Är du ledsen? Använd dessa 8 tips

Är du ledsen? Använd dessa 8 tips

Senaste uppdateringen: 15 oktober, 2018

Ledsamhet. Den omringar och kväver dig med sin kalla filt när du minst vill det. Det är den där negativa känslan som är så svår att hantera och övervinna. När du känner dig ledsen är det som om någon har stängt av ditt livs strömbrytare och du har inget annat val än att gå in i mörkret. Ingen förstår dig och allt går fel.

Vad kan du göra? Först och främst bör du inte låta den vinna. Ledsamhet är den kända fiende som du alltid måste konfrontera med trotsighet och lugnt säga att den inte kommer vinna. Om du ibland inte känner att du kan göra det behöver du inte oroa dig. Idag vill vi visa dig åtta sätt att övervinna ledsamhet.

1. Ta en promenad

Promenad när man är ledsen

Det sista du bör göra är att stanna hemma och söka ensamhetens skydd i ditt rum. Du bör aldrig göra det. Istället ska du inte tveka att ta fram dina gamla tennisskor, bekväma träningsbyxor, husnycklar… och promenera!

Promenera i snabb takt med styrkan du har inom dig, så kommer du steg för steg att lösa upp nätet av problem och dåliga känslor som finns inom dig. Att svettas är bra och att få hjärtat att slå och kroppen att röra sig är utmärkt. Du får hjärtat att släppa ut endorfiner, lyckohormonet, och då minskar vikten av de saker du bär på.

2. Sitt i solen och stäng ögonen

Sitta i solen

En stund av fridfullhet och lugn där du låter huden njuta av solen i högst 15 minuter. En bra dos vitamin D ger dig en njutbar känsla av frid. På dagar när du känner dig ledsen bör du inte leta dig till skuggorna i hörnen av ditt rum eller krypa under täcket i sängen.

Normalt sett brukar folk som genomgår depression undvika solen, men du bör inte göra det. Njut istället av tiden i värmen.

3. Ställ åt sidan dina måsten i två timmar

Yoga när man är ledsen

Vi vet alla att det inte är lätt ibland. Du har saker du måste göra; ansvar, jobb, förpliktelser… När du är ledsen uppenbarar sig dock en vägg som gör det nästan omöjligt att göra något rätt. Du har ingen motivation eller energi.

Lösningen? Stanna upp ett ögonblick och ge dig själv två timmar – njut av personligt utrymme och tid, utan press eller ångest. Var dig själv.

4. Skriv av dig när du är ledsen

Skrivande kvinna

Skriver du dagbok? Om inte kan det vara dags att börja. Det är terapeutiskt och hjälper dig organisera dina idéer, uttrycka dig själv, tala med dig själv och dra nytta av skrivandes intimitet.

Du behöver inte vara August Strindberg eller Shakespeare för att ha en dagbok: uttryck dig själv med dina resurser, ord, gräla med dig själv, förödmjuka vem du vill… Använd helt enkelt ord som ett känslomässigt utlopp.

5. Gråt om du behöver

Gråt när du behöver
Att gråta är en naturlig och nödvändig handling för att släppa på spänningar och känslor.

Ibland måste du gråta, och det är bra att göra det. Ledsamhet behöver en flyktmekanism för att släppa på spänningar, och ibland kan det räcka att promenera eller tala med din bästa vän. Tårar bör släppas ut för att få utlopp, lindring och mindre spänningar. Det är hälsosamt och väldigt nödvändigt.

6. Titta i spegeln och fråga dig själv vad som är fel

Spegeleffekten

Låt oss göra en igenkänningsövning. Är personen i spegeln du? Nej, det är inte samma attraktiva och positiva person. Ledsamhet stjäl din vitalitet och vi är säkra på att du inte gillar att se dig själv på det sättet.

Fråga dig själv vad du kan göra för att må bättre, för att ge ditt hjärta hopp och läka dina sorger. Fråga personen i spegeln vad hen bör göra idag för att återigen få ett leende ansikte.

7. Hitta någon som vet hur man lyssnar på dig

Någon som lyssnar

Alla vet inte hur man gör det. Du har säkerligen en vän eller släkting som istället för att stödja dig alltid föredrar att tala om sig själva utan att fråga hur du mår. Sök stöd från de som vet hur man ser dig i ögonen och lyssnar på dina ord med delaktighet och uppriktighet.

Du kommer inse hur man delar med sig av känslor, och en del av dig kommer känna sig mycket lättad, varpå känslan snart börjar försvinna. Sluta aldrig söka stöd.

8. Skäm bort dig själv

En promenad vid havet

Varför? Ledsamma dagar behöver njutningar för att bli av med nedstämdheten. Om du fokuserar all uppmärksamhet på dessa problem blir de större och större. Det är bättre att slappna av. Varför inte gå på bio? Varför inte gå med i en yogaklass? Vad sägs om att ta en promenad i parken eller gå till konstmuseet?

Ibland kan enkla saker, som att komma hem och sätta på din favoritlåt, göra mirakel. Det löser inte dina problem, men det hjälper dig att bli lugnare och må bättre när du ser saker från ett annat perspektiv.

Tveka inte att använda dessa enkla tips när du känner dig ledsen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.