Slå in dina gåvor med furoshiki, den miljövänliga trenden från japan

Upptäck hur du skapar vackra gåvor på ett originellt och ekonomiskt sätt med den japanska metoden kallad furoshiki.
Slå in dina gåvor med furoshiki, den miljövänliga trenden från japan

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 09 november, 2023

Det finns en teknik för att slå in presenter utan att spendera pengar på engångspapper och rosetter. Det är känt som furoshiki och kommer från Japan. Att slå in dina gåvor med furoshiki går ut på att du tar en kvadratisk eller rektangulär duk som du viker enligt vissa steg för att slå in flaskor, lådor, apparater eller andra föremål både av små och medelstora storlekar.

Det har länge varit populärt genom sociala nätverk tack vare fördelarna med att använda sig av det. Detta är en metod som kombinerar miljöomsorg med den eleganta och dekorativa estetik som kännetecknar japansk konst. Dessutom passar den som sagt för olika stora format. Låt oss ta en närmare titt.

Vad är furoshiki och var kommer det ifrån?

Furoshiki kan syfta på två saker; å ena sidan, till den orientaliska teknik som tillämpas för att slå in föremål för att transportera dem eller ge dem som gåva. Å andra sidan hänvisar det till tyget som man använder för denna teknik, ursprungligen tillverkat av siden.

Idag är det dock väldigt vanligt att man använder även andra sorters tyger, som bomull eller nylon, så länge det är resistenta textilier. Utöver materialet så omfattar detta en rad olika inslagningstekniker, som är idealiska för både födelsedags- och julklappar.

Dessutom sparar det kostnaden för omslagspapper och presentpåsar. Särskilt när dessa innehåller plast, vilket är ett av de mest miljöförstörande materialen. Detta är också en anledning till den japanska regeringens kampanj för att återställa den traditionella praxisen med furoshiki.

För att slå in presenter med denna metod kan du ta vilka tygmaterial som helst, såsom näsdukar, bordsdukar och skjortor. Skapa först en rektangulär form och följ sedan stegen enligt furoshiki för att slå in dina presenter.

Furoshiki är ett alternativ till omslagspapper.
Furoshiki är ett alternativ till omslagspapper.

Ursprunget till furoshiki

Furoshiki har urgamla anor, som går tillbaka till åtminstone 700-talet e.Kr. På den tiden använde man sig av tekniken för att förvara buddhistiska reliker. Senare började adeln använda den för klädförvaring. Den var särskilt populärt under Heian-perioden (794-1185), som anses vara den sista klassiska perioden i japansk historia.

Men den fick sin största popularitet under Muromachi-eran, mellan 1333 och 1573; och även under Edo-perioden, som varade från 1603 till 1868. Det är därför en praxis med århundraden av historia. Termen spreds med de japanska badhusen, kända som onsen.

Med en duk kallad furoshiki lindade spabesökarna in sina kläder innan de tog sina bad i de varma källorna, så att de lättare skulle hitta dem efteråt. Detta förklarar den bokstavliga översättningen av termen, dvs “badduk”. Decennier senare använde köpmän den för att transportera sina varor. Därifrån kan vi också härleda tekniken till dess nuvarande användning.

Meningen bakom tekniken

Liksom många termer och metoder av japanskt ursprung döljer furoshiki djupa betydelser i sin tillämpning. I grunden innebär inslagningskonsten en gest mot den som ska få ta emot gåvan. Gesten uttrycker därtill respekt, hängivenhet och kärlek, vilket ingår i termen tsutsumu.

När vi slår in ett föremål med tyg, är det dessutom nödvändigt att försluta paketet med en knut. Knytningen av denna knut för med sig ett uttryck i sig, som hänvisar till bandet mellan givaren och mottagaren; på japanska: musubu.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Shinrin Yoku eller skogsbad: Vilka är fördelarna?

5 idéer för att slå in gåvor med furoshiki

Denna teknik fungerar med vilken färg och vilket tryck som helst, och du behöver inget speciellt tyg. Formatet på din furoshiki beror på personlig smak och vad som anses lämpligt för mottagaren. Blommiga, prickiga eller med hjärtan – furoshiki blir både en subtil och estetisk dekor till dina gåvor.

Du kan slå in kläder, leksaker, lådor, elektroniska enheter och även glasflaskor. Du kan också använda tekniken när du vill bära eller transportera något föremål. Det finns massor av idéer och format och nedan ska vi tipsa om några av de mest populära på sociala nätverk.

1. En presentpåse

Om du köpt en present i en butik är det mycket troligt att du fått den i en papperspåse. Denna typiska förpackning kan du utsmycka enligt principerna för furoshiki. Börja med att placera den i mitten av en avlång, fyrkantig duk.

Lyft sedan och knyt ihop de två ändarna av samma sida på handtagen på papperspåsen. Gör sedan samma sak med ändarna på den andra sidan. Lämna resten av tyget fritt för att knyta en sista knut och för ett vackert avslut.

2. Grundläggande furoshiki olika gåvor

Det vanligaste sättet att tillämpa denna teknik är att placera föremålet på en av kanterna på en utsträckt duk. Ta sedan den motsatta änden och täck över alltihop genom att vända på föremålet.

De andra två ändarna av duken är då fria. Lyft på dessa och gör en knut för att försegla omslaget. Detta fungerar bra med anteckningsböcker, böcker och små tillbehör.

3. Förpackning av flaskor

En av de mest praktiska funktionerna med furoshiki är att slå in flaskor av olika material, även glas. Japanerna kallar denna bin tsutsumi, och det går ut på att du placerar flaskan stående i mitten av en avlång duk.

Nästa steg är att lyfta två ändar mitt emot varandra och foga ihop dem med en knut över toppen på flaskan. De återstående ändarna förs samman och knyts i mitten, och blir som en kant runt flaskan för extra skydd.

4. Lådor i Furoshiki-stil

En presentförpackning är en annan gåva dör vilken du kan använda furoshiki. För att göra detta, placera förpackningen i mitten av tyget, knyt först ihop två ändar ovanpå den och knyt sedan en övre knut med de återstående sidorna.

Detta är en liknande teknik som nummer 2 ovan, med skillnaden att du placerar objektet i mitten. Det passar också om du har en större present, så länge tyget täcker den helt.

Furoshiki är en dekorativ teknik för att slå in gåvor av alla slag. Dessutom symboliserar det respekt och kärlek.
Furoshiki är en dekorativ teknik för att slå in gåvor av alla slag. Dessutom symboliserar det respekt och kärlek.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Ikigai, den japanska hemligheten till ett bättre liv

5. En väska med handtag

För att förvandla en näsduk till en bekväm väska med handtag, ta två stora ringar och placera dem i motsatta ändar av tyget. Stick sedan in de andra två ändarna runt ena ringen knyt fast med en knut.

Därefter gör du samma sak med andra sidan. När du lyfter upp paketet ser du att du har en väska med handtag för grepp och även förvaringsutrymme.

Furoshiki: en praktisk metod med miljöomsorg som ger betydelse för dina gåvor

Med någon av dessa metoder för att slå in dina gåvor enligt principerna för furoshiki, kan du skapa vackra och personliga presenter som sticker ut för sin originalitet. Samtidigt uttrycker du en djup känsla av förening och respekt tack vare den känslomässiga laddningen av denna japanska teknik.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.