Hur man läker blåsor och munsår på naturlig väg

Blåsor och munsår har flera orsaker. I denna artikel ska vi berätta hur man behandlar dem och hur man kan minska risken för framtida sår.
Hur man läker blåsor och munsår på naturlig väg

Senaste uppdateringen: 03 juli, 2019

Blåsor och munsår är små sår som inte helt oväntat dyker upp i munnen. Även om de tenderar att vara små så gör deras placering att de är obehagliga och smärtsamma. Varma, kalla, knapriga och syrliga livsmedel kan irritera dem, vilket gör att det gör ännu ondare. Det tar ett tag att läka dem på grund av fukten i munnen och det faktum att mat irriterar dem.

I denna artikel ska vi dela med oss av några lösningar för att hjälpa dig att läka blåsor och munsår snabbt.

Orsakerna till blåsor och munsår

Även om de är väldigt vanliga så är sanningen att ingen vet exakt hur de dyker upp. Vad vi vet är att de drabbar 20% av befolkningen och att de gör väldigt ont när man talar och äter.

Det finns två typer: enkla och komplexa. De förstnämnda dyker upp några gånger om året och varar i runt en vecka hos personer mellan 10 och 20 år. De sistnämnda är mindre vanliga.

Några faktorer som utlöser dem är:

  • Stress
  • Syrliga livsmedel
  • Munskador från mat eller redskap
  • Försvagat immunförsvar
  • Näringsproblem eller gastrointenstinala sjukdomar
  • Ortodonti (tandställning)

Vi måste uppmärksamma skillnaden mellan munsår och Herpes labialis, som kan se identiska ut. Herpes labialis orsakas av ett virus och är smittsamt, medan munsår inte är det. Vidare kan det förstnämnda dyka upp på andra delar av ansiktet, såsom läpparna, näsan och under hakan.

Om du har ett munsår kan du uppleva en svidande och stickande känsla, såväl som vita eller grå sår med röda kanter. Du kan även drabbas av feber och svullna lymfkörtlar.

Det som är bra med munsår är att de nästan alltid försvinner på egen hand efter 7-10 dagar. Smärtan kan vara väldigt irriterande, men det viktiga är att inte röra vid dem med tänderna eller tungan, även om det är frestande.

Naturliga kurer för att läka blåsor och munsår

Salt

Munskölj med salt

Detta är en av de billigaste effektiva antiseptikan i världen. Det är ett bra alternativ för att läka sår naturligt.

  • Allt du behöver göra är att blanda en tesked salt i ett glas varmt vatten och skölja munnen med det.
  • Spotta ut och upprepa processen minst tre gånger om dagen.

Smärtan och obehaget kommer gradvis att försvinna.

Bikarbonat

Bikarbonat är också ett effektivt antiseptikum i dessa fall.

  • Blanda en tesked bikarbonat i ett halvt glas vatten.
  • Skölj sedan munnen med blandningen utan att svälja vätskan.
  • Du kan även göra en smet av bikarbonat och lite vatten, som du sedan applicerar på blåsor eller munsår.
  • Låt sitta i några minuter så att det kan verka.
  • Skölj sedan bort smeten med kallt vatten.

Väteperoxid

Detta är ytterligare en säker kur för blåsor och munsår.

  • Ta en bomullstops eller tuss och dränk den i väteperoxid (givetvis en säker koncentration).
  • Applicera direkt på såret tre gånger om dagen.

Det kommer lindra obehaget och hjälpa till att minska risken för infektion.

Detta kanske intresserar dig: Några sätt du kan använda väteperoxid

Munskölj

Använd munskölj mot blåsor

Nyckeln till att behandla blåsor och munsår är att applicera antiseptika som inte infekterar området. Munskölj är en kur som kan lindra ditt obehag och kontrollera tillväxten av bakterier. Använd dock inte för mycket av den, speciellt om den är väldigt stark.

Is

En isbit kan läka såren gradvis samtidigt som den minskar inflammation och smärta. Den agerar lugnande på såret.

  • Sätt en isbit mot det drabbade området så ofta du anser det nödvändigt.

Yoghurt

Tack vare mjölkens innehåll av syra och bakterier kan yoghurt hjälpa till att ändra pH-värdet i munnen och kontrollera tillväxten av nya bakterier.

  • Ät yoghurt varje dag, speciellt om du lider av blåsor och munsår ofta.
  • Du kan även applicera den direkt på såret med en tops.

Tips för att förebygga blåsor och munsår

Kvinna med munsår

Ibland kan en dålig kost leda till munsår, och så även vitamin- eller mineralbrister. Därför är det bäst att inkludera dessa  i din kost. Andra tillstånd som kan orsaka sår är järn- eller folatbristanemi, celiaki och Crohns sjukdom, bland andra.

Tveka inte att lägga till livsmedel som innehåller järn, såsom gröna bladgrönsaker, fullkorn och mjölk, i kosten. Var även försiktig när du borstar tänderna, för det kan orsaka skador eller irritation. Samma sak gäller när du äter knaprig mat, som kakor, bröd, flingor, etc.

Avslutningsvis bör du undvika syrlig och kryddstark mat, såväl som att tugga tuggummi. Glöm heller inte att använda tandtråd efter varje måltid för att hålla munnen ren och frisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.

  • Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233

  • Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843

  • Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17

  • Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.

  • Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.

  • Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.