9 livsmedel mot trötthet och huvudvärk

Utöver att följa en balanserad diet bör du inkludera vissa livsmedel i din diet som tillhandahåller dig med energi om du vill bekämpa trötthet och huvudvärk.
9 livsmedel mot trötthet och huvudvärk

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att känna sig trött och ha huvudvärk mitt på dagen kan vara kroppens svar på fysisk överansträngning, stress eller brist på sömn. Du kan dock fortfarande svara på dina näringsbrister, speciellt om du inte redan följer en balanserad diet. Många inser inte vikten av bra näringsintag, men brist på vissa näringsämnen kan ha flera negativa konsekvenser – både fysiska och mentala – inklusive trötthet och huvudvärk.

Problemet är att så många försöker dölja sina symtom med läkemedel, energidrycker och annat som egentligen inte hjälper. Det bästa sättet att bekämpa trötthet och andra liknande problem är att äta nyttig mat, som höjer dina energinivåer och hjälper dig att stressa ner.

Idag vill vi dela med oss av nio livsmedel som rekommenderas mest för både trötthet och huvudvärk.

1. Havregryn

havregryn på morgonen

Havregryn anses vara en av de mest kompletta och nyttigaste sädesslagen, och är ett utmärkt val för att bibehålla god fysisk och mental prestationsförmåga. Havregryn är ett energirikt livsmedel som innehåller flera vitaminer och mineraler som gagnar din cirkulation, din hjärthälsa och ämnesomsättningen.

Det rekommenderas att du äter det till frukost så att näringsämnena kan användas under dagen. Men havregryn är även lämpligt när du plötsligt blir hungrig eller när du blir sugen på ett mellanmål.

2. Nötter

Nötter är packade med kalorier som ökar din energi och vitalitet. De innehåller även B-vitaminer och essentiella fettsyror som hjälper ditt nervsystem, din hjärna och din kardiovaskulära hälsa.

En näve nötter om dagen är ett bra sätt att känna sig mätt och bli kvitt krämpor såsom huvudvärk och muskelspänningar. Att äta nötter i måttliga mängder kan även förbättra din fysiska prestationsförmåga.

3. Mjölk

Mjölk i kanna

Tack vare ämnet tryptofan kan mjölk kan hjälpa dig att bekämpa trötthet och smärta. Mjölk stimulerar även utsläppet av serotonin i hjärnan, vilket ökar ditt välmående och förbättrar ditt humör.

4. Choklad

Att äta 20-30 gram choklad om dagen är ett bra sätt att göra dig på gott humör och höja dina energinivåer då det innehåller fett, kolhydrater och kalorier. Viktigast av allt är att choklad också är en hälsosam källa till antioxidanter – substanser som saktar ner den cellulära åldringsprocessen.

5. Linfrön och chia

Linfrön i skål

Både linfrön och chiafrön innehåller omega 3, protein och mineraler som ger energi. Ha dem i smoothies, gröt, bröd och annat för att ta del av dessa fördelar.

6. Linser

Linser klassificeras som de nyttigaste baljväxterna som finns och är en viktig källa till komplexa kolhydrater, järn, protein och andra viktiga näringsämnen som kan bekämpa stor trötthet. Du kan äta linser i soppa, ha dem i sallader eller använda dem i tårtor och otaliga andra nyttiga recept.

7. Bananer mot trötthet och huvudvärk

skivad banan

Man trodde en gång i tiden att bananer gjorde en tjock, men man har bevisat att bananernas egenskaper egentligen är utmärkta för både viktnedgång och generell hälsa. De innehåller något mer kolhydrater jämfört med andra frukter och anses vara en av de mest effektiva och smakliga naturresurserna för energi.

Bäst av allt är att bananer även innehåller tryptofan – aminosyran som främjar utsläppet av serotonin i hjärnan, som enligt forskning är avgörande för depression.

8. Bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker bör vara en del av alla balanserade dieter. Deras gröna färg beror på innehållet av klorofyll – en substans med flertalet hälsosamma fördelar. De innehåller få kalorier, har höga energivärden och kommer med stora mängder vitamin A, C, B, E och K.

Gröna bladgrönsaker innehåller också stora mängder järn, magnesium och kalium – tre mineraler som är viktiga för att förbättra den fysiska prestationsförmågan.

Bland de mest rekommenderade grönsakerna hittar vi:

  • Spenat
  • Mangold
  • Selleri
  • Broccoli
  • Vattenkrasse
  • Blomkål
  • Kål
  • Ruccola
  • Sallad

9. Magert kött

magert kött

Magert kött innehåller mindre fett och är en viktig källa till kolhydrater och protein. Att äta det är viktigt för att bibehålla muskelmassa och förbättra den mentala och fysiska produktiviteten.

Det tillhandahåller en essentiell aminosyra vid namn tyrosin, som kopplas till koncentration och vakenhet. Det innehåller även vitamin B12 – ett näringsämne som bekämpar depression och symtom på trötthet.

Tänk på att dessa nio livsmedel endast är källor till näringsämnen och inte ett botemedel för alla former av huvudvärk och trötthet. Ät dem regelbundet för att bekämpa trötthet och huvudvärk.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.