Ibland måste man börja om igen för att gå vidare

Många är rädda för att släppa taget om sitt förflutna och börja om eftersom de är bekväma med sin rutin, även om den hindrar dem från att vara lyckliga.
Ibland måste man börja om igen för att gå vidare

Senaste uppdateringen: 27 december, 2018

Vi tar många beslut i våra liv, och vissa av dem tvingar oss att börja om igen. Det finns sår som måste läkas och bara med mod och beslutsamhet kan vi kapa banden med vårt lidande för att bli lyckliga igen.

Att börja om från noll är aldrig lätt. Idag ska vi visa dig några grundläggande strategier du kan använda för att hantera dessa svåra, personliga problem.

När “att börja om igen” är att lämna allt bakom sig

Ingen gillar förändringar, och än mindre förändringar som är drastiska och får oss att lämna allt som definierat oss bakom oss. Men ibland måste man konfrontera relaterade utmaningar när man börjar om:

 • Finna nya sätt att bli lycklig.
 • Att börja om igen involverar att ta kontroll över ditt eget liv: varje beslut du tar leder till ett eller annat resultat, men du är alltid din egen verklighets arkitekt.
 • En ny väg i livet bör mötas med entusiasm och förmågan att uppskatta nuet, det som är “här och nu”.

Om du någonsin har genomlevt en tuff period så förstår du den känslomässiga komplexitet som kommer med att möta motgångar. Alla förändringar, även personliga omstarter, sker i stadier.

Håller i fjärilar

Ögonblicket när du inser att du måste släppa taget om något eller någon

Som vi nämnde tidigare involverar alla förändringar en modig handling som alla kanske inte klarar av. Många fastnar istället i dessa stadier:

 • De väntar på att saker ska ändras av sig själva.
 • De är så rädda för att misslyckas att det hindrar dem från att försöka. De tror inte på sig själva som “förändrare” som kan tackla livet.
 • Andra ser sig själva som överdrivet beroende av människor omkring dem, men de kan inte tänka sig en väg ut från sin situation. Trots att de är olyckliga är det allt de känner till, så de tar aldrig klivet för att göra förändringar.

Stunden du blir fullt medveten om behovet att börja om igen är en handling av fri vilja att vara stolt över. De som vet att de förtjänar att vara lyckliga följer sin egen väg och lämnar det som är ohälsosamt bakom sig för att fortsätta växa.

Bryt dig loss från ditt förflutna på det smarta sättet

Kan du bryta dig loss från ditt förflutna utan smärta? Svaret är nej. All förändring involverar en viss mängd lidande, ett inre uppbrott som fram tills nyligen var mittpunkten för allt ditt hopp, dina drömmar och dina planer.

 • För att röra dig framåt måste du göra det utan bitterhet eller hat. Vi vet alla att förlåtelse inte är lätt, men det är nödvändigt för att frigöra dig själv.
 • Om du låter dig själv bli bitter över saker som har drabbat dig, de misstag du begått eller gånger du blivit sviken är det enda du kommer att åstadkomma en smärta i bröstet från ditt förflutna som du bär med dig in i nuet.
 • Börja din förändring utan att hålla kvar vid bitterhet eller hat mot andra, och framförallt mot dig själv. Hat och förbittring gör dig till en fånge, och det är helt enkelt inte värt det.

Skydda din framtid med nya drömmar

Vi vill klargöra en sak: du kommer att uppleva mer än en förändring under livets gång. Förändringar kan vara små, såsom att skaffa nya vänner, hitta ett nytt jobb eller påbörja en diet. Dessa är vanliga förändringar och de kan vara bra för dig.

Det finns dock gånger när det du verkligen behöver är att börja om igen. Kanske går inte ditt förhållande bra eller så kanske du behöver flytta till en ny stad eller påbörja en ny karriär.

Du kommer inte att vara den första att genomgå det, och du kommer inte vara den sista.

 • Att börja om igen innebär att stänga tidigare kapitel. Det betyder inte att man flyr från det förflutna.
 • Att kommunicera dina beslut kan ge dig lite lindring och låta dig stänga detta kapitel av ditt liv på ett hälsosamt sätt.
 • Var inte rädd för vad andra ska tänka eller hur de kommer att reagera. Om du föredrar kan du försöka förutse deras reaktioner och tänka fram lämpliga svar.

Om du dock är säker på ditt beslut kommer andras ord inte att spela någon roll: du har redan beslutat ditt öde och att du ska börja om igen.

Vi rekommenderar att läsa 4 vanliga misstag i förhållanden

Kolibri med kvinna

Livet är inte en rak väg utan hinder. Ibland behöver saker förändras för att du ska uppnå lycka och balans. Alla spelar en aktiv roll i sitt öde och varje beslut räknas. Försök att tackla livet med självkänsla, beslutsamhet och drömmar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.