Ikigai, den japanska hemligheten till ett bättre liv

Ikigai är meningen till att vi finns. Ju fortare vi lär oss att känna igen det, desto tidigare kommer vi att kunna börja fylla vår funktion i livet och gå vidare utan att slösa tid.
Ikigai, den japanska hemligheten till ett bättre liv

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ikigai är det som vi kan kalla för “meningen med att finnas”. I den japanska kulturen tror man att alla har en ikigai i sig.

Det här är ett okänt ord för många människor. Det är en referens till det som ger oss mening i livet. Vad är ditt mål i livet? Varför är du här?

Denna anledning till att finnas lever i oss alla. Vi är faktiskt födda med det. Det finns dock ett problem.

Även om vi alla har ikigai så hittar inte alla den. Det är problemet med ikigai. För vissa tar det bara några månader, för vissa år, medan vissa känner till meningen med sin existens redan när de är barn.

Leta efter ikigai och finn lycka

Ledsen kvinna behöver ikigai

I den japanska kulturen är det omöjligt att inte vara lycklig när man har funnit sin ikigai. Då har man funnit det som gör ens eget liv meningsfullt. Därför kan man stiga upp varje dag med energi och på ett gott humör.

Detta är ett problem som många människor i västerländsk kultur har. Väldigt få människor vet vad meningen med deras existens är. Därför fungerar många som om de gick på autopilot.

De njuter inte av livet utan tar sig bara trögt framåt.

Vet du hur du borde leta efter din ikigai? Vet du när du har funnit den? Vet du hur du ska gå tillväga för att inte förlora den?

Var uppmärksam på tipsen nedan.

Följ din ikigai

Även om du kan ha funnit din ikigai redan är det viktigt att komma ihåg en sak: Det finns en passion och en talang inom dig just nu som du inte har märkt.

Du kanske inte har märkt till exempel en speciell begåvning som du har. Kanske du har en talang för att motivera dina vänner. Då kanske din ikigai kommer att leda dig till att bli en tränare eller motivationstalare.

Titta inåt i dig själv, och leta efter ditt mål. Därefter kan du komma närmare att hitta din ikigai i varje steg du tar.

Lev i stunden

Sluta inte leva i stunden

Som vi nämnde tidigare finns det många människor som lever på autopilot. Detta händer inte dem som har funnit anledningen till sin existens.

Orsaken till att det lönar sig att leva i stunden är att man lägger åt sidan tankar om det förflutna och oron om framtiden. Dessa tar upp värdefullt utrymme i din hjärna.

Försök att öva på medveten närvaro (mindfulness) eller någon typ av meditation. Kanske du upptäcker det som ger dig mening i livet då du minst förväntar dig det.

Nöj dig inte i livet, ta dig framåt

Ibland vill vi ta semester och göra absolut ingenting. Vi kanske önskar att vi någon dag har tillräckligt mycket pengar för att sluta jobba och bara leva.

Däremot kan det hända att man faller in i total olycka om man börjar spendera pengar och inte gör något som berikar livet, och åren bara rullar på. Bli inte statisk i ditt liv och nöj dig inte med det det är.

Nöj dig inte med ett medelmåttigt jobb som inte låter dig förverkliga dig själv. Nöj dig inte heller med förhållanden som inte tillfredsställer dig. Ansträng dig, förbättra dig själv, och ta dig framåt.

Du har något att bidra med till denna värld, så slösa inte din tid.

Läs också: 7 saker du inte ska tolerera i ditt förhållande

Gör det du älskar

Gör det du älskar

Vad gillar du att göra? Gillar du att åka skidor, spela ett instrument, läsa eller resa? Gör det du älskar och hitta inte på ursäkter. Om du inte gör det kommer du att förlora din ikigai och då blir du tvungen att leta efter den igen.

Ibland kan ursäkter som “Jag har inte tid”, “Jag gör det senare” eller “Jag har inte råd”, göra att vi skjuter upp det vi egentligen vill göra här och nu.

Vi kanske tror att vi kommer att hinna göra det någon dag. I verkligheten blir det dock inte så. Kommer du ihåg att man skulle leva i nuet?

Skjut inte upp det du vill göra, det är nämligen kopplat till din mening med livet.

Ta hand om din omgivning

Din omgivning är väldigt viktig. Att omge dig själv med natur, ha hälsosamma vänskaper omkring dig, och att vara positiv kommer att hjälpa din ikigai.

Vi klagar ofta över människor som vi håller kvar i våra liv men som är toxiska. Varför? Det gör oss inget gott.

Ta hand om din omgivning och se till att du är bekväm där du är. Du kommer att märka att allting är mycket enklare än det verkar och att din ikigai är precis runt hörnet.

Har du hittat din anledning till att stiga upp varje dag? Den kommer inte att uppstå från ingenstans om du inte aktivt letar efter den och tar initiativ.

Att tycka synd om dig själv eller bli frustrerad kommer inte att hjälpa. Börja bli mer positivt inställd, ta ett steg i taget, lär känna dig själv bättre och då du minst förväntar dig det kommer du att få veta varför du är här i världen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Khoury, B.; Lecomte, T.; Fortin, G., et al. (2013). “Mindfulness-based therapy: a comprehensive meta-analysis”, Clin Psychol Rev, 33 (6): 763-771.
  • Nolen-Hoeksema, S.; Wisco, B. E., and Lyubomirsky, S. (2008). “Rethinking rumination”, Perspectives on Psychological Science, 3 (5): 400-424.
  • Segal, Z. V., Williams, J. M., y Teasdale, J. D. (2006). Terapia cognitiva de la depresión basada en la consciencia plena. Un nuevo abordaje para la prevención de recaídas. Bilbao: Desclée de Brouwer.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.