8 anledningar till att du bör börja träna

Följer du en träningsrutin? I denna artikel berättar vi om 8 skäl till varför du bör börja träna för att få ett hälsosammare liv.
8 anledningar till att du bör börja träna

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det är ingen hemlighet att träning är en av de bästa vanorna för att säkerställa fysisk, mental och emotionell balans. Trots detta är det många människor som har en stillasittande livsstil och som inte hittar tid att gå på gymmet eller utöva någon sport. I den här artikeln ska du få lära dig varför det är så viktigt att börja träna.

Vi förnekar inte att det är svårt att upprätthålla en träningsrutin. Det är dock värt att försöka hitta viljan att börja träna och få ta del av alla de betydande fördelarna. Och, oavsett ålder eller fysiskt tillstånd, är träning någonting som främjar hälsan, lindrar stress och det kan också bidra till att förebygga sjukdomar.

Följer du någon träningsrutin? Bra! Läs vidare så ska vi berätta om 8 skäl till varför du bör börja träna för att få ett hälsosammare liv.

1. Börja träna: det minskar stress och ångest!

Börja träna för att minska stress

När vi tränar har vi möjlighet att koppla bort oss från arbetsaktiviteter, hushållsuppgifter och från alla andra olika situationer som kan orsaka stress och ångest.

När vi tränar utsöndrar kroppen serotonin och endorfiner. Detta är en typ av naturligt lugnande medel som kan hjälpa till att bekämpa stress och obalanser i nervsystemet.

2. Det ökar självkänslan

Alla träningsaktiviteter hjälper oss att utmana oss själva. På grund av detta uppnår vi våra mål och förbättrar oss dag för dag med en känsla av stolthet och ökad självkänsla. Genom att börja träna kommer du dessutom få uppleva estetiska fördelar, eftersom både hud och kropp börjar se bättre ut, och även det kan få dig att må bättre.

3. Det ökar ämnesomsättningen

Börja träna och öka ämnesomsättningen

I samband med en hälsosam kost är träning en av nycklarna för att upprätthålla en aktiv ämnesomsättning och, med det, en hälsosam vikt. Daglig träning ökar energiförbrukningen och hjälper till att avlägsna fettansamlingar i olika delar av kroppen.

Många träningsaktiviteter hjälper dessutom till att bygga och stärka muskelmassan, vilket gör att kroppen blir mer slank och tonad.

4. Det förbättrar hjärnans kapacitet

Ofta fokuserar vi mest på den fysiska aspekten med träning, men att börja träna hjälper också till att skapa balans mellan kropp och själ samt förbättrar hjärnans hälsa.

  • Den samordning som behövs för att genomföra träningen och att följa en koordinerad sekvens tjänar till exempel som ett träningspass för hjärnan.
  • Vidare ökar syresättningen av hjärncellerna genom det ökade blodflödet. På grund av detta förbättras både de mentala prestationerna och koncentrationen.

5. Börja träna för bättre sex

Börja träna för bättre sex

Regelbunden fysisk träning kan gynna dig sexuellt på många sätt. Eftersom det förbättrar självkänslan, hjälper det dig att uttrycka dig själv när du har sex med din partner. Fysiskt ökar det din energi, muskeluthållighet och flexibilitet, faktorer som alla har inverkan på njutningsfullt sex.

6. Det kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar

Oavsett huruvida du är i riskzonen för hjärt-och kärlsjukdomar eller inte, kan träning hjälpa till att stärka hjärtat, blodcirkulationen och kärlhälsan. Om du börjar träna kan detta hjälpa till att förbättra höga kolesterolnivåer och förebygga kroniska tillstånd, såsom hjärtsvikt och hjärtattacker.

7. Träning stärker leder och ben

Träning stärker leder och ben

Människor som tränar löper mindre risk att drabbas av ledsjukdomar. Denna goda vana hjälper till att balansera kroppens inflammatoriska processer. Genom att stärka musklerna, ledbanden och senorna motverkar det också skador i ben och leder.

Det är dock viktigt att se till att du har bra hållning när du utför din träning, för i annat fall kan det kan ha motsatt effekt.

8. Börja träna och motverka för tidigt åldrande

Träning är det effektivaste anti-åldrande pillret som finns. De fördelar det har för kroppen kan förhindra för tidig försämring av kroppens vävnader. Dessutom, genom att det hjälper till att motverka utvecklingen av sjukdomar kan det öka din livslängd.

När du tränar aktiverar du funktionerna i ämnesomsättningen, cirkulationen och lymfsystemet. Dessa arbetar tillsammans för att hålla cellerna friska och skyddade mot skadliga effekter som kommer av toxiner.

Alla typer av fysisk aktivitet hjälper till att avgifta kroppen. Det kan också minska uppkomsten av rynkor och andra tecken på åldrande i huden. Så vad väntar du på? Med bara några minuters träning varje dag kan du snart börja njuta av alla dessa fördelar som vi beskrivit här.

Om du inte brukar träna, börja långsamt tills det blir en del av din dagliga rutin.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.