Dekorera din trädgård med återvunna glasflaskor

Återvunna glasflaskor kan användas för att dekorera din trädgård. Vi ger dig några tips på hur du gör olika dekorationer och samtidigt tar hand om miljön.
Dekorera din trädgård med återvunna glasflaskor

Skriven av Paula Heidemeyer

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Glas är materialet i väldigt många produkter som vi köper vardagligen, såsom syltburkar, senapsburkar, juiceflaskor och vinflaskor. Vanligtvis går vi till återvinningen när flaskorna börjar samlas hemma. Men om du är en lite rastlös person som älskar att göra hantverk, kan du skapa några kreativa dekorationer med dem i stället. Läs vidare så ska vi ge dig några idéer för hur du kan dekorera din trädgård med dina glasflaskor.

Har du ingen trädgård, kan du ändå notera dessa idéer. Du kan i stället göra presenter till vänner och familjemedlemmar som har trädgårdar.

Vi har alla en tendens till att samla på oss en massa glasflaskor och glasburkar utan att riktigt förstå det, och de är av alla olika slags storlekar. Men i stället för att ta dem till återvinningen, kan du använda dig av några mycket innovativa och intressanta ideér för att dekorera din trädgård, vinflaskor fungerar speciellt bra för det. Du kan använda dem bara som dekorationer, eller så kan du dela upp olika områden i trädgården, eller bygga olika saker.

Så kan du dekorera din trädgård med återvunna glasflaskor

Det stora med återvinning och trenden att återanvända förbrukade ting, är att vi kan omvandla många dagliga föremål till nya och mycket användbara föremål. Det är som att vi ger dem ett andra liv och en andra chans.

Dessutom är återvinning ett utmärkt sätt att ta hand om miljön – och våra plånböcker.

Låt oss ta en titt på några roliga projekt.

Dekorera din trädgård med vinflaskor som krukor

Dekorera din trädgård med vinflaskor

En originell idé är att använda vin- eller ölflaskor för att skapa krukor och vaser för olika växter.

Tänk på att du inte bara behöver använda växter som måste växa eller som kräver mycket jord. Du kan också använda dessa flaskor för örter som du kan ha i ditt kök. Mynta, persilja och koriander är alla bra alternativ.

 • Exempelvis kan du placera flaskorna upp och ner så att öppningen blir ett utlopp. Sedan skär du av botten på flaskorna där du placerar växterna.
 • Alternativt kan du placera flaskorna horisontellt och plantera andra typer av växter i dem. Att lägga dem på sidan, med ena sidan öppen, är en mycket originell idé som kommer se bra ut.

Unika staket och avdelare

Genom att stapla några flaskor ovanpå varandra kan du skapa ett staket eller dela upp de olika områdena i din trädgård. Det är som att göra en avskiljande vägg med hjälp av flaskor. Den visuella effekten är väldigt färgstark och relativt enkel.

Du kan också bygga ett staket för att skydda känsliga växter. På så vis kan undvika att någon av misstag trampar på dem.

 1. Börja med att sota (genom att hålla dem snabbt över eld) den första raden med flaskor.
 2. Lägg sedan till efterföljande rader på ett organiserat sätt. Du vill helst att raderna ska sitta fast så att strukturen inte faller ihop.
 3. För att göra detta behöver du många flaskor: se till att du har dem alla innan du börjar så att du inte blir avbruten mitt i och sedan aldrig slutför projektet.

Dekorera trädgården med lampor och ljushållare

En mer klassisk idé är att omvandla återvunna glasflaskor eller burkar till lamphållare. Eftersom glas är ett genomskinligt material, släpper det igenom ljus. Så när du placerar en flamma eller ett artificiellt ljus inuti dessa flaskor, är resultatet väldigt vackert.

För att göra en lampa eller ljushållare måste du skära flaskorna mycket noggrant. Var försiktig så att de inte går sönder och förstås så att du inte skadar dig själv.

Vad behöver du?

 • Återvunna glasflaskor
 • Borr
 • Glödlampa
 • Stöd och elledningar med plugg
 • Lampskärm
 • Elektrisk tejp

Följ dessa steg för att göra en lampa av en glasflaska:

 • Rengör flaskan både inuti och utanpå.
 • Bestäm om du vill låta etiketten sitta kvar eller inte. Om du behåller den, ger du din lampa ett lite äldre utseende, som en årgångsstil.
 • Gör ett hål i botten med borren.
 • Trä kabeln genom hålet och anslut den till lamphållaren med hjälp av eltejp.
 • Placera sedan hållaren på toppen av flaskan, skruva in lampan och sätt på lampskärmen.

Du kan hänga denna lampa i din trädgård, eller så kan du hänga den inomhus. Hur som helst kommer den att ge utrymmet en fantastisk och mycket originell effekt.

Gör ett terrarium

Dekorera din trädgård med ett terrarium

Terrarier är mycket lätta att göra och de ser väldigt trevliga ut. Allt du behöver göra är att förbereda den flaska du vill använda, och sedan lägga in vackra stenar, sand, skal, små växter med mera inuti den.

Du kan också använda andra behållare än återvunna glasflaskor för att göra ett terrarium. Helst bör du försöka hitta flaskor med olika storlekar, eller varför inte ett gammalt akvarium.

Sedan kan du dekorera din trädgård med dessa olika objekt eller placera dem runtom i ditt hem. Det kan också bli en trevlig mittpunkt på matsalsbordet!

Ljusstakar gjorda av vinflaskor

Slutligen är en annan bra idé för vinflaskor att göra ljusstakar med dem. Detta är väldigt enkelt att göra, det är billigt, och viktigast av allt – de är originella. Detta ger din trädgård en bohemisk touch.

 1. Smält ett ljus och låt stearinet rinna ner i flaskans öppning.
 2. När du har tillräckligt med stearin, håll fast ljuset mot öppningen tills stearinet stelnar och ljuset sitter fast.
 3. Sedan är din ljusstake klar!

Som du kan se kan du göra väldigt många dekorativa saker med återvunna glasflaskor. Så nästa gång du är på väg till återvinningen, prova gärna något av dessa hantverk istället.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.