Lär dig att återvinna dina bitar av handtvål

Du måste inte kasta rester av handtvål. Tvärtom kan du återvinna dem och skapa nya tvålar som hela familjen kommer älska.
Lär dig att återvinna dina bitar av handtvål

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Man använder främst handtvål för att tvätta händerna i badrummet. Men i takt med att den används blir den mindre och mindre. Vid en viss punkt blir den mycket svår att använda. Kan man göra något med bitar av handtvål?

De flesta har aldrig frågat sig det, utan slänger den bara. Men man kan faktiskt återvinna bitar av handtvål.

Vi ska berätta hur!

Få ut det mesta av dina bitar av handtvål

Istället för att kasta eller harva vidare med en pytteliten bit tvål kanske du borde överväga att nyttja den på ett annat sätt. Du kan faktiskt göra en ny tvål eller till och med duschgel.

I denna artikel ska vi visa dig två sätt att återanvända bitar av handtvål på som är mycket enkla . Du kommer älska dem!

En ny tvål

Hemgjord tvål

Det är en väldigt enkel process som enkelt låter dig göra en ny tvål.

 1. Samla alla dina bitar av handtvål och lägg dem i en vid glasburk.
 2. I denna burk tillsätter du sedan en kräm du gillar. Det kan röra sig om en återfuktare, kroppslotion, etc. Du måste inte tillsätta mycket bara lite grann.
 3. Ställ glasburken i ett vattenbad, och kom ihåg att inte täcka över den. Rör om då och då för att bli av med alla klumpar.
 4. Välj ut en form, helst i silikon.
 5. Väldigt försiktigt häller du tvålen i formen. Tvålen kommer vara mycket varm, så se till att inte få den på dig. Använda ett par ugnsvantar så att du inte bränner dig.
 6. Avslutningsvis väntar du i några timmar på att den ska svalna. Därefter kommer du ha en ny tvål med din favoritfärg och med din favoritlukt (beroende på vilken kräm du tillsätter).

Flytande duschkräm gjord på bitar av handtvål

Flytande handtvål

Istället för en ny fast tvål kan du även göra flytande handtvål eller till och med duschkräm. Processen är lite mer komplicerad, men inte jättesvår. Ta en titt!

 1. Först och främst måste du kolla hur mycket tvål du har att jobba med så att du kan slå fast hur mycket vatten du behöver för rätt konsistens.
 2. För att göra det ska du riva dina bitar av handtvål tills du har så mycket som möjligt.
 3. Därefter väger du det och tillsätter 9 1/2 dl vatten för varje 40 g tvål.
 4. Koka upp den mängden vatten du behöver, tillsätt tvålen och sänk värmen.
 5. Nu är målet att tvålen ska lösas upp och blandas med vattnet utan klumpar. För att göra det måste temperaturen inte vara särskilt hög. Det är faktiskt bäst att smälta den på låg värmen, även om det kan ta längre tid.
 6. När den är helt upplöst ställer du den åt sidan för att svalna.
 7. Medan du svalnar kan du se hur den blir tjockare och får en geléliknande konsistens.
 8. När den är helt sval kan du hälla den i en behållare du gillar.
 9. Innan du försluter behållaren ska du dock “vispa” tvålen med en pinne eller sked.
 10. Avslutningsvis kan du stänga behållaren och använda den som handtvål eller duschkräm.

Vi rekommenderar att du läser: Begå inte dessa 6 vanliga misstag i duschen

Dina bitar av handtvål har nu fått nytt liv!

Som du kan se är det inte svårt att återvinna dina bitar av handtvål. Du måste bara följa några enkla steg för att få en ny produkt, vare sig det är hård tvål eller duschkräm.

Kom ihåg att ju mer varierade bitarna av tvål är (i färg och doft), desto mer originell kommer din nya kreation att varaNu har du hursomhelst ett utmärkt sätt att återvinna tvål du annars hade haft svårt för att använda.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.