Hur man kan läka sår och förebygga ärr

oktober 3, 2018

Få personer har turen att inte ha några ärr på sin hud. Många gånger så tar läkeprocessen längre tid på grund av dåligt skötta sår – detta är både jobbigt att handskas med och kan även resultera i fula märken. I den här artikeln talar vi om hur du bäst läker sår och hur du kan förebygga ärr.

Det är viktigt att du känner till att läkeprocessen skiljer sig från person till person och att även sår skiljer sig i hur de läker. Oftast är det svårt att förebygga ärr eftersom de är resultatet av en normal läkeprocess i huden. Allt beror på vilken typ av hud du har så väl som storleken och djupet på såret.

Vi kan dock ingripa och göra dem så estetiska som möjligt och därigenom mindre uppenbara. Om såret är av den allvarligare typen så ska du uppsöka läkare. Omedelbar handling är vitalt för att förebygga infektioner i din skada.

Om ditt sår blir infekterat så kan ärret bli mycket värre. Så ta en titt på tipsen vi listar nedan för att läka dina sår effektivt och förebygga ärr.

Råd för att ta hand om sår och förebygga ärr:

  • Renlighet i sår är mycket viktigt. Efter att ha bandagerat ditt sår med en ren handduk och efter att det har slutat blöda så ska du rengöra såret. Se till att dina händer är rena. Självklart använder du ett desinfekterande medel som är framtaget för detta syfte. Du hittar dem på apoteket. Om du inte har tillgång till ett sådant medel så kan du göra ett eget med hjälp av vatten och en mild tvål. Använd dock inte alkohol på ett sår.
  • Torka såret med ett torrt bandage genom att varsamt ”klappa” på det. Undvik att använda bomull eftersom den lämnar kvar små bitar som kan fastna i såret och hindra det från att läka.
  • Utsätt inte ditt sår för solljus medan det läker. Täck ditt sår med ett bandage – varken för tajt eller för löst. Du vill skydda ditt sår från alla möjliga infektioner som kan komma från direktkontakt med miljön. Se till att byta det varje dag. Om du märker att bandaget är fuktigt så ska du även då byta det.
  • Det är en bra idé att varsamt massera med cirkelrörelser runt såret för att öka blodflödet till området. Detta kommer göra så att fördelaktiga substanser kan komma till området och accelerera läkeprocessen.
  • När en skorpa bildas så ska du inte riva bort den. Detta kan göra så att ärret blir mer synligt, så låt den falla bort av sig själv.
  • Nyponolja är väldigt användbar för läkeprocessen och dessutom naturlig. Applicera den på såret varje dag. Var konsekvent om du vill se resultat.
  • Du kan även hitta en rad olika läkande krämer på apoteket som kan vara väldigt hjälpsamma.
  • Dieten spelar också en viktig roll för att sår ska läka ordentligt. Om din diet är bristfällig så kommer du inte ha de nödvändiga näringsämnen som krävs för läkningen.

lök: att ta hand om sår och förebygga ärr

Sammanfattningsvis:

Kom ihåg att dessa rekommendationer endast är användbara för lindrigare situationer. Om du har ett djupt eller annars allvarligt sår eller om blödningen inte slutar på flera minuter: ta dig till en läkare!

En annat viktigt förtydligande är att mindre sår inte alltid lämnar ärr, men detta beror på din hudtyp. Vissa personer har helt enkelt en svårare läkeprocess, oavsett hur allvarligt såret är.

Det handlar inte bara om att hjälpa dig att minska risken för synbara ärr. Det hjälper dig också att förebygga eventuella infektioner i såret. Ju längre såret tar att läka, desto mer synligt kommer märket bli.

Om du har några frågor så ska du vända dig till en specialist. Idag finns det många sätt att minska märken på huden. Om du redan har äldre ärr så finns det lösningar för att göra dem mindre märkbara.

Operation kan också användas i vissa fall för att skapa ett nytt ärr som med bättre omvårdnad läker bättre än det gamla.