7 bra tips för att undvika vätskeretention

Både regelbunden motion och gott om vila är väsentliga faktorer när det gäller att undvika vätskeretention eftersom båda bidrar till att främja eliminering av vätska och hjälper till att avgifta din kropp. Lär dig mer om detta i den här artikeln!
7 bra tips för att undvika vätskeretention

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ödem, som också kallas vätskeretention, är ett problem som har blivit alarmerande vanligare de senaste åren. Även om det inte är en sjukdom i sig kan vätskeretention utlösa en serie reaktioner som kan varna dig för större störningar, såsom njursvikt eller artrit. Därför är det så viktigt att undvika vätskeretention.

Detta tillstånd uppstår när vätskor fastnar i kroppens vävnader, vilket ökar inflammation och orsakar problem med dina cirkulations- och lymfsystem. Det vanligaste symptomet är svullnad i lemmarna, även om det också kan orsaka smärta, trötthet och svårigheter vid utförandet av vissa rörelser.

Den goda nyheten är att det finns några hälsosamma rutiner som kan hjälpa dig att undvika vätskeretention om du utför dem regelbundet.

Idag vill vi dela sju av dem.

1. Drick mer vatten

Drick vatten

Även om många människor har svårt att få i sig tillräckligt med vatten varje dag så är det viktigt att komma ihåg att vattenintag är ett av de effektivaste sätten att förebygga inflammation och överskott av vätska som byggs upp i vävnaderna.

Vatten kommer inte att öka mängden vätska i kroppen – tvärtom stöder det njurfunktionen och stimulerar borttagandet av vätskor genom din urin. Vattnets avgiftande och vätskedrivande kraft hjälper till att eliminera allt avfall som går genom blodomloppet, vilket kan påverka detta tillstånd.

2. Minska ditt saltintag

Överdriven konsumtion av salt är en av de viktigaste faktorerna kopplade till tendensen att drabbas av vätskeretention när du når vuxenlivet. Ansamlingen av natrium orsakar en obalans i dina elektrolytnivåer och förändrar dina inflammatoriska processer.

På grund av detta är det viktigt att minska din konsumtion av salt vid dina huvudmåltider och komma ihåg att du också hittar höga halter av natrium i livsmedel som:

  • Korv
  • Konserver
  • Salladsdressingar och såser
  • Popcorn
  • Friterad mat och snacks
  • Ostar

3. Undvik att bära tajta kläder

Undvik tajta kläder

Användandet av tajta kläder är så vanligt idag att de flesta människor inte känner till hälsoeffekterna. Även om det kan tyckas riskfritt att bära dem så påverkar det tryck som de sätter på kroppen din cirkulation och processer som driver det normala avlägsnandet av vätskor.

Därför är det bättre att välja större storlekar eller kläder av material som inte spänner mot din kropp.

4. Få regelbunden motion

Att anamma en fysisk träningsrutin är ett utmärkt sätt att undvika vätskeretention och andra sjukdomar som är förknippade med det. De rörelser du utför under varje aktivitet kan öka funktionen i dina cirkulations- och lymfsystem. Detta uppmuntrar i sin tur eliminering av vätskor och avfall.

Motion främjar också njurarnas hälsa, förbättrar din produktion av urin och förstärker urinvägarna.

5. Aktivera din cirkulation

Förbättra cirkulationen

Dagliga hälsosamma vanor som massage och kalla duschar är enkla sätt att främja god cirkulation. Även om det är lätt att ignorera det eller förväxla det med andra tillstånd, har vätskeretention ibland att göra med dålig cirkulation. Därför är det nödvändigt att vidta åtgärder som hjälper till att återställa blodflödet för att förebygga och behandla detta tillstånd.

6. Få god sömn för att undvika vätskeretention

Att få högkvalitativ sömn påverkar också förebyggandet av ödem och andra inflammatoriska tillstånd. Under denna tid slappnar dina muskler av och cirkulationen går lättare. Dessutom utför din kropp några viktiga funktioner för avgiftning. Detta främjar eliminering av kvarhållna vätskor och ökar också energinivåerna för bättre produktivitet.

7. Konsumera mer frukt och grönsaker

Ät sunt för att undvika vätskeretention

Daglig konsumtion av färska livsmedel som frukt och grönsaker ger din kropp en mängd fördelar för att undvika vätskeretention och inflammation. Deras innehåll av antioxidanter, vatten, fiber och andra essentiella näringsämnen förbättrar din njurfunktion. Dessutom främjar de också eliminering av avfall.

Detta hjälper i sin tur till att motverka högt blodtryck, muskelsjukdomar och andra tillstånd relaterade till vätskeretention.

Är du orolig för att du lider av vätskeretention? Följ dessa enkla tips!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.