5 överraskande orsaker till inflammation

december 7, 2016
Oavsett om den är akut eller kronisk är det viktigt att förstå orsaken till din inflammation, så att du kan förebygga den och så att den inte leder till allvarligare problem.

Gör ett myggbett att området svullnad, rodnar och kliar? Inga problem, det kommer gå över efter några timmar eller dagar.

Det är ett naturligt svar på en irritation eller skada. I det här fallet är det ett svar på en infektion, varav vissa kan orsaka inflammation.

Å andra sidan finns det typer av inflammation som håller i sig längre. Låggradiga inflammationer anses vara ”av förlängd varaktighet” eftersom de kan hålla sig i flera veckor eller till och med månader.

Det är även känt som kronisk inflammation.

När inflammationen inte försvinner är faran större. Sjukdomar som orsakar kronisk inflammation inkluderar diabetes, hjärtsjukdom, artrit och till och med Alzheimers.

Här kommer några av orsakerna till inflammation och hur du kan motverka symtomen:

1. Du är överviktig

Om du bär runt på extrakilon kan det utlösa ett inflammatoriskt svar i dina fettceller.

När vi åldras påverkar fettvävnader vissa celler i kroppen. Det inträffar när inflammationen startar.

Fetma i yngre människor kan få fettceller att börja larma. Det som sker är att deras immunförsvar vill börja försvara sig självt, men eftersom det inte har något aktivt mål skadar det helt enkelt själva kroppen.

Se även: Lindra artritsymptom

2. Din chef är för hård mot dig och ditt liv är kaotiskt

stressigt-arbete

Ytterligare en orsak till inflammation är stress. Den kan vara antingen akut eller kronisk.

  • Akut stress inträffar när dina orosmoln eller problem är avsevärda och relaterade till en verklig situation som destabiliserar ditt liv.
  • Kronisk stress inträffar när du är i ett olyckligt giftermål eller ditt arbete gör dig stressad, till exempel.

Båda dessa kan orsaka inflammation. Kortisol spelar en viktig roll i att kontrollera din kropps inflammatoriska svar. Problemet är att kronisk stress kan förlänga hormonets effekt.

Enligt en studie från Rockefeller University kan det göra kroppen oförmögen att kontrollera inflammation.

Studien hävdar även att kronisk stress kan utlösa en ökad produktion av vita blodceller. Det resulterar i en högre risk för sjukdomar som är relaterade till inflammation.

3. Du har tarmbakterier

Det är inte alla bakterier som kan åsamka dig skada. Vissa typer kan undertrycka inflammation medan andra utlöser den. Men 70% av ditt immunförsvars celler finns i tarmarna.

Det betyder att tarmfloran kan påverka ditt immunförsvar på en rad olika sätt, och därför är det en av orsakerna till inflammation.

Forskare som studerat detta ämne förstår inte helt interaktionens natur. Det är därför de utforskar miljömässiga och dietära förändringar som kan ändra på situationen.

Det finns studier som har identifierat vissa mikrober som lever i tarmarna, och som kan vara relaterade till utvecklingen av reumatoid artrit och Crohns sjukdom.

Inflammation som orsakas av mikrober i tarmarna kan även förvärra eller främja uppkomsten av sjukdomar, såsom HIV.

4. Du dricker för mycket

alkohol

Från en fysiologisk synvinkel bryts alkohol ned i din kropp. Denna reaktion producerar giftiga biprodukter som orsakar inflammation. Du vet redan att din lever är det huvudsakliga organet involverat i processen att bryta ned och bearbeta alkohol.

Det betyder att din lever är den första att uppleva inflammation när du dricker för mycket. Om du undviker alkoholhaltiga drycker låter du levern slappna av och rensa sig själv.

Utöver att dricka för mycket alkohol kan du ansamla mer fett, vilket får dig att utveckla cirros eller hepatit.

5. Ditt val av preventivmedel

preventivmedel

Innan klimakteriet kan kvinnor välja mellan en rad olika preventivmetoder. En av dessa är p-piller, men de kan faktiskt utlösa inflammation.

Kvinnor som tar orala preventivmedel verkar löpa högre risk för att uppleva inflammation än de som slutat med piller.

Under 2014 publicerade PLoS One en preliminär studie om detta ämne. De fann att inflammationen hos kvinnor som inte tog p-piller var minimal.

Det betyder dock inte att du inte ska ta hand om din hälsa eller använda preventivmedel. Om du vill förebygga graviditet vid någon punkt i livet ska du tala med en gynekolog och ta reda på vilka dina alternativ är. Denne kan berätta om du löper någon specifik risk eller bör överväga att byta preventivmedel.

Ignorera inte vikten av orsakerna och konsekvenserna för inflammation

Kronisk inflammation kan hålla i sig i flera veckor eller till och med månader, och kan dyka upp var som helst i kroppen.

Om du är överviktig, röker, dricker alkohol och tar p-piller måste du fokusera på vad som sker i din kropp.

Kom ihåg att det för att förebygga problemet är viktigt att få träning, bibehålla en hälsosam kroppsvikt och följa en nyttig diet.

Spara

MER FÖR DIG