Att hålla din sminkväska ren: viktigare än du kan tro

Bakterier som E. coli eller S. aureus kan infektera sår eller hitta en väg in genom huden. Därför är det viktigt att se till att din sminkväska är ren. Lär dig de bästa tipsen i den här artikeln.
Att hålla din sminkväska ren: viktigare än du kan tro

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Om du inte håller din sminkväska ren kan den samla på sig oräkneliga bakterier som kan orsaka olika infektioner. Detta gäller särskilt sminksvampar om du inte rengör dem minst en gång i veckan. Faktum är att vi, baserat på bevisen från de studier som forskare har gjort, vet att sminksvampar kan innehålla mikroorganismer som E. coli och S. aureus. Läs vidare för att lära dig de bästa tipsen för att hålla din sminkväska ren.

Forskare uppskattar att en hög andel av de artiklar som människor dagligen använder för att sminka sig innehåller en betydande mängd bakterier. Detta enligt en studie utförd av läkare på fakulteten för liv- och hälsovetenskap vid Aston University i Birmingham (Storbritannien).

Studien av en sminkväska

Syftet med studien var att analysera typen och omfattningen av bakteriekontaminering i fem kosmetiska produkter som används dagligen, såsom läppstift, mascara, eyeliner, läppglans och sminksvampar.

Sminksvampar är en av de mest sålda sminkprodukterna i världen. De sminkartiklar som användes i studien tillhörde flera olika människor och var av olika ursprung. För att undersöka bakteriebelastningen skapade forskarna bakteriekulturer.

Kvinna visar upp sin rena sminkborste.
Resultaten på studien tyder på att föremål som sminkborstar och svampar innehåller potentiellt smittsamma bakterier.

Vilka resultat gav studien om sminkartiklar?

Studien om sminkartiklar avslöjade förekomsten av bakterier i nio utav tio av de testade kosmetikaprodukterna. De bakterier som finns i sminkartiklar kan ge upphov till allt från hudinfektioner till generaliserade infektioner. Detta speciellt om du använder kosmetika i områden nära mun och ögon, eller om bakterierna av någon anledning hamnar i sår som redan finns på huden.

Specifikt var följande bakterier närvarande i alla undersökta produkter: Staphylococus aureus, Escherichia coli och Citrobacter freundii. Dessa bakterier är alla mikroorganismer som utgör en hälsorisk.

Om du inte kan hålla din sminkväska ren: olika typer av infektioner

Bakterier som E.coli eller S. aureus kan infektera sår eller hitta inträdesvägar genom huden, vilket leder till infektion. I allmänhet är infektionerna som de kan orsaka olika i sin natur. Sammantaget kan infektionen vara lokaliserad och mild eller lokaliserad och allvarligare. Infektionen kan till och med orsaka en generaliserad infektion hos personer med nedsatt immunförsvar.

Belastningsnivån av bakterier är särskilt hög på sminksvampar. Den främsta orsaken till denna betydande bakteriebelastning är dålig hygien. I en hög andel av fallen hade svamparna som blev analyserade aldrig blivit tvättade. Med andra ord kan du se varför det är så viktigt att hålla din sminkväska ren.

Dessutom bör vi komma ihåg att dessa svampar vanligtvis hålls fuktiga, vilket bidrar till spridning av bakterier. Av denna anledning är svampen i din sminkväska mer mottaglig för kontaminering.

Kvinna håller sin sminkborste i munnen.
Det bästa sättet att undvika en infektion är att se till att rengöra alla artiklar du använder för att sminka dig.

Tips för att hålla din sminkväska ren

Glöm inte att alla svampar, vare sig det är en svamp för ansiktsrengöring eller en sminksvamp, kan vara en bakteriekälla. Försök att hålla dina svampar rena och lägg om möjligt dem tillbaka i väskan först efter att de har torkat.

Om din sminksvamp är fuktig blir den till en grogrund för bakterierna i din sminkväska. När din hud sedan kommer i kontakt med svampar som är förorenade av bakterier, och andra patogena mikroorganismer, utgör det en risk för din hälsa.

Av denna anledning ser tillverkarna till att både utgångsdatum och rengöringskrav för dessa kosmetiska produkter är tydligt synliga på förpackningen. När du köper den här typen av produkter, se därför till att alltid läsa på förpackningen.

Europeiska unionens riktlinjer kräver mycket strikt överensstämmelse med hygienstandarder vid tillverkning av kosmetika. Som standard kräver de därför att det inte finns någon förekomst av E. coli på nytillverkade kosmetiska produkter.

Du kanske också är intresserad av: 6 sätt att använda citron som en naturlig kosmetika

Vikten av regelbunden rengöring

Utöver produkternas utgångsdatum måste du alltid påminna dig själv, och göra det till en vana, att rengöra sminksvamparna regelbundet för att förhindra risken för bakteriekontaminering. Detta är en enkel praxis som din hälsa kommer att tacka dig för!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bashir, A., & Lambert, P. (2019). Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health. Journal of Applied Microbiology, 128(2), 598–605. https://doi.org/10.1111/jam.14479
  • Dadashi L, Dehghanzadeh R. Investigating incidence of bacterial and fungal contamination in shared cosmetic kits available in the women beauty salons. Health Promot Perspect. 2016;6(3):159‐163. Published 2016 Aug 10. doi:10.15171/hpp.2016.25
  • CÁMARA VALERO, S. (2014). Maquillaje Facial. Revista Funcae Digital.
  • Parra, P. (2015). COSMÉTICOS: se ajustan los procesos de producción. 253.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.