mer än något annat en förmåga att se att denna personliga kamp har en mening och ett syfte som det är värt att investera tid och känslor i. Så om du utkämpar en personlig strid just nu ska du komma ihåg att de omkring dig ibland kan vara en oersättlig hjälp. De kan däremot också vara hindret på vägen som hotar din anda.

Var uppmärksam på de som står närmast ditt hjärta, och följt framförallt dina instinkter samt din inre röst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salamone, J. D., Yohn, S. E., López-Cruz, L., San Miguel, N., & Correa, M. (2016). Activational and effort-related aspects of motivation: neural mechanisms and implications for psychopathology. Brain, 139(5), 1325-1347.
  • Weiner, B. (2013). Human motivation. Psychology Press.
  • Niermeyer, R., & Seyffert, M. (2011). Motivation (Vol. 227). Haufe-Lexware.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.