7 intressanta hemligheter till ett långt liv

De flesta som lever till att bli över 100 år gamla sover tio timmar om dagen. Att få djup sömn är kritiskt för att ha ett starkt sinne.
7 intressanta hemligheter till ett långt liv

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2019

Än så länge har modern vetenskap inte kommit underfund med hur vi kan göra mänskligheten odödlig. Vi vet faktiskt inte om vi ens vill ha ett sådant privilegium. Det viktigaste är självklart att ha hög livskvalitet och leva ett långt liv i god hälsa och lycka.

Enligt statistik finns det idag runt 13,500 personer över 100 år, och man tror att denna siffra kommer vara tre gånger så stor om 50 år. Så frågan är hur dessa personer uppnår sådan långlevnad och god livskvalitet.

1. Konsumera färre kalorier per dag

Shake för långt liv

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) bör de flesta konsumera mellan 1,500 och 2,500 kalorier om dagen. Bara att minska din konsumtion av socker, sötsaker, läsk och färdiglagad mat kan faktiskt förbättra din livsstil och hjälpa dig äta bättre.

2. Säg ja till broccoli, frukt, kaffe och honung

Äppelsmörgås

Är du en av de som inte kan starta dagen utan en kopp kaffe? Då ska du inte sluta – precis som andra livsmedel som är rika på antioxidanter, såsom citron, äpple och päron, kan kaffe vara bra för dig.

  • Att äta morötter, broccoli och spenat är också viktigt för att leva ett lyckligt och långt liv. Deras innehåll av alfakaroten associeras med låg dödlighet.
  • Men honung då? Detta naturliga sötningsmedel bör vara en stomme i din diet. Denna rika biprodukt är rik på näringsämnen och dess antibiotiska egenskaper är utmärkta för folk i alla åldrar.

3. Kraften hos fläsk en gång per vecka

Det kommer utan tvekan som en överraskning. Fläsk? Ja – prova runt fem gram på en brödskiva en gång per vecka. Men varför?

Enligt en studie som publicerats i Journal of Gerontology kan man genom att följa en diet låg på kalorier och med en liten mängd fläsk per vecka producera mer oljesyra för att generera celler för din lever, dina muskler och ditt skelettsystem. Det hjälper dig att få ett längre liv.

4. Undvik att gå upp i vikt för att leva ett långt liv

Magfett

Det är den verkliga faran. Bukfett är en indikator på hälsoproblem som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar. Minsk ditt fettintag, få gott om träning, drick tillräckligt med vatten och ta hand om dig själv, speciellt när det kommer till blodtryck och kolesterolnivåer.

Ibland kan viktnedgång på 2,5-5 kilo runt magen minska risken för diabetes och hjärtsjukdom. Enligt statistik är hjärtsjukdom en av de vanligaste dödsorsakerna i världen, och den kan undvikas.

5. Promenera en halvtimme om dagen

Träning

Vi har sagt det gång på gång: att promenera varje dag i minst en halvtimme till en timme får ditt hjärta att slå, tränar dina ben och hjälper till att förbättra blodflödet, så vänta inte tills imorgon. Gå ut och andas lite frisk luft samtidigt som du drar nytta av endorfinerna som hjälper till att vårda din hälsa och stärker ditt immunförsvar.

Att få träning är nyckeln till ett långt liv.

6. Sov åtta timmar per dag

Sovande katt

Det kan komma som en överraskning, men nästan 70% av alla över 100 år sover runt tio timmar per dag. De sover under natten och tar även en tupplur eller två under dagen, vilket ger dem mer energi på eftermiddagarna.

Att få djup, kvalitativ sömn är nyckeln till god hälsa och att åtnjuta ett starkt sinne med goda kognitiva förmågor. Berätta nu för oss hur många timmars sömn du får per dag?

7. Läs, lek och delta i sociala aktiviteter

Fest i skogen

Att ha en aktiv livsstil fylld med hobbys du gillar och ett intresse att lära sig nya saker hjälper dig att ha ett starkt och hälsosamt sinne. Och försumma inte dina känslor, för olycklighet berövar dig inte bara på din livskvalitet, utan även på din hälsa och långlevnad. Att vara olycklig tjänar inget syfte.

Omge dig själv med andra som gör dig glad, personer med vilka du kan skratta, lära och till och med resa. Utvärdera din situation och prioritera vad som är viktigt för dig.

Det finns förmodligen saker du skulle vilja sluta göra och till och med personer du bör undvika eftersom de inte bidrar till din hälsa eller ett långt liv. Att veta hur du lever på ett fridfullt sätt i balans med din kropp och dina känslor är nyckeln till långlevnad. Det är ett äventyr som är värt att ge sig ut på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.