5 ställen i ditt hem som ansamlar bakterier

Flera ställen i våra hem ansamlar bakterier och vi är ofta inte ens medvetna om det. Lär dig vilka de är och hur du rengör dem i den här artikeln.
5 ställen i ditt hem som ansamlar bakterier

Senaste uppdateringen: 25 april, 2019

Många människor är förvånade över att få reda på att vissa produkter som anses hygieniska faktiskt ansamlar bakterier och baciller.

Är det en hälsorisk? Vad ska du göra?

Våra hem ansamlar bakterier utan att vi inser det

Först av allt är det viktigt att veta att hemmet är permanent bebott av ett stort antal bakterier. Även om de inte är ett ständigt hot kan dessa potentiellt orsaka skada.

Även om du kanske är mycket engagerad i att ha ett rent hem så är vi alla i kontakt med många bakterier varje dag. Ju fler människor som bor i huset, desto större risk att dessa skadliga organismer reproducerar sig och utgör ett hot mot vår hälsa.

Läs vidare och lär dig om fem ställen i hemmet som ansamlar bakterier i stor skala.

5 ställen i hemmet som lätt ansamlar bakterier

Efter att ha tittat på följande lista, vet du vilka ställen du behöver uppmärksamma när du rengör och desinficerar.

1. Toalett

Det är logiskt att vi börjar med det ställe som framkallar själva tanken på bakterier. Ändå har många publikationer försäkrat oss om att toaletter inte är så smutsiga som flera andra föremål som vi berör dagligen, till exempel en meny på en restaurang.

På grund av sin funktion är toaletter ständigt i kontakt med många bakterier som skadar vår hälsa. I och med detta är det lämpligt att rengöra den i sin helhet en gång i veckan.

2. Svampar

Trots att de ofta passerar obemärkt förbi är svampar en av de vanligaste föremålen som ansamlar bakterier – och mycket av dem.

Det är vettigt om du tänker på det från detta perspektiv: de blandar matrester med fukt. Detta är den idealiska miljön för spridningen av mikroorganismer i hemmet.

Tvättsvamp

Rekommendationen är att byta svamp varje vecka, även om det kan tyckas överdrivet. Ett annat alternativ är att rengöra den med en blandning av 90% vatten och 10% blekmedel. Därefter är det bäst att återvinna svampen och använda den för att rengöra badrummet eller diskbänken.

Effekten av bakterieväxt förvärras dessutom av det faktum att svampar delar köket med trasor som vanligtvis är fuktiga. Det är nästan en skyldighet att rengöra din svamp efter varje användning.

3. Lakan

Lakan ansamlar bakterier

Har du någonsin föreställt dig att den plats där du sover varje natt är full av bakterier?

Förslaget är att byta lakan varje vecka.

Detta är mycket vettigt.

Argumentet är att lakanen ansamlar hudflagor, lotion och smuts som du tar till sängen varje kväll. När du går upp rekommenderas att du luftar dem lite innan du bäddar sängen. Detta förhindrar bakterier att skapas och multipliceras.

4. Hoar i kök och badrum

Det kan låta löjligt att saker som ständigt har vatten som passerar dem kan ackumulera så mycket bakterier. Men i verkligheten är det så.

Diskbänkar är permanent i kontakt med matavfall. Kombinationen av fukt och rester av mat är en perfekt grogrund för ansamling av bakterier.

Naturligtvis kan detta undvikas med korrekt rengöring och desinfektion av utrymmet efter varje användning. Dessutom är det viktigt att förhindra ansamling av bakterier från en dag till nästa.

Å andra sidan är hoar, handfat, kranar och badkar det perfekta stället för svamp och mögel att dyka upp.

Rester från människokroppen och fuktighet är katalysatorer för bakterietillväxt. Något som förvärrar problemet är att badrum ofta har hörn som är svåra att rengöra och detta uppmuntrar tillväxten av mögel.

5. Tandborstar

Tro det eller ej, dessa små borstar tenderar att ansamla bakterier.

Stafylokocker, E. coli, Pseudomonas och tarmbakterier sticker ut. Dessa är bakterier som kan orsaka allvarliga problem om de inte kontrolleras i tid.

Samtidigt är muggen där du förvarar tandborsten också ett ställe som ackumulerar miljontals bakterier. Det är lämpligt att skölja den dagligen för att undvika ackumulering av vatten och fukt.

Tandborstar ansamlar bakterier

Andra ställen i hemmet som ansamlar miljontals bakterier

Vi kan också lägga till följande objekt som vi måste hantera från dag till dag:

 • Mobiltelefoner
 • TV och fjärrkontroll
 • Bilratt och andra bildelar
 • Golvet i huset
 • Bord
 • Väskor och ryggsäckar
 • Skärbrädor
 • Handdukar
 • Datormus och tangenter
 • Dörrhandtag

Som du kan se är vi i kontakt med många saker i hemmet som ansamlar bakterier dagligen. Samtidigt behöver man inte bli orolig. Vår kropp har försvar att stå emot dessa bakterier.

Trots detta bör du fortfarande vidta försiktighetsåtgärder för att hålla din miljö ren och fräsch.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Artículo BBC Mundo: “10 zonas del hogar que acumulan más gérmenes”
 • “Cleaning” artículo en la web Public Health and Safety Organization
 • “International Houselhold Germ Study”, estudio de la Public Health and Safety Organization

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.