5 misstag föräldrar begår med sina barn

Det är viktigt att barn lär sig att uppskatta sakers värde och hur viktigt det är att göra saker själva. Tro det eller ej, men överbeskydd är skadligt.
5 misstag föräldrar begår med sina barn

Senaste uppdateringen: 14 oktober, 2018

Vi vill alla vara bra föräldrar. Idén att föra ett barn in i världen kommer med stort ansvar, och det är vanligt att man ibland blir besatt av att vara en superförälder som läser oändliga mängder böcker och artiklar om föräldraskap och försöker involvera sina barn i fritidsaktiviteter i syfte att bli bäst, smartast och mest framgångsrika. Och detta är bara ett av många misstag föräldrar begår.

Kom ihåg att barnen aldrig har bett dig att vara den “bästa föräldern” i världen. Vad alla barn behöver är att du umgås med dem, gör dem lyckliga och hjälper dem att mogna till att kunna ta sina egna beslut och välja sin egen väg. Det handlar om omvårdnad utan att vara överbeskyddande och att lära dem från hjärtat.

Det är även viktigt att tänka på de misstag föräldrar ibland begår när de uppfostrar sina barn. Vi listar dem nedan.

1. Att inte lyssna på sina barn

Fader och son

Vi vet. Barn spenderar hela dagar med att ställa frågor, berätta saker för oss och hitta på fantasirika kommentarer som vi inte alltid förstår. Var tålmodig och lyssna på varje ord ditt barn säger som om det vore det viktigaste i världen, för det är det verkligen.

Om du inte uppmärksammar dem eller säger att du är upptagen och inte har tid kommer det komma en dag när ditt barn slutar berätta saker för dig och föredrar att låsa in sig själv på rummet med sin dator, vilket är farligt.

2. Att bestraffa dem för allt de gör fel

Barns utveckling

Barn behöver gränser och kunna förstå vad som är rätt och fel, samt vad som förväntas av dem. Men för att växa och mogna måste vi oundvikligen begå misstag, och det är vanligt för barn att begå misstag, ibland bete sig illa eller reagera dåligt.

När vi uppfostrar våra barn måste vi försöka dela ut lärdomar efter bestraffningar. Alltså att vi ska lära dem rätt sätt om de har gjort något fel. Om de inte får godkänt i skolan ska du fråga dem varför; om de slår ett annat barn i skolan ska du förklara att det var fel gjort, men även fråga vad som fick dem att bete sig så.

Att undervisa är inte att bestraffa, utan att skapa broar för lärande. Så glöm inte att uppmuntra de saker de gör rätt och vägleda dem genom deras misstag.

3. Att göra saker åt dem – ett vanligt misstag föräldrar begår

Vredesutbrott hos barn

De kanske tar lång tid på sig att knyta skorna eller lösa matteproblem. Om inget förändras ska du ge dem tid. Oroa dig inte över att deras syskon eller andra barn blir klara snabbare. Du måste förstå att varje barn är unikt, och du måste respektera deras unika karaktärsdrag.

Om du gör saker åt dem för att göra livet enklare begår du ett av de värsta misstagen som finns för föräldrar. Att vara överbeskyddande är ett bra sätt att uppfostra ett omoget och osäkert barn. Så ge dem tid och ansvar varje dag så att de kan lära sig om styrka och hängivelse. När de klarar av saker själva kommer de fyllas av stolthet.

4. Att förvänta sig att barn ska leva upp till dina önskningar

Introverta barn

Är din son introvert? Gillar han saker du inte förstår? Är han mer beroende än vad du skulle vilja? Respektera hans personlighet och stöd honom i allt han gör.

Varje barn har sin egen karaktär, och det är något vi måste förstå från första början. Det är bra för dem att ha sina egna idéer. Detta hjälper till att vägleda dem i världen för att uppnå lycka.

Barnuppfostran betyder inte att få identiska barn alla tänker på samma sätt. Hjälp ditt barn att finna sin egen väg för att bli en mogen person med en egen personlighet och eget sätt att vara.

5. Att jämföra dem med andra barn

Syskonbråk är vanligt

Att jämföra ditt barn med andra barn är ett misstag föräldrar aldrig bör begå. Det finns föräldrar som utan att tänka sig för säger hemska saker framför sina barn, till exempel:

“Min son är inte lika smart som din. Vad ska han göra när han blir stor?” eller “Min äldre son är blygare än den yngre, det är därför han inte har några vänner. Men den andra kommer väl överens och ställer aldrig till med problem.”

Vi måste akta vad vi säger, för barn förstår mer än vi tror och i det långa loppet kan det bli väldigt traumatiskt för dem. Att jämföra dem med andra gör att de känner sig underlägsna och ger dem ett lägre självförtroende, vilket kan skada deras känslomässiga mognad.

Jämför aldrig! Alla dina barn är unika och speciella, med sina unika karaktärsdrag. Älska dem likvärdigt och vårda deras mognad, ansvar och självkänsla för att uppfostra dem till att bli lyckliga människor.

Hur vi uppfostrar våra barn är väldigt viktigt, så försök att undvika dessa misstag föräldrar ofta begår.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.