Hemgjord tvål för dermatit med glycerin, lera och bikitt

Dermatit kännetecknas av symtom som klåda och rodnad i huden. Dagens recept för hemgjord tvål med glycerin, bikitt och lera har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att behandla dermatit naturligt.
Hemgjord tvål för dermatit med glycerin, lera och bikitt
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Dermatit är ett svårt hudtillstånd att behandla eftersom det, som alla hudproblem, kan relateras till maten du äter, dina nerver och känslor, din omgivning och mycket mer. I dagens artikel vill vi dela ett enkelt recept för hemgjord tvål för dermatit med glycerin, bikitt (även kallat propolis) och lera, som har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper dig att övervinna dermatit på naturlig väg.

Vad är dermatit?

Dermatit är en inflammation i huden och kännetecknas av symtom som klåda och rodnad. Det finns olika typer av dermatit och orsakerna kan också variera, varför det är en svår sjukdom att behandla för många människor.

Du kan drabbas av akut dermatit som en följd av en specifik exponeringsfaktor, såsom allergier. Din dermatit kan också vara kronisk.

Läkande ingredienser i vår tvål för dermatit

Glycerin

Tvål med glycerin för dermatit

Glycerin är basbeståndsdelen för naturliga och sulfatfria tvålar. Det har antiseptiska egenskaper som förhindrar infektioner och hjälper din hud att behålla fukt. Dessutom gör det även huden mjuk och förhindrar missfärgning av huden.

Att göra tvål med glycerin är väldigt lätt eftersom du kan blanda det med andra ingredienser som har ytterligare läkande egenskaper för din hud.

Bikitt

Tvål med bikitt

Bikitt är en 100% naturlig ingrediens som är känd för sina kraftfulla helande egenskaper, och är bra för att bekämpa bakterier och svampar på ytan av huden.

Det är en blandning av harts (ett slags sekret) som bin har extraherat från växter och träd för att skydda deras bon. Detta innebär att näringsvärdet är väldigt komplext och varierar, eftersom det beror på växtkällan från vilken den kommer. Det som är säkert är att bikitt innehåller rikligt med vitaminer, mineraler, antioxidanter och eteriska oljor som alla fungerar för att skydda bikupan.

När det gäller dermatit är bikitt mycket effektiv som antiinflammatorisk och smärtstillande behandling, samtidigt som den främjar bättre cirkulation i huden. Det är ett naturligt antibiotikum utan biverkningar som du kan äta eller applicera direkt på huden.

Lera

Tvål med lera

Lera är en vanlig ingrediens i naturliga, hemgjorda produkter för kosmetisk användning, eftersom det är känt för att ha tre helande egenskaper:

 • Det bidrar med en stor mängd mineraler och spårämnen som går till blodtillförseln genom hudens porer.
 • Dessutom hjälper lera till att minska inflammation.
 • Lera extraherar till och med gifter från kroppen.

Dessa tre fördelar gör lera till en utmärkt produkt för skönhetsbehandlingar såväl som ett botemedel mot vissa hudsjukdomar.

Hemgjord och naturlig tvål för dermatit

Ingredienser

För att göra denna hemgjorda tvål behöver du följande ingredienser:

 • 1 fast tablett glycerin (100 g)
 • 1 msk flytande extrakt av bikitt (8 ml)
 • 3 matskedar fin pulverlera (45 g)
 • Du kan också lägga till några droppar av en eterisk olja för att ge denna tvål en speciell doft, såsom lavendel, rosmarin, citron eller apelsin.

Beredning

För att göra den här tvålen för att behandla dermatit, följ dessa enkla steg:

 • Värm glycerinet tills det smälter. Du kan göra detta på spisen eller i mikrovågsugnen.
 • Du behöver inte koka upp det. Värm det bara tills glycerinet blir flytande.
 • Häll glycerinet i en glasskål och tillsätt det flytande bikittet och lera. Blanda väl. Använd en träsked eller ett glasredskap – inte plast eller metall. Detta är nödvändigt för att bibehålla lerans helande egenskaper.
 • När det är blandat, häll blandningen i en form eller behållare som ger din tvål sin form. Du kan använda en tvålfat eller en botten av en plastflaska.
 • Låt blandningen svalna och din tvål är klar.

Hur ska du använda tvål för dermatit?

 • Tvätta de områden som drabbas av dermatit två gånger om dagen med denna hemgjorda tvål för dermatit, en gång på morgonen när du vaknar och en gång på kvällen innan du går och lägger dig.
 • Var noga med att återfukta din hud ordentligt med en naturlig lotion med aloe vera, kokosnötolja, olivolja eller ringblomsolja.
 • Slutligen undvik att använda produkter som inte är naturliga och innehåller sulfater, parabener eller andra skadliga kemiska ingredienser.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.