Salvia och honung för att behandla små sår

Denna blandning av salvia och honung som vi delar med oss av idag är ett antiseptiskt medel som du kan använda för att behandla små sår och skrapsår. I den här artikeln kan du lära dig hur du kan göra den hemma hemma!
Salvia och honung för att behandla små sår

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vissa naturliga ingredienser, som salvia och honung, har antiseptiska och bakteriedödande egenskaper som skyddar huden mot infektion. Dessutom innehåller båda antioxidanter och viktiga näringsämnen som hjälper till att påskynda läkeprocessen.

Det finns flera metoder för att behandla små sår och skrapsår, beroende på hur allvarliga de är. Många gånger läker såret på egen hand om det är ytligt och man håller huden ren. Du kan dock också prova några naturliga kurer för att påskynda processen, som till exempel den vi berättar om nedan.

Använd salvia och honung för att behandla små sår

Skärsår och små skador uppstår när huden går sönder i något område. Dessa sår orsakar ofta en mindre blödning, rodnad och smärta. Sår kan bli infekterade och orsaka andra symptom, som var och svullnad. Men om man behandlar skadan korrekt är läkningsprocessen snabb och orsakar vanligtvis inte komplikationer.

I dag finns, som tur är, många behandlingsalternativ som skyddar huden när dessa ytliga sår uppstår. Även om många alternativ är farmaceutiska kan vissa naturliga preparat vara mycket användbara.

Detta är fallet med den blandning av salvia och honung vi ska dela med oss av här. Båda ingredienserna är kända för sina antiseptiska och läkande egenskaper. Denna kombination är det perfekta alternativet att desinficera skadad hud, vilket minimerar risken för infektion. Det hjälper också att lugna irritationen och lindra svullnaden som uppstår runt såret.

skrapsår på armbåge
Detta preparat av salvia och honung är ett naturligt antiseptiskt medel för att behandla ytliga skärsår och skrapsår.

Fördelarna med salvia för att behandla sår

Salvia är en av medicinalväxterna som kan hjälpa till att behandla små skärsår och skrapsår tack vare dess antiseptiska och bakteriedödande egenskaper. Man har använt denna ört i naturmedicin sedan antiken på grund av dess förmåga att förhindra tillväxt av bakterier och andra patogena mikroorganismer.

När man använder den externt reducerar den inte bara risken för infektion i utsatta områden utan hjälper också till att regenerera vävnader för optimal läkning.

Fördelarna med honung för att behandla sår

Ekologisk honung är ett av de mest populära alternativa botemedlen för att behandla små skärsår och skrapsår. På grund av dess antibiotiska, svampdödande och antiseptiska egenskaper är det ett utmärkt alternativ för att förebygga och behandla infektioner.

När man använder honung utvändigt på huden är det positivt för hudhälsan, eftersom det är fuktgivande och hjälper till att regenerera vävnaderna som skadats på grund av ett sår. Det är även lugnande och lindrar obehag som klåda och smärta.

Hur man gör sårsalvan med salvia och honung

salvia och honung

På grund av dess antibiotiska och antimikrobiella egenskaper, kan detta botemedel förhindra infektion av mindre skador och sår. Det är också återfuktande och läkande.

Detta naturliga botemedel som du kan använda för att behandla små skärsår och skrapsår och är inte svårt att göra. Dessutom är ingredienserna lätta att få tag på i de flesta affärer och hälsobutiker. Det viktigaste är att se till att du köper 100% ekologisk honung, eftersom andra sorter inte har samma näringskvalitet och egenskaper.

Ingredienser

 • 2 matskedar torkat salviapulver (30 g)
 • 4 matskedar ekologisk honung (60 g)

Material

 • Mortel
 • En steril burk
 • En träsked

Gör så här:

 1. Mal först ner de torkade salviabladen till ett fint pulver. Om du föredrar det kan du köpa pulveriserat salviaxtrakt i en hälsobutik.
 2. Häll sedan salviapulvret i en tidigare steriliserad burk.
 3. Tillsätt därefter honung och blanda med en träsked.
 4. När beredningen är klar, täck över den och låt den stå och dra på en sval, mörk plats i 24 timmar.
 5. Efter denna tidsperiod kan du börja använda den.

Hur man använder preparatet med salvia och honung

 1. Rengör såret ordentligt och applicera sedan blandningen.
 2. Massera försiktigt och låt verka i 20 till 30 minuter.
 3. Skölj sedan med varmt vatten.
 4. Applicera detta preparat två till tre gånger om dagen tills din hud är helt läkt.

Varning: Undvik att använda detta botemedel på öppna sår. Observera att allvarliga skador ska behandlas av sjukvården så snart som möjligt. Om ditt sår ser allvarligt ut, gå till en läkare omedelbart.

Är detta botemedel en del av din första hjälpen-låda? Nu när du vet hur du kan tillverka det, se till att hålla det nära till hands för mindre sår. Denna beredning kan hålla sig i en eller två månader om den förvaras i kylen eller på en sval plats.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Karimzadeh, S., & Farahpour, M. R. (2017). Topical application of Salvia officinalis hydroethanolic leaf extract improves wound healing process. Indian Journal of Experimental Biology55(2), 98–106.
 • McLoone P, Oluwadun A, Warnock M, Fyfe L. Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Cent Asian J Glob Health. 2016;5(1):241. Published 2016 Aug 4. doi:10.5195/cajgh.2016.241
 • Yaghoobi R, Kazerouni A, Kazerouni O. Evidence for Clinical Use of Honey in Wound Healing as an Anti-bacterial, Anti-inflammatory Anti-oxidant and Anti-viral Agent: A Review. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2013;8(3):100–104.
 • Minden-Birkenmaier BA, Bowlin GL. Honey-Based Templates in Wound Healing and Tissue Engineering. Bioengineering (Basel). 2018;5(2):46. Published 2018 Jun 14. doi:10.3390/bioengineering5020046
 • Lordani TVA, de Lara CE, Ferreira FBP, et al. Therapeutic Effects of Medicinal Plants on Cutaneous Wound Healing in Humans: A Systematic Review. Mediators Inflamm. 2018;2018:7354250. Published 2018 Apr 1. doi:10.1155/2018/7354250

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.