10 tips för att få bättre koncentration

Vi måste hitta våra mest produktiva tillfällen för att kunna utnyttja dem till max, för att vi ska kunna uppnå våra mål på mindre tid.
10 tips för att få bättre koncentration

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Skulle du vilja kunna koncentrera dig på nuet för att klara av att göra det du håller på med ordentligt? Dina tankar vandrar kanske ofta till saker som inte har något att göra med det du håller på med. Om så är fallet, läs då denna artikel för att lära dig få bättre koncentration.

Företagsexperter säger att produktiviteten inte har något att göra med hur många timmar man arbetar, utan med kvaliteten på tiden. Det duger inte att lägga 10 timmar på ett dokument om man hade kunnat göra det på 3 om man bara hade kunnat koncentrerat sig till 100%.

Skulle du vilja ha 7 timmar extra till att göra annat?

Koncentrationssvårigheter: Fiende nummer ett för produktiviteten

Allt som kan störa dig och ta din tid är fiender till din produktivitet. Det händer ibland att du blir störd av telefonen, någon knackar på dörren, du får ett nytt mejl eller så ser du något på TV:n. Men koncentrationssvårigheter kan även ha att göra med till exempel personliga problem, eller andra saker.

Men det finns olika tekniker som kan hjälpa dig förbättra din förmåga att koncentrera dig. De kan hjälpa dig från att “försvinna upp i molnen” under längre perioder. Tänk bara på att det kan innebära att din hjärna behöver vila eller ta en paus ibland.

Här följer några råd för att du ska kunna förbättra din koncentration:

10 tips för att få bättre koncentration

1. Planera vad du har att göra under dagen

få bättre koncentration

När du stiger upp eller kommer till jobbet, bör du göra upp en lista på vad du ska göra och vilka dina mål är för dagen. På detta sätt blir det mycket enklare för dig att koncentrera dig. Det är bra om du sätter upp denna lista på en synlig plats.

2. Dela upp vad du har att göra i mindre uppgifter

På detta sätt känns det som att du kommer någonvart och att din uppgift inte tar hela dagen. Det är viktigt att markera etapper och milstolpar. Då du har slutfört en av dessa kan du gärna ta en liten paus.

3. Upptäck vilka dina mest produktiva tider är

För vissa är den mest produktiva tiden tidigt på morgonen, andra är mer produktiva på kvällen eller natten.

Identifiera vilken som är din mest produktiva tid, om det exempelvis är efter att du har ätit frukost eller kanske på eftermiddagen. När du har gjort det, kan du försöka styra ditt jobb till dessa tidpunkter för att få så mycket gjort som möjligt.

4. Sätt upp en lapp att du är upptagen

Det kan du göra både på kontoret och på mobilen, på Skype eller i de program du använder. Idén är att du ska visa för dina vänner, din familj eller dina kollegor att du är upptagen och att de inte bör störa dig.

Det innebär inte att du är en dålig person utan att du har annat att göra. Du kan även säga till din partner, dina föräldrar eller din bästa kompis att inte ringa dig under vissa tidpunkter på dagen.

5. Gör dig av med distraktioner

få bättre koncentration

Det finns två typer av distraktioner, externa och interna. De interna kan eventuellt vara svårare att göra sig av med än de externa. Du kan sätta mobilen på ljudlöst läge och välja bort meddelandesignalen vid mejl, stänga av radion eller musiken mm.

Men vad gör man med saker som stör koncentrationen internt? Försök att koncentrera dig så mycket som möjligt på det du faktiskt har att göra. Det är en process som du möjligtvis får ta steg för steg.

6. Organisera din vilotid

Om det tar mycket tid att göra en viss uppgift är det bra om du tar en paus då och då. Men tänk på att inte exempelvis stå och prata med receptionisten i flera timmar eller kolla sociala medier hela tiden, utan ställ dig upp och stäng ögonen, titta ut genom fönstret, ta en kopp te, ät något.

Din paus bör inte vara mer än 20 minuter. Annars tappar du koncentrationen.

7. Ge dig själv presenter

Om du har lyckats göra klart en uppgift på mindre tid än du skulle, vad gör du då? Du kan ge dig själv en present, kanske i form av en chokladbit, en kopp kaffe, eller varför inte ett par skor!

På det sättet blir du mer benägen att arbeta mer effektivt, för vem gillar inte presenter?

8. Ät ordentligt

få bättre koncentration

Det hjälper dig så klart mycket med din koncentration, men inte bara det, utan det är även bra för kroppen. Bland de livsmedel som är bäst för ökad koncentration hittar vi bland annat fullkorn, kyckling, ägg, yoghurt, nötter, olivolja, avokado, lax och sardiner.

Undvik att dricka mycket kaffe. Det hjälper dig inte att få bättre koncentration.

Vi rekommenderar att du läser: Hur du kan återanvända tepåsar och kaffesump

9. Skapa en ordentlig miljö

Om ditt bord är fullt med saker kommer även hjärnan känna sig full och då blir det svårare att koncentrera sig.

Plocka undan allt som kan distrahera dig. Tänk på att ha allt i ordning, att ha en bra stol, se till att inget stör dig, lyssna på musik för att slappna av mm.

10. Få ordentligt med sömn

få bättre koncentration

Om du är väldigt trött kan du ha svårt att koncentrera dig. Sömnbrist har en negativ effekt på hälsan och din förmåga att tänka klart.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guerrero, J., & Puerto Barrios, Y. I. (2007). Productividad, trabajo y salud: la perspectiva psicosocial. Revista Colombiana de Psicología.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.