Vad man gör när ens passion för livet dör

Om du har förlorat passionen för livet måste du lära dig att överraska dig själv med små saker och inse att du inte behöver mycket för att vara lycklig. Det är dags att du lär dig hur man är lycklig igen.
Vad man gör när ens passion för livet dör

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det är något du måste möta förr eller senare. Livet är inte alltid en lycklig dans på rosor. Det hade varit fantastiskt om så vore fallet, men sanningen är att man inte kan inte vara lycklig hela tiden. Du kommer att ha ledsna stunder och svåra känslor som kommer få dig att förlora din passion för livet.

Vad kommer framtiden att föra med sig? Varför anstränga sig för morgondagen om idag är så tom och hård?  Många har lyckats komma över dessa mysterier och hittat meningen med sin existens, men det finns andra som fortfarande kämpar och letar efter lite extra hjälp. Vi skulle vilja hjälpa.

Tänk på att punkterna nedan inte gäller för alla. Läs dem och du kanske kan se några fantastiska förändringar.

Släpp vikten du har på dina axlar

Alla de där tipsen som säger “Släpp den dåliga energin!” menar ofta väl, men de är för det mesta oanvändbara. En person som inte har gått igenom vad du har gått igenom kan inte få dig att ändra perspektiv från en dag till en annan. De förstår egentligen inte vad som pågår och du vill inte förklara det för dem.

Det finns bara ett sätt för smärtan att försvinna, men det kommer inte att vara lätt: du måste sluta fred med den. Det är precis som det låter. Du måste uppnå ett tillstånd av frid med det som gjort att du förlorat din lust att leva livet.

Det kan vara många saker, men du måste inte namnge dem alla. Om du kan glömma, förlåta eller förstå vad som stör dig kommer du att börja känna dig bättre. Det är en gradvis process, men det kommer verkligen att hjälpa.

De små sakerna som får dig att återta din passion för livet

personer som sitter ute i naturen

Filmer som “Eat, Pray, Love” (Lyckan, kärleken och meningen med livet på svenska) har en intressant premiss, men är inte så värst realistiska. När man möts av ett problem är det inte alla som kan släppa allt och resa världen runt. Men under ytan på filmen finns en dold sanning.

Du måste inte ägna åratal med att resa eller få en profetia från någon guru: det är bara du som kan dra dig själv till ett tillstånd av lycka och ta det första steget. Om du vill hitta din passion för livet igen, flytta då inte till en annan stad och använd inte dina sista slantar bara för att fly från livet. Återupptäck en gammal passion eller en ny, något litet och enkelt för att distrahera dig.

Prova det, och ägna tid med saker som gör dig glad. Gör inte allt på en gång utan i små doser tills du känner att du mår bättre lite i taget. Det är ett långt steg och det kan vara lite svårt, men du kan utan tvekan göra det.

Förstå att oberoende är bra, men det är inte ensamhet

par med passion för livet

Om du inte känner att du är på topp kommer du antagligen inte känna att du vill ha mycket folk omkring dig, som inte slutar fråga hur det är eller som inte respekterar din tid och ditt utrymme. Men det innebär inte att du ska isolera dig själv från världen, även om det är vad du vill göra.

Det är bra att man ägnar tid ensam för att lista ut vem man är och för att se saker från ett annat perspektiv. Kom bara ihåg att när det slutar i ensamhet har du ett större problem.

För att återta din passion för livet behöver du inte en relation eller vän som är med dig hela tiden. Nomader eller backpackers har en stor passion för livet, men det är för att de aldrig är helt ensamma. Du måste dela din tid och ha kontakt med andra. Ta reda på vad du tycker om hos dem och vad du inte tycker om.

Du kan lära dig, uppleva och göra mycket mer när du interagerar med andra.

Det finns inte bara en stig mot passion för livet

Tänk på alla saker som folk har sagt till dig att du måste göra för att vara lycklig, framgångsrik eller en bra människa. Redo? Ta nu dessa minnen och kasta bort dem. Dessa “vägar mot lycka” finns egentligen inte.

Om livet verkligen hade sådana vägar hade det varit alldeles för enkelt. Men folk gillar att känna att de har en guide att följa. Det finns bara en regel du måste komma ihåg: skada aldrig andra. Så länge du följer den gyllene regeln kan du göra som du vill.

Folk kommer att kritisera dig, döma dig och även försöka förnedra dig, men inget slår tillfredsställelsen av att känna sig lycklig på insidan. När det händer kommer du inse att den enda anledningen till varför folk dömer andra är för att de själva är olyckliga.

Nu när du vet hur du återupptäcker din passion för livet är det bara du själv som kan bestämma när du ska börja.

Bilder: wikiHow.com


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Duckworth, A. (2013). Grit: The power of passion and perseverance. Lakein, A. (1973). How to get control of your time and your life. New York: Signet. Vallerand, R. J. (2010). Chapter Three: On passion for life activities: The dualistic model of passion. Advances in Experimental Social Psychology.
  • https://doi.org/10.1016/S0065-2601(10)42003-1
  • Vallerand, R. J. (2012). The role of passion in sustainable psychological well-being. Psychology of Well-Being: Theory, Research and Practice.
  • https://doi.org/10.1186/2211-1522-2-1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.