8 enkla, sunda och näringsrika frukostar

När du hoppar över frukosten kan du faktiskt gå upp i vikt; för om du inte känner dig mätt på morgonen resulterar det i att du konsumerar fler kalorier under loppet av dagen.
8 enkla, sunda och näringsrika frukostar

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2019

Sunda och näringsrika frukostar ger dig “bränslet” du behöver för att börja din dag med massor av energi samt de viktiga näringsämnena kroppen behöver för att fungera ordentligt. Det är därför näringsexperter starkt rekommenderar att du aldrig hoppar över frukosten. Vidare föreslår de att du äter en frukost som ger din kropp tillräckligt med energi för dagen och som aktiverar din ämnesomsättning.

Vikten av att äta näringsrika frukostar

Ett flertal studier har visat att utebliven frukost kan bidra till viktökning eftersom en av effekterna av att inte äta frukost är att du känner dig hungrig hela dagen, vilket leder till att du konsumerar fler kalorier. Näringsrika frukostar har den motsatta effekten – de stillar hungern och håller dig borta från småätandet under dagen. Dessutom ger de kroppen en rad positiva hälsoeffekter.

Om du tänker på hur viktig frukosten är för din kropp och din hälsa bör du definitivt hålla dig till så hälsosamma och näringsrika frukostar som möjligt. Här ger vi dig 8 enkla frukostrecept så att du aldrig mer kan komma med en ursäkt till att hoppa över den första måltiden på dagen.

Havregrynsgröt med frukt

Havregrynsgröt är en bra näringsrik frukost

Havregrynsgröt och frukt är två utmärkta livsmedel som snabbar upp din ämnesomsättning, ger din kropp energin den behöver och håller dig frisk i största allmänhet. Denna frukost är mycket lätt att göra. Du kokar bara en portion havregrynsgröt och tillsätter lättmjölk. Därefter strör du över en matsked vetegroddar eller linfrön samt ½ dl bär, äpplen eller bananer.

Vi rekommenderar att du undviker snabbhavregryn eftersom denna sort ofta innehåller tillsatt socker och färre näringsämnen.

Grekisk yoghurt med granola

Grekisk yoghurt har blivit ganska populärt eftersom det innehåller dubbelt så mycket protein och probiotika jämfört med vanlig yoghurt. Helst bör du använda naturlig grekisk yoghurt och tillsätta ½ dl granola (nötter och frukt).

Våffla med frukt och jordnötssmör

Våffla

Denna läckra frukost är perfekt för barnen eftersom dess goda smak och roliga form är en spännande förändring för dem. Rosta våfflan i brödrosten. Bred sedan på lite jordnötssmör och tillsätt några bär. Du kan även vika den på mitten för att göra en “våffelsandwich”.

Burrito med ägg och svamp

Om du har lite mer tid vid frukosten kommer du garanterat att älska detta sunda alternativ. Häll en matsked extra jungfruolivolja i en kastrull. Lägg i hackad svamp och ett ägg, och tillaga dem i några minuter. Tillsätt sedan röran till en vetetortilla och rulla ihop den till en burrito.

Frukostsmörgås

Smörgås

Gör din egen frukostsmörgås med hälsosamma ingredienser och njut av en unik och utsökt frukost. Stek ett ägg och lite bacon i olivolja och lägg dem mellan två skivor vetebröd. Tillsätt några spenatblad och eventuellt en skiva mager ost.

Grönsaksomelett

Denna omelett är ett bra alternativ om du vill dra nytta av fördelarna med grönsaker för att göra din start på dagen lite trevligare. Vispa ett ägg i en skål och tillsätt sedan bitar av röd och grön paprika, lök och några blad hackad spenat. Häll blandningen i en kastrull med lite olivolja och tillaga omeletten tills den får en bra konsistens. Som avslutning kan du tillsätta lite bönor eller några skivor avokado.

Smoothie med mjölk, frukt och havregryn

Smoothie med banan och havregryn är en av många näringsrika frukostar

Smoothies är ett bra alternativ när du vill ha en hälsosam frukost som går snabbt att göra. Denna läckra smoothie är mycket lätt att bereda och har alla ingredienser du behöver för att börja dagen med massor av energi liksom de ingredienser som behövs för att hålla dig igång hela dagen lång.

Ingredienser

  • 2 dl mellanmjölk eller lättmjölk
  • 1 banan, 1 äpple, några körsbär, 1 persika eller någon annan av dina favoritfrukter. Du kan också kombinera flera frukter.
  • 1 dl havregryn

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills du får en smoothiekonsistens. Du kan också tillsätta honung eller något annat naturligt sötningsmedel. Vi rekommenderar att du dricker denna smoothie kall.

Smoothie med yoghurt, jordgubbar och havregryn

En annan smoothie som du kan använda som frukostalternativ är denna läckra variant med yoghurt, jordgubbar och havregryn. Dessa ingredienser ger dig massor av energi, stimulerar din matsmältning och gör dig mätt.

Ingredienser

  • 2 dl naturlig, fettsnål yoghurt
  • 160 gram jordgubbar
  • 1 dl havregryn

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en mixer och tillsätt honung eller ett naturligt sötningsmedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Affinita, A., Catalani, L., Cecchetto, G., De Lorenzo, G., Dilillo, D., Donegani, G., … Zuccotti, G. V. (2013). Breakfast: A multidisciplinary approach. Italian Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1186/1824-7288-39-44

  • Mahoney, C. R., Taylor, H. A., Kanarek, R. B., & Samuel, P. (2005). Effect of breakfast composition on cognitive processes in elementary school children. Physiology and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2005.06.023

  • Timlin, M. T., Pereira, M. A., Story, M., & Neumark-Sztainer, D. (2008). Breakfast Eating and Weight Change in a 5-Year Prospective Analysis of Adolescents: Project EAT (Eating Among Teens). PEDIATRICS. https://doi.org/10.1542/peds.2007-1035


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.