Det bästa sättet att rengöra ett akvarium

Det krävs för det mesta inte några stora ansträngningar för att sköta om fiskar. De behöver bara lite mat, varmt vatten och syre. I den här artikeln kommer vi visa dig hur man rengör ett akvarium på rätt sätt.
Det bästa sättet att rengöra ett akvarium

Skriven av Jose Popoff

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Man ska helst ha sitt akvarium på en välventilerad plats i rummet. Eftersom vattnet fångar upp substanser från den omkringliggande miljön, som sedan fastnar på väggarna. Fiskarna bidrar också med sin avföring. Med det sagt är det viktigt att man rengör akvariet oavsett var det står. Idag ger vi några tips på hur du kan rengöra ett akvarium på bästa sätt.

Vad behöver man för att rengöra ett akvarium?

akvarium i vardagsrum

Till att börja med är det viktigt att du har allt klart innan du börjar, vilket inkluderar handdukar eftersom du antagligen kommer spilla medan du rengör. Tänk på att försöka påverka fiskarna så lite som möjligt. Du måste därför ta bort vattnet lite i taget.

Du behöver ha följande material till hands innan du börjar:

  • 1 tom spann
  • Rena handdukar
  • 1 vattensifon
  • 1 skrapa för alger
  • Vattenbehandlare

Hur man rengör ett akvarium på rätt sätt

Stort akvarium i vardagsrum.

Vi vill än en gång påminna om att du måste vara väldigt försiktig så att du inte stör fiskarna eller skadar dem.

  1. Lägg först en ren handduk runt ditt akvarium för att absorbera eventuellt vattenspill. Du kan också lägga flera handdukar runt omkring om det inte räcker med en.
  2. Ta sedan försiktigt bort akvariets inredning och rengör med hjälp av en svamp och varmt rinnande vatten.
  3. Se till att också ta bort eventuella alger från inredningen. Tänk på att inte använda rengöringsredskap som lämnar kvar rester som kan skada fiskarna. Tänk också på att inte använda produkter med kemikalier som kan vara giftiga för fiskarna.
  4. Rengör därefter insidan av glaset med en skrapa. Dra sakta upp och ner. Börja med att använda den grova ytan på skrapan och sedan den mindre grova.
  5. Ta också bort smuts som har samlats vid ytan.
  6. Fortsätt sedan med att ta bort delar av vattnet med sifonen. Placera den lilla änden av sifonen inuti akvariet och den stora delen utanför akvariet i en tom hink.
  7. Rör sifonen försiktigt och snabbt i akvariet tills vattnet börjar överföras till hinken. Du kan även använda en pump för att göra jobbet lättare om du har tillgång till det.
  8. Placera sifonen på stenarna/gruset så att den suger upp en del av smutsen. Se till att du inte suger upp stenar som kan fastna i sifonen.
  9. När det bara är kvar 15 till 20 % vatten i akvariet tar du upp sifonen. Du behöver inte rengöra alla stenarna (eller allt grus) i ditt akvarium, utan bara vissa delar.
  10. Sätt tillbaka dekorationerna.
  11. Häll slutligen i rent kranvatten i akvariet samt vattenbehandlare. Tänk på att hälla det försiktigt och sakta i hörnen så att du inte stör fiskarna.

Rekommendationer för att rengöra ett akvarium

Akvarium med koraller.
  • Rengör ditt akvarium en gång per vecka.
  • Använd inte blekmedel eller någon form av tvål eftersom det kan förgifta fiskarna.
  • Om du ser att det har börjat växa alger på fiskarna måste du rengöra akvariet omedelbart.
  • De redskap du använder för att rengöra akvariet ska du bara använda för detta ändamål. Annars kan du introducera bakterier i akvariet som kan skada fiskarna.
  • Du kan köpa malar som äter matrester och skräp i vattnet. Se till att det är en typ av fisk du kan ha tillsammans med dina andra fiskar först.
  • Se till att det nya vattnet har samma temperatur som det vatten som redan finns i akvariet så att inte fiskarna får en temperaturchock.
  • Var också medveten om att vattnet blir smutsigt snabbare om där finns många fiskar i akvariet.
  • Om du även har växter i akvariet ska du se till att ta upp dem och tvätta dem ordentligt.

[ORIG:


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.