10 fördelar med rosa Himalayasalt

I motsats till effekterna av vanligt salt kan rosa Himalayasalt hjälpa till att motverka vätskeretention och även förbättra blodcirkulationen.
10 fördelar med rosa Himalayasalt
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Rosa Himalayasalt är en mineral som kommer från Pakistan, mer specifikt från Khewragruvan. Den anses vara en av de renaste saltkällorna på hela jordklotet.

På grund av dess höga mineralhalt har rosa Himalayasalt blivit populärt i flera länder i Europa, Amerika och Asien. Detta ger nämligen Himalayasalt många hälsofördelar.

Saltet innehåller 84 olika beståndsdelar som är nyttiga för kroppen. Dessutom är det en huvudkälla till elektrolyter och spårämnen som hjälper till att förbättra funktionerna i många av kroppens vitala system.

Tack vare sin intressanta komposition har saltet terapeutiska och kosmetiska användningsområden, vilka hjälper kroppen att slappna av och föryngrar huden.

Med tanke på att många fortfarande inte känner till de otroliga fördelarna med Himalayasalt vill vi ta tillfället att berätta om de 10 viktigaste användningsområdena.

Lär dig mer om hur du använder det!

1. Rosa Himalayasalt hjälper mot vätskeretention

Himalayasalt hjälper mot vätskeretention

Trots att vanligt salt är en av huvudorsakerna till vätskeretention är rosa Himalayasalt en produkt som faktiskt motverkar det.

 • Det beror på att rosa Himalayasalt innehåller upp till 10 olika typer av spårämnen. När dessa ämnen tas upp av kroppen hjälper de till att stimulera funktionerna som kontrollerar vätskehalten i vävnaderna.

2. Himlayasalt reglerar blodets pH-värde

En liten mängd rosa Himalayasalt upplöst i vatten kan verka som ett alkaliskt botemedel som minskar försurning av blodet .

 • De essentiella mineralerna hjälper till att återställa kroppens naturliga pH-värde, vilket förebygger inflammatoriska reaktioner och kroniska sjukdomar.

3. Rosa Himalayasalt ökar energinivåerna

Öka energinivåerna med rosa Himalayasalt

På grund av att Himalayasalt ger kroppen antioxidanter och elektrolyter bidrar det till att öka den fysiska och mentala energin i kroppen på ett naturligt sätt.

 • Utspätt i vatten, eller som tillsats i juicer och smoothies, hjälper saltet till att öka oxideringen av cellerna, stärker musklerna och aktiverar hjärnan för optimal prestanda.

4. Öka näringsupptaget med Himalayasalt

Genom att det neutraliserar den negativa effekten av syror i matsmältningssystemet hjälper det till att förbättra absorptionsprocessen av näringsämnen från livsmedel.

 • Näringsämnena i saltet stärker tarmens bakterieflora och förbättrar förmågan att separera och avlägsna avfall som kroppen inte behöver.

5. Minska blodtrycket med rosa Himalayasalt

Himalayasalt reglerar blodtrycket

För mycket natrium i maten kan öka blodtrycket och på så vis påverka hjärtats funktioner.

 • Men i motsats till det har Himalayasalt förmågan att kontrollera högt blodtryck, eftersom mineralerna reglerar natriumhalten i blodet och stabiliserar hjärtrytmen.

6. Himalayasalt mot åderbråck

På grund av sin avslappnande och antiinflammatoriska verkan är rosa Himalayasalt perfekt för att motverka svaga och ytliga vener.

 • Mineralerna absorberas genom huden och underlättar för blodet att passera genom vener och kapillärer, vilket motverkar att de irriteras och utvidgas.
 • På samma gång har saltet förmågan att förbättra lymfsystemets funktioner, vilket minskar risken för påverkan av gifter på cirkulationen.

7. Himalayasalt motverkar migrän

Motverka migrän med Himalayasalt

Mineralerna hjälper till att behandla migrän, och ibland tar det bara några minuter.

 • När de tas upp av kroppen ökas utsöndringen av serotonin, ett hormon som minskar smärta och främjar välbefinnande.
 • Detta, tillsammans med den antiinflammatoriska effekten, lugnar muskelspänningarna i huvudet och minskar därigenom huvudvärk.

8. Himalayasalt lindrar nästäppa

Extern användning av saltet utspätt i vatten är en alternativ behandling för att avlägsna överskott av slem i näspassagerna och minska nästäppa.

 • Mineralerna rengör de täppta näsgångarna och minskar inflammation och gör det på så vis lättare att andas.

9. Bekämpa akne med Himalayasalt

Gör en exfoliant med Himalayasalt och honung

Tack vare saltets gryniga konsistens kan man genom att blanda det med eteriska oljor eller honung göra en naturlig exfoliant med antimikrobiella och sammandragande egenskaper.

 • En hemlagad mask hjälper till att rengöra porerna och ta bort rester av fett och döda hudceller som orsakar finnar.
 • Mineralerna ger näring åt ansiktets celler, och främjar också regenerering av vävnader, vilket hjälper till att motverka ärr och finnar.

10. Minska muskelkramper med Himalayasalt

Spårämnena i det naturliga saltet verkar stärkande på musklerna vilket motverkar och lugnar muskelkramper. 

 • Dessa näringsämnen gör att de hopdragna musklerna slappnar av och, genom att det förbättrar blodflödet, mildrar muskelsmärta vid intensiva aktiviteter.

Kände du till dessa egenskaper? Nu när du vet hur bra det är för din kropp kan du börja använda det i kosten som ersättning för vanligt salt. Du kan hitta det i många vanliga butiker.

Rosa Himalayasalt finns i vanliga butiker

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Chander, V., Tewari, D., Negi, V., Singh, R., Upadhyaya, K., & Aleya, L. Structural characterization of Himalayan black rock salt by SEM, XRD and in-vitro antioxidant activity. Science of the Total Environment. 2020; 748: 141269.
 • Farquhar WB, Edwards DG, Jurkovitz CT, Weintraub WS. Dietary sodium and health: more than just blood pressure. J Am Coll Cardiol. 2015;65(10):1042–1050. doi:10.1016/j.jacc.2014.12.039
 • Fayet-Moore F, Wibisono C, Carr P, Duve E, Petocz P, Lancaster G, McMillan J, Marshall S, Blumfield M. An Analysis of the Mineral Composition of Pink Salt Available in Australia. Foods. 2020 Oct 19;9(10):1490.
 • Harriet Hall, MD. Pink Himalayan Sea Salt: An Update. 2017.
  Available in: https://sciencebasedmedicine.org/pink-himalayan-sea-salt-an-update/
 • Tan, W. L., Azlan, A., & Noh, M. F. M. (2016). Sodium and potassium contents in selected salts and sauces. International Food Research Journal23(5), 2181–2186.
 • El País. Las mentiras de la sal rosa de moda: ni es tan beneficiosa ni viene del Himalaya. (2018).
 • FDA. Sodium in Your Diet. (2021).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.